Τελικά η απουσία του Κώστα Ζουράρι από την χθεσινή ψηφοφορία για την εκλογή της νέας προέδρου της Δημοκρατίας Αικατερίνης Σακελλαροπούλου οφειλόταν σε πολιτική επιλογή του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ.

Η Κουμουνδούρου πάντως χθες επιχείρησε να υποβαθμίσει το θέμα και να εντάξει την απουσία Ζουράρι, στις απουσίες των βουλευτών λόγω αντικειμενικού κωλύματος να παραστούν στην ψηφοφορία. Αρκούνταν μάλιστα τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ να λένε πως ο κ. Ζουράρις είχε ενημερώσει.

Ορθώς στήριξε ο ΣΥΡΙΖΑ!

Σε ανακοίνωσή του σήμερα ο Κώστας Ζουράρις εξηγεί τους λόγους της πολιτικής του διαφωνίας με την υποψηφιότητα της Αικατερίνης Σακελλαροπούλου και ειδικότερα με το γεγονός ότι προτάθηκε από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

Ωστόσο ο ο κ. Ζουράρις υποστηρίζει ταυτόχρονα ότι ορθώς ψήφισε ο ΣΥΡΙΖΑ την κα Σακελλαροπούλου!

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρεται στο 2015 όταν είχε υποδείξει για το αξίωμα την αρχαιολόγο Αγγελική Κοτταρίδη και τη χρυσή Ολυμπιονίκη Βούλα Πατουλίδου. Σχολιάζει ότι σήμερα -σε αντίθεση με το 2015, οπότε βρισκόταν στην κυβερνητική πλειοψηφία-, είχε την άνεση να εμμείνει στην προτίμηση του, δια της απουσίας. Αφετέρου, αν και τονίζει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ορθώς στήριξε την υποψηφιότητα της κυρίας Σακελλαροπούλου, ο ίδιος δεν μπορούσε να το πράξει, «όχι εξαιτίας πολιτικής αντιγνωμίας» αλλά διότι, όπως αναφέρει, ο κ. Μητσοτάκης είχε εξυβρίσει την πολιτική και πνευματική σταδιοδρομία του χωρίς να έχει ανακαλέσει. «Ακόμη και εμένα να με πρότεινε ο Μητσοτάκης, εγώ δεν θα με ψήφιζα, αν δεν μου ζητούσε συγγνώμη», σχολίασε.

Ο Μητσοτάκης με βλαστήμησε…

Ακολουθεί ολόκληρη η δήλωση του κυρίου Ζουράρι:

«Απουσίασα από την ψηφοφορία εκλογής για την Πρόεδρο ή Προεδρίνα της Δημοκρατίας επειδή: Πρώτον): Είχα ήδη προτείνει στην Βουλή, να επιλέξουμε ανάμεσα σε δύο ηγεμονίδες του καθ’ ημάς πολιτισμού: τις, αρχαιολόγον Αγγελική Κοτταρίδη, διασημοτάτην διεθνώς περί την μεγαλεξανδρινή-ελληνιστική οικουμένη και Βούλα Πατουλίδου, την Ολύμπου μαρμαρόεσσαν αίγλαν χαρισαμένην. Το είχα υποδείξει αυτό και στα 2015, αλλά τότε, ως κυβερνών έπρεπε να μην αποστώ της κυβερνώσης πλειοψηφίας μου. Σήμερα, ών αντιπολίτευσις, δεν συντρέχει ο αυτός λόγος.

Και επομένως, είχα τώρα την άνεση να εμμείνω στην προτίμησή μου. Δια της απουσίας. Δεύτερον): Την εκλεγείσα στο αξίωμα, προέβαλε ο Πρωθυπουργός Μητσοτάκης και ορθώς, κατ’ εμέ, ο Σύριζα συνωμολόγησε για την καθ’όλα ευθύδικον δικαστίνα. Εγώ όμως δεν μπορούσα να πράξω το αυτό, όχι λοιπόν εξ’ αιτίας πολιτικής αντιγνωμίας αλλά για λόγον δεινότερον αυτής: ο Μητσοτάκης, φευ, βλαστήμησε βαρειά εναντίον μου, εξύβρισε την όλη πολιτική και πνευματική μου σταδιοδρομία, και ουδόλως, μέχρι σήμερα, χλανίσκιον έστω μετανοίας ενεδύσατο. Ο υβρίστατος κατά του προσώπου μου Μητσοτάκης, ως προβλέψιμος αμετανόητος, κατασχημονεί. Και, μαψιλόγος ανενδοίαστος, αρνείται να μου πει το ήμαρτον. Εισέτι… Συνελόντι ειπείν δε, για να γίνω ενδιαστρόφως εντελέστερος: ακόμη και εμένα να με πρότεινε ο Μητσοτάκης, εγώ δεν θα με ψήφιζα, αν δεν μου ζητούσε συγγνώμη. Τόσο, διότι τόσο. Τόσο, «Κ’ ειν’ η συνείδησις μου ήσυχη για το αψήφιστο της εκλογής»».