Η πλουσιότερη γυναίκα της Αφρικής, η Ιζαμπέλα ντος Σάντος, φέρεται να έχτισε την αυτοκρατορία της μέσω σειράς αμφισβητήσιμων ντιλ, που περιλαμβάνουν κρατικά περιουσιακά στοιχεία της Ανγκόλα, κατά τη διάρκεια της θητείας των 38 ετών του πατέρα της ως επικεφαλής της χώρας, σύμφωνα με στοιχεία από τη Διεθνή Σύμπραξη Ερευνητών Δημοσιογράφων – ICIJ, όπως αναφέρει το Bloomberg.

Η Ντος Σάντος φέρεται να απέκτησε πρόσβαση σε κερδοφόρες συμφωνίες που περιλαμβάνουν την κρατική πετρελαϊκή εταιρεία Sonangol, διαμάντια, ακίνητα και τηλεπικοινωνίες, ενώ κεφάλαια μεταφέρθηκαν σε υπεράκτιους (οφσόρ) τραπεζικούς λογαριασμούς που είναι συνδεδεμένοι με την ίδια και τον σύζυγό της Σιντίκα Ντοκόλο, ανέφερε ακόμη η ICIJ. Τα στοιχεία, που περιλαμβάνουν μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, συμβόλαια και λογαριασμούς, αποκτήθηκαν κατά κύριο λόγο από την επονομαζόμενη πλατφόρμα για την προστασία όσων αποκαλύπτουν στοιχεία στην Αφρική (Platform to Protect Whistle-blowers in Africa) σε συνεργασία με την ICIJ.

Η ίδια η Ντος Σάντος έχει αρνηθεί επανειλημμένα οποιαδήποτε κατηγορία για συμμετοχή της σε οτιδήποτε παράνομο και έχει αναφέρει ότι τέτοιες κατηγορίες αποτελούν αποτέλεσμα πολιτικής εκστρατείας εναντίον της. Η ICIJ έχει «πολιτική ατζέντα για να εξουδετερώσει την Ιζαμπελ ντος Σάντος» (…) «Φτιάχνω εταιρείες, επενδύω και δημιουργώ θέσεις εργασίας» ανέφερε η ίδια σε δημοσιεύσεις της στο μέσο κοινωνικής δικτύωσης Twitter.

Σύμφωνα με την ICIJ, ορισμένες από τις μεγαλύτερες εταιρείες παροχής υπηρεσιών στον κόσμο, όπως είναι η PricewaterhouseCoopers International Ltd., βοήθησαν την Ντος Σάντος να κερδίσει από τον πλούτο της Ανγκόλα, όπως αναφέρει το Bloomberg. Η PwC σταμάτησε τη συνεργασία με εταιρείες που ελέγχονται από την ίδια και έχει ξεκινήσει έρευνα για το θέμα ανέφεραν επίσης οι ίδιες πηγές.

Η Ντος Σάντος, που ζει εκτός Ανγκόλα τα τελευταία δύο χρόνια, έχει περιουσία που υπολογίζεται σε 2 δισ. δολάρια, σύμφωνα με στοιχεία που συγκέντρωσε το Bloomberg. Η ίδια δέχεται πυρά από τότε που ο Ζοάν Λουρένκο, ο οποίος διαδέχτηκε τον πατέρα της στην προεδρία, υποσχέθηκε να καταπολεμήσει τη διαφθορά και έλαβε μέτρα για να πάψει να έχει επιρροή ο προκάτοχός του σε κλάδους-κλειδιά της χώρας.

Με το που χρίστηκε πρόεδρος το 2017 ο Λουρένκο την απέλυσε από τη θέση του προέδρου της Sonangol και απομάκρυνε επίσης τον αδελφό της Ζοζέ Φιλομένο από την ηγεσία του κρατικού επενδυτικού ταμείου της χώρας.

Τον προηγούμενο μήνα δικαστήριο της Ανγκόλα πάγωσε τα περιουσιακά στοιχεία της Ιζαμπέλ ντος Σάντος και του συνεργάτη της Μάριο ντα Σίλβα στη συγκεκριμένη χώρα. Οι Αρχές της χώρας κατηγορούν και τα τρία αυτά πρόσωπα ότι πραγματοποίησαν συναλλαγές με κρατικές εταιρείες με αποτέλεσμα το κράτος να ζημιωθεί με 1,14 δισ. δολάρια. Η Ντος Σάντος πέρασε στην αντεπίθεση κατηγορώντας τον Λουρένκο ότι έχει ξεκινήσει εκστρατεία κατά της οικογένειάς της και επιμένει ότι ο πλούτος που συγκέντρωσε είναι αποτέλεσμα σκληρής δουλειάς και αποφασιστικότητας.

Η Ισαμπέλ ντος Σάντος και ο σύζυγός της Σιντίκα Ντοκόλο έχουν δώσει αρκετές συνεντεύξεις με στόχο, όπως φαίνεται, να προλάβουν τη δημοσιοποίηση των πληροφοριών αυτών από τα 37 μέσα ενημέρωσης που συνεργάζονται με την ICIJ, όπως ανέφερε η «Guardian».

Η Ντος Σάντος γεννήθηκε το 1973 στο Μπακού του Αζερμπαϊτζάν, όπου είχαν συναντηθεί οι γονείς της. Ο πατέρας της ήταν τότε αξιωματούχος του Λαϊκού Κινήματος για την Απελευθέρωση της Ανγκόλα (MPLA) και είχε σταλεί να σπουδάσει στην πρώην ΕΣΣΔ μηχανικός. Η μητέρα της ήταν πρωταθλήτρια του σκακιού και έκανε τις ίδιες σπουδές. Το 1979 το πορτογαλικό αποικιοκρατικό καθεστώς της χώρας κατέρρευσε και ο Ζοζέ Εντουάρντ ντος Σάντος ανέλαβε την ηγεσία της χώρας.