Εγκλωβισμένοι παραμένουν τρεις Έλληνες πολίτες οι οποίοι βρίσκονται στην επαρχία Χουμπέι της Κίνας, την επαρχία όπου βρίσκεται η πόλη Ουχάν – το επίκεντρο της επιδημίας του νέου κοροναϊού.

Διπλωματικές πηγές ανέφεραν στο in.gr και στα tanea.gr ότι οι τρεις Έλληνες είναι καλά στην υγεία τους και βρίσκονται σε συνεχή επαφή με την ελληνική πρεσβεία στην Κίνα. Με τη σειρά του, το υπουργείο Εξωτερικών βρίσκεται σε συντονισμό με τον Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης έτσι ώστε να μπορέσουν οι άνθρωποι αυτοί να επαναπατριστούν το συντομότερο δυνατόν.

Οι τρεις Έλληνες, ένας μόνιμος κάτοικος και δύο που βρέθηκαν στην περιοχή για επαγγελματικούς λόγους, παραμένουν εγκλωβισμένοι καθώς οι κινεζικές Αρχές δεν επιτρέπουν την προσέγγιση κανενός μεταφορικού μέσου στην επαρχία Χουμπέι.

Ένας εξ αυτών βρίσκεται αρκετά κοντά στην Ουχάν, ενώ οι άλλοι δύο βρίσκονται σε πολλές που απέχουν εκατοντάδες χιλιόμετρα από την πόλη από όπου ξέσπασε ο κοροναϊός.

Σημειώνεται ότι στην Ουχάν βρίσκεται και το μόνο αεροδρόμιο της επαρχίας Χουμπέι, από το οποίο έχουν απαγορευτεί όλες οι προγραμματισμένες πτήσεις και πραγματοποιούνται μόνο έκτακτες.

Το γεγονός αυτό δυσκολεύει ακόμη περισσότερο την επιχείρηση απεγκλωβισμού των Ελλήνων, καθώς ακόμη και αν οι κινεζικές Αρχές δώσουν το «πράσινο φως» για να μεταφερθούν οι τρεις Ελληνες με ασφάλεια στο αεροδρόμιο, θα πρέπει στη συνέχεια να βρεθεί θέση στις πτήσεις επαναπατρισμού, οι οποίες είναι πολύ λίγες.

Το υπουργείο Εξωτερικών παρακολουθεί στενά την υπόθεση και καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια από την πρώτη στιγμή που ενημερώθηκε για του Έλληνες πολίτες.

Επαναπατρισμοί Ευρωπαίων

Η Ελλάδα δεν είναι η μόνη χώρα που προσπαθεί να επαναπατρίσει τους πολίτες της από την Κίνα, μετά την έξαρση του φονικού ιού.

Συνολικά, ευρωπαϊκά κράτη σχεδιάζουν να επαναπατρίσουν περίπου 600 ανθρώπους.

«Συνεργαζόμαστε ενεργά» με τις κινεζικές αρχές για να επαναπατρίσουν πολίτες από την Αυστρία, το Βέλγιο, τη Βουλγαρία, τη Γερμανία, την Ισπανία, τη Φινλανδία, τη Γαλλία, την Ιταλία, τη Λετονία, την Ολλανδία, την Πολωνία, την Πορτογαλία, τη Ρουμανία και τη Βρετανία, δήλωσε ο Επίτροπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την αντιμετώπιση κρίσεων, Γιάνες Λερνάτσιτς.

Ήδη, την Παρασκευή 200 Γάλλοι πολίτες έφτασαν έφθασαν από την επαρχία Ουχάν στη Γαλλία, μετά από μαραθώνιες διαπραγματεύσεις της γαλλικής κυβέρνησης με τις κινεζικές αρχές. Οι εν λόγω πολίτες θα τεθούν σε καραντίνα, σε γαλλικό έδαφος, και θα διαμείνουν σε καραντίνα σε μία άδεια κατασκήνωση.

Επιπλέον, περίπου 200 Βρετανοί πολίτες από την περιοχή της πόλης Ουχάν της Κίνας αναμένεται να επιστρέψουν στο Ηνωμένο Βασίλειο μέσα στις επόμενες ώρες, μέσω μιας έκτακτης πτήσης.

Πόλεις – φαντάσματα

Πέρα από τις εικόνες από την Ουχάν και άλλες πόλεις της επαρχίας Χουμπέι, οι οποίες έχουν κάνει τον γύρο του κόσμου, ο πανικός για τον κοροναϊό έχει εξαπλωθεί και στην υπόλοιπη Κίνα.

Το in.gr επικοινώνησε με Έλληνα που εργάζεται στο Χονγκ Κονγκ, ο οποίος περιέγραψε την κατάσταση ως «δύσκολη». Στους δρόμους της αχανούς πόλης επικρατεί «νέκρα», ενώ η χρήση προστατευτικής μάσκας είναι σχεδόν υποχρεωτική.

Τα επιβεβαιωμένα κρούσματα του κοροναϊού στο Χονγκ Κονγκ έχουν φτάσει τα 12, με τις αρχές να συστήνουν – αλλά να μην έχουν απαγορεύσει ακόμη – τα ταξίδια σε άλλα μέρη της Κίνας.

Σημειώνεται ότι συνολικά στην Κίνα, σύμφωνα με εκτιμήσεις, ζούν 600 με 800 Έλληνες. Από αυτούς οι περισσότεροι είναι επιχειρηματίες, στελέχη εταιρειών, φοιτητές και καθηγητές.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από