Περιορίζονται οι αρμοδιότητες του εθνικού συντονιστή, Αλκιβιάδη Στεφανή, για το προσφυγικό-μεταναστευτικό λόγω της σύστασης Υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής, όπως προβλέπει υπουργική τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή και αναμένεται να ψηφιστεί την Τρίτη από την Ολομέλεια.

Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά, η αφαίρεση αρμοδιοτήτων συντελείται προκειμένου να «αποφευχθεί η διάσπαση και επικάλυψη αρμοδιοτήτων και εξουσιών» ανάμεσα στον εθνικό συντονιστή και το επανιδρυθέν Yπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής.

Σύσταση κλειστών κεντρών

Η υπουργική ρύθμιση προβλέπει, επίσης, την σύσταση «Μητρώου Μελών Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων», καθώς και τη δημιουργία «κλειστών προαναχωρησιακών κέντρων κράτησης αλλοδαπών στην ενδοχώρα». Δομές επιτρέπεται να είναι και στρατόπεδα με αντάλλαγμα (μίσθωμα) στο πλαίσιο συγχρηματοδοτούμενων προγραμμάτων.

Για τους δήμους στους οποίους θα εγκατασταθούν τα συγκεκριμένα κέντρα, η κυβέρνηση θεσπίζει το Ταμείο Αλληλεγγύης με ελάχιστο ετήσιο προϋπολογισμό ύψους 25 εκατ. ευρώ. Κατά την τροπολογία, σκοπός του εν λόγω Ταμείου θα είναι η χρηματοδότηση δράσεων για την ενίσχυση των τοπικών κοινωνιών «που επιβαρύνονται από τη λειτουργία μονάδων φιλοξενίας».