Ένα νέο βίντεο κάνει τον γύρο του Twitter και προκαλεί σοκ.

Το βίντεο φαίνεται πως τράβηξε ένας δημοσιογράφος μέσα στο νοσοκομείο της Ουχάν όπου βρίσκονται οι ασθενείς με κορωνοϊό.

Ο δημοσιογράφος εισήλθε «ινκόγκνιτο» στο νοσοκομείο όπου και τράβηξε συγκλονιστικές εικόνες με σορούς ανθρώπων που φαίνεται να πέθαναν από τον κορωνοϊό.

Στο βίντεο φαίνεται επίσης και η κατάσταση που επικρατεί μέσα στο νοσοκομείο όπου τόσο οι ασθενείς όσο και οι γιατροί είναι σε πανικό.

Το βίντεο σοκ

Ο γιατρός που προειδοποίησε για κορωνοϊό, αλλά του έκλεισαν το στόμα

Την ίδια ώρα ένας γιατρός στην Ουχάν, ονόματι Λι (Li Wenliang), που νοσεί από κορωνοϊό αποκάλυψε πως είχε προειδοποιήσει για τον φονικό ιό, αλλά είχαν προσπαθήσει τότε να του κλείσουν το στόμα.

Όπως αναφέρει ο Λι γνώριζε από τις 30 Δεκεμβρίου για τον κορωνοϊό στην Ουχάν αλλά οι αρχές στην Κίνα προσπάθησαν να τον φιμώσουν.

Ήταν 30 Δεκεμβρίου όταν ο νεαρός γιατρός, έγραψε σε ομάδα αποφοίτων στο δημοφιλές στην Κίνα WeChat: «Επτά ασθενείς από μια τοπική ψαραγορά διαγνώσθηκαν με μια πάθηση που έμοιαζε με τον SARS και είχαν μπει σε καραντίνα στο νοσοκομείο που εργαζόταν».

Ο Λι είπε μάλιστα ότι σύμφωνα με τα αποτελέσματα των εξετάσεων που είχε δει, οι ασθενείς είχαν προσβληθεί από έναν κορωνοϊό. «Ήθελα μόνο να πω στους συμφοιτητές μου να είναι προσεκτικοί», τόνισε.

Ωστόσο φαίνεται πως η θέλησή του να προειδοποιήσει τους γύρω του βγήκε σε κακό.

Ο γιατρός λίγες ώρες μετά κατηγορήθηκε για διασπορά ψευδών ειδήσεων από την αστυνομία της Ουχάν.

Μάλιστα ο γιατρός αναγκάστηκε να υπογράψει δήλωση στην οποία αναγνώριζε το παράπτωμά του και υποσχέθηκε να μην κάνει στο μέλλον παράνομες ενέργειες.

Φοβισμένος ο 34χρονος γιατρός πίστευε ότι θα συλληφθεί. Τελικά όμως τον άφησαν ελεύθερο μια ώρα αργότερα. Επέστρεψε στην δουλειά του και αισθανόταν ότι δεν μπορεί να κάνει τίποτα. Έπρεπε να ακολουθήσει την κρατική γραμμή. Στις 10 Ιανουαρίου μετά την εξέταση ενός ασθενούς άρχισε να βήχει και την επόμενη ημέρα ανέβασε πυρετό. Μπήκε στο νοσοκομείο στις 12 Ιανουαρίου με την κατάσταση της υγείας του να επιδεινώνεται και να εισάγεται στην εντατική όπου η αναπνοή του υποστηρίζεται μέχρι σήμερα από μάσκα οξυγόνου.

Ο ίδιος διαγνώστηκε την 1η Φεβρουαρίου με κορωνοϊό

Από την αρχή οι κινεζικές αρχές προσπάθησαν να ελέγξουν την ροή των πληροφοριών σχετικά με τον κορωνοϊό. Από την 1η Ιανουαρίου η αστυνομία της Ουχάν ανακοίνωσε ότι κινούνταν νομικά εναντίον οκτώ ανθρώπων που δημοσιοποίησαν φήμες στο ίντερνετ για μια ασθένεια που μοιάζει με την πνευμονία προκαλώντας αναστάτωση στον κόσμο.

Η ΠΟΥ καθησυχάζει: Δεν είναι ακόμη πανδημία

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) ανακοίνωσε σήμερα πως η επιδημία ιογενούς πνευμονίας που έχει εμφανισθεί στην Κίνα δεν αποτελεί ακόμη «πανδημία», όρος που ισχύει όταν υφίσταται κατάσταση παγκόσμιας διάδοσης μιας νόσου.

«Αυτή τη στιγμή δεν βρισκόμαστε σε κατάσταση πανδημίας», δήλωσε στους δημοσιογράφους η Σιλβί Μπριάν, η διευθύντρια της υπηρεσίας του ΠΟΥ που είναι αρμόδια για την παγκόσμια προετοιμασία για κίνδυνο μόλυνσης.

«Είμαστε σε μια φάση επιδημίας με πολλαπλές εστίες», πρόσθεσε η Μπριάν.

Η ίδια υπενθύμισε πως η κοιτίδα της επιδημίας είναι η επαρχία Χουμπέι. «Η διάδοση μεταξύ ανθρώπων είναι εκεί έντονη και οι κινεζικές αρχές εφάρμοσαν μέτρα» για να περιορίσουν τη διάδοση της νόσου, υπογράμμισε.

«Ελπίζουμε πως βασιζόμενοι σ’ αυτά τα μέτρα που ελήφθησαν στη Χουμπέι, αλλά και σε άλλα μέρη, στα οποία είχαμε κρούσματα, θα μπορέσουμε να σταματήσουμε τη μετάδοση και να απαλλαχθούμε απ’ αυτόν τον ιό», πρόσθεσε.

Η Μπριάν υπογράμμισε πως αυτό είναι μια «πρόκληση» εξαιτίας των μετακινήσεων πληθυσμών και της ευκολίας με την οποία μεταδίδεται ο ιός. «Δεν λέω ότι θα είναι εύκολο, όμως (…) πιστεύουμε πως είναι δυνατό», δήλωσε.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από