Μπορεί ο καιρός τις τελευταίες μέρες να θυμίζει καλοκαίρι, αλλά οι μετεωρολόγοι προειδοποιούν πως όχι μόνο το σκηνικό θα αλλάξει, αλλά πως θα χειμωνιάσει για τα καλά.

Πότε θα πούμε «αντίο» στο … καλοκαιράκι

Η σημαντική πτώση της θερμοκρασίας που θα ξεκινήσει από την Τετάρτη καθώς και οι χιονοπτώσεις ακόμη και σε περιοχές με χαμηλό υψόμετρο θα είναι τα κύρια χαρακτηριστικά της κακοκαιρίας που έρχεται στη χώρα μας.

Ψυχρές αέριες μάζες θα επηρεάσουν τον καιρό της Ελλάδας κατά το τριήμερο Τετάρτη 05/02 έως και Παρασκευή 07/02, μετά τη θερμή εισβολή που θα διαρκέσει έως την Τρίτη 4/2 και έχει κάνει τον καιρό να θυμίζει πρόωρη άνοιξη.

Προειδοποίηση Καλλιάνου

Στην ανάρτησή του στην προσωπική του σελίδα στο Facebook, ο Γιάννης Καλλιάνος σημειώνει χαρακτηριστικά: “ΜΗΝ ΠΑΡΑΣΥΡΕΣΤΕ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΑΛΟ ΚΑΙΡΟ – ΕΡΧΕΤΑΙ ΧΕΙΜΩΝΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ.

Μην παρασύρεστε από τον ήλιο και τις σχεδόν ανοιξιάτικες συνθήκες που επικρατούν, θα επιστρέψει ο χειμώνας από την Τετάρτη στη βόρεια Ελλάδα και πολύ γρήγορα (μέχρι και το βράδυ της ίδιας μέρας) και στις υπόλοιπες κεντρικές και νότιες περιοχές της χώρας. Αναμένονται σταδιακά ενισχυμένοι βοριάδες έως και 8 μποφόρ από την Τετάρτη και έπειτα, πτώση της θερμοκρασίας κατά 13-15°C, χιονοπτώσεις στη βόρεια Ελλάδα όχι μόνο στα ορεινά και ημιορεινά αλλά και σε περιοχές χαμηλότερου υψομέτρου.

Σε ότι αφορά στις χιονοπτώσεις από την Πέμπτη που θα απασχολήσουν κυρίως τα ανατολικά ηπειρωτικά τμήματα, φαίνεται ότι το κρίσιμο υψόμετρο χιονοπτώσεων θα είναι ενδεικτικά τα 200-300 μέτρα από την επιφάνεια της θάλασσας. Η χειμωνιάτικη αυτή κακοκαιρία θα διατηρηθεί έως και το Σάββατο, ενώ από την Κυριακή και μετά προβλέπεται βελτίωση του καιρού και άνοδος της θερμοκρασίας.”

Μeteo: Ποια θα είναι τα κυριότερα χαρακτηριστικά της επερχόμενης μεταβολής

Τα κυριότερα χαρακτηριστικά της επερχόμενης μεταβολής, σύμφωνα με το meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, θα είναι η σημαντική πτώση της θερμοκρασίας από την Τετάρτη, οι χιονοπτώσεις που θα σημειωθούν ακόμη και σε περιοχές χαμηλού υψομέτρου, καθώς και η επικράτηση θυελλωδών βορείων ανέμων.

Τη σταδιακή αποχώρηση των θερμών αερίων μαζών έως το βράδυ της Τρίτης, θα ακολουθήσει η άφιξη των ψυχρών αερίων μαζών από τις πρώτες ώρες της Τετάρτης.

Η μέγιστη πτώση της θερμοκρασίας σε υψόμετρο 1.500 μέτρων αναμένεται να είναι μεταξύ των 17 και 18 βαθμών Κελσίου.

Σε μικρότερα υψόμετρα, λόγω του πλήθους των παραγόντων που επιδρούν στην τελική διαμόρφωση της θερμοκρασίας κοντά στο έδαφος (ηλιοφάνεια/νεφοκάλυψη κλπ), η μέγιστη πτώση της θερμοκρασίας στην Αττική, αλλά και στις περισσότερες περιοχές της χώρας, αναμένεται να είναι μεταξύ των δέκα και 12 βαθμών Κελσίου.