Εντείνονται οι προκλήσεις της Άγκυρας η οποία -με φόντο και τη Διάσκεψη για τη Λιβύη- φαίνεται πως δοκιμάζει τις προθέσεις της ΕΕ και των υπόλοιπων μερών, δείχνοντας να περιφρονεί πιέσεις και ενδεχόμενες κυρώσεις.

Το γεωτρύπανο Γιαβούζ, μεταφέρθηκε, για πρώτη φορά, σε περιοχή της Νότιας ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας και συγκεκριμένα στο τεμάχιο 8, το οποίο βρίσκεται απέναντι από την Λεμεσό, σε απόσταση 100 ναυτικών μιλίων, σύμφωνα με το sigmalive.

Σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα «Yeni Safak», η οποία επικαλείται ανακοίνωση του Υπουργείου Εξωτερικών της χώρας, το Γιαβούζ μεταφέρθηκε σε θαλάσσια περιοχή στο νότιο τμήμα της Κύπρου.

O εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, Χαμί Ακσοϊ,  ανάφερε ότι : «Το γεωτρύπανο Yavuz έφτασε στην περιοχή άδειας G, στο νότιο τμήμα του νησιού, για να πραγματοποιήσει την τρίτη δραστηριότητά του γεώτρησης στην Ανατολική Μεσόγειο, την περασμένη Παρασκευή».

Στην ανακοίνωσή του, το τουρκικό ΥΠΕΞ εξαπολύει βολές κατά της Ευρωπαϊκής Ένωσης -που χαρακτήρισε παράνομες τις τουρκικές γεωτρήσεις – κατηγορώντας τη για δύο μέτρα και δύο σταθμά.

«Η ΕΕ σιωπά από το 2003, για την υπεξαίρεση των δικαιωμάτων εκμετάλλευσης της χώρας μας και των Τουρκοκυπρίων στην Ανατολική Μεσόγειο.

Σε οποιαδήποτε δήλωση έκανε, δεν ανέφερε τους Τουρκοκύπριους και αγνόησε την ύπαρξη και τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων. Καταρχάς, η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να τερματίσει τις προκατειλημμένες πολιτικές των δύο μέτρων και δύο σταθμών. Κανείς δεν πρέπει να αμφιβάλει ότι θα συνεχίσουμε να προστατεύουμε τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων μέχρις ότου εγγυηθούν τα δικαιώματά τους στους φυσικούς πόρους του νησιού» καταλήγει η ανακοίνωση της Άγκυρας.