Πληρωμένη απάντηση έδωσε η Γκρέτα Τούνμπεργκ στο απίστευτο σχόλιο του Στίβεν Μνούτσιν, υπουργού Οικονομικών των ΗΠΑ, που είπε ότι η Σουηδή Ακτιβίστρια πρέπει «να σπουδάσει οικονομικά» προτού μιλήσει για την κλιματική αλλαγή.

Η 17χρονη απάντησε μέσω του Twitter ότι το διάλειμμα που κάνει από το σχολείο τελειώνει τον Αύγουστο αλλά, σε κάθε περίπτωση, «δεν χρειάζεται πανεπιστημιακό πτυχίο» για να διαπιστώσει ότι οι προσπάθειες που καταβάλλονται για τον περιορισμό των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα δεν αρκούν.

«Γι’ αυτό είτε πείτε μας πώς θα πετύχουμε τον περιορισμό [των εκπομπών του CO2] είτε εξηγήστε στις μελλοντικές γενιές και σε αυτούς που επηρεάζονται από την κατάσταση έκτακτης κλιματικής ανάγκης. γιατί πρέπει να εγκαταλείψουμε τις υποχρεώσεις μας για το κλίμα».

Τη δημοσίευσή της στο Twitter συνόδευε επεξηγηματικό γράφημα.

Η κυβέρνηση του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ αντιπαρατίθεται με την Τούνμπεργκ από την Τρίτη, αλλά μέχρι τώρα πιο συγκαλυμμένα.

Ο ίδιος ο Τραμπ, στην ομιλία του στην οποία ήταν παρούσα η Τούνμπεργκ έκανε λόγο για «προφήτες του κακού» και «προφητείες Αποκάλυψης», ωστόσο λίγο πριν αναχωρήσει από το ελβετικό θέρετρο, την Τετάρτη, είπε ότι θα του άρεσε πολύ να συναντηθεί με τη 17χρονη.

Αντιθέτως, η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ επωφελήθηκε από τη 12η συμμετοχή της στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ για να υπερασπιστεί «την ανυπομονησία της νεολαίας» για το κλίμα, χωρίς πάντως να κατονομάσει την Τούνμπεργκ.