Συναγερμός έχει σημάνει από το πρωί καθώς το τουρκικό ερευνητικό σκάφος Ορούτς Ρέις βρίσκεται εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το ερευνητικό σκάφος βρίσκεται περίπου 200 χιλιόμετρα νότια της Μεγίστης και δεν φαίνεται να συνοδεύεται από άλλο τουρκικό πλοίο.

Μόλις έγινε αντιληπτή η είσοδος του Ορούτς Ρέις στην ελληνική υφαλοκρηπίδα σήμανε συναγερμός στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας και έσπευσε κοντά στο σημείο η φρεγάτα «Νικηφόρος Φωκάς».

Η νέα τουρκική πρόκληση δεν γίνεται σε μία τυχαία ημέρα, καθώς συμπίπτει με τη συμπλήρωση 24 ετών από την κρίση των Ιμίων όπου είχαν χάσει τη ζωή τους  ο υποπλοίαρχος Χριστόδουλος Καραθανάσης, ο υποπλοίαρχος Παναγιώτης Βλαχάκος και ο αρχικελευστής Έκτορας Γιαλοψός.

Συγκεχυμένες οι πληροφορίες

Μέχρι πριν λίγες ημέρες, το Ορούτς Ρέις βρισκόταν στην κυπριακή ΑΟΖ διεξάγοντας σεισμικές έρευνες. Το υπουργείο Άμυνας θα βγάλει σε λίγα λεπτά ανακοίνωση για το περιστατικό προκειμένου να ξεκαθαρίσει εάν το ερευνητικό τουρκικό σκάφος μπήκε στην ελληνική υφαλοκρηπίδα, όπως είχε μεταδοθεί νωρίτερα, ή αν βρέθηκε κοντά.

Σε μία πρώτη ανάγνωση, φαίνεται πως η Άγκυρα επιχειρεί να τεστάρει τις αντοχές της Αθήνας σε μία ημέρα όπου η Ελλάδα τιμά τους τρεις αξιωματικούς που έπεσαν στα Ίμια.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το σκάφος βρέθηκε λίγο μετά τις 6:30 το πρωί εντός  της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, περίπου 200 χλμ. νότια της Μεγίστης, ανατολικά της Κρήτης και δυτικά της Κύπρου.

Το ερευνητικό σκάφος παρακολουθείται από τη φρεγάτα Νικηφόρος Φωκάς η οποία απέπλευσε από την Κάρπαθο με προορισμό την περιοχή που βρίσκεται το τουρκικό πλοίο.

Σύμφωνα με νεότερες πληροφορίες από το υπουργείο Άμυνας, το τουρκικό ερευνητικό σκάφος βρέθηκε εντός της  ελληνικής υφαλοκρηπίδας, σε μία περιοχή που είχε δεσμεύσει η Τουρκία με παράνομη Navtex.

Ωστόσο, όπως επισημαίνεται από το υπουργείο Άμυνας, το τουρκικό ερευνητικό σκάφος δεν έχει ενεργούς πομπούς, ούτε έχει βγάλει καλώδια και ως εκ τούτου δεν έχει διενεργήσει σεισμικές έρευνες. Αυτή είναι άλλωστε μία από τις «κόκκινες γραμμές» που έχει χαράξει η Ελλάδα έναντι της τουρκικής προκλητικότητας.