Στο φετινό φεστιβάλ EuroPride της Θεσσαλονίκης είναι όλοι ευπρόσδεκτοι: εξαίρεση δεν αποτελούν οι LGBT αστυνομικοί από όλη την Ευρώπη.

Συγκεκριμένα, στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Φεστιβάλ Υπερηφάνειας (20 – 28 Ιουνίου) θα λάβει χώρα στη συμπρωτεύουσα και το Ευρωπαϊκό Συνέδριο LGBT Αστυνομικών στις 24 με 26 Ιουνίου.

Μάλιστα, οι αστυνομικοί θα λάβουν μέρος με τις στολές τους στη μεγάλη παρέλαση του Σαββάτου 27 Ιουνίου.

To Ευρωπαϊκό Συνέδριο LGBT Αστυνομικών

Όπως αναφέρεται στην ιστοσελίδα του συνεδρίου, κύριος σκοπός του είναι «να φέρει κοντά τα μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης LGBT Αστυνομικών για να μοιραστούν τις εμπειρίες τους, να αναφέρουν και να αποκαλύψουν δυσκολίες, ανισότητες και εγκλήματα στο εργασιακό τους περιβάλλον, για να γνωριστούν μεταξύ τους και να μάθουν ο ένας από τον άλλο».

Τον Αύγουστο του 2016, η ολλανδική Αστυνομία διοργάνωσε το πρώτο Ευρωπαϊκό Συνέδριο LGBT για ανθρώπους που εργάζονται στον τομέα της καταπάτησης του εγκλήματος.

Ήταν η πρώτη φορά που συμμετείχαν εκπρόσωποι τη Ελλάδας, καθώς και αστυνομικοί, εισαγγελείς και εκπρόσωποι της δικαιοσύνης από 26 χώρες του κόσμου.

Θα στηρίξει η ΕΛ.ΑΣ το συνέδριο, όπως κάνουν οι υπόλοιπες αστυνομίες της Ευρώπης;

Την ίδια ώρα, οι διοργανωτές του Ευρωπαϊκού Συνεδρίου LGBT Αστυνομικών περιμένουν εδώ και δύο μήνες την απάντηση του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας, σχετικά με το αν θα στηρίξει τον θεσμό όπως κάνουν και οι υπόλοιπες αστυνομίες στην Ευρώπη, όμως δεν υπάρχει για την ώρα κάποια αντίδραση.

Τη διοργάνωση του συνεδρίου έχει αναλάβει για την Ελλάδα η Police Action-Δράση Αστυνομικών για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου.

Ο εκπρόσωπος της Δράσης, Μιχάλης Λώλης, ήταν ο πρώτος Έλληνας αστυνομικός που δήλωσε δημόσια το 2017 ότι είναι γκέι.

«Μέχρι τώρα έχουν κληθεί να παρέχουν την αιγίδα τους το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας. Εδώ και δύο μήνες δεν μας έχουν απαντήσει. Έχει στείλει επιστολή και η Ευρωπαϊκή Ένωση LGBT αστυνομικών στον υπουργό και του ζητάει την αιγίδα, αλλά και τη συμμετοχή και εκπροσώπηση της Ελληνικής Αστυνομίας μέσα στο συνέδριο. Περιμένουμε απάντηση», επισημαίνει ο κ. Λώλης στην ιστοσελίδα Vice.

Και καταλήγει: «Παράλληλα, έχουμε καλέσει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Συμβούλιο της Ευρώπης, οι οποίοι και οι τρεις μας έχουν απαντήσει ότι θα δώσουν την αιγίδα τους στο συνέδριο. Επίσης, έχουμε έρθει σε επαφή με όλες τις LGBT οργανώσεις, με σημαίνοντα πρόσωπα και καθηγητές πανεπιστημίων. Οι ελληνικές LGBT οργανώσεις έχουν αποδεχτεί την πρόσκληση και θα συμμετέχουν με ομιλητές. Είμαστε τώρα στη φάση που χτίζουμε το πρόγραμμα. Θέμα του συνεδρίου θα είναι οι γέφυρες μεταξύ LGBT κοινότητας και αστυνομίας, πώς να βρούμε τρόπους επαφής δηλαδή με σκοπό να αντιμετωπίσουμε το ομοφοβικό και τρανσφοβικό έγκλημα. Έχει τεράστια σημασία, δηλαδή».