Μεγάλη νίκη για τα ανθρώπινα δικαιώματα και την ελευθερία του λόγου αποτελεί το γεγονός ότι η Wikipedia είναι και πάλι διαθέσιμη στην Τουρκία, έπειτα από την απαγόρευση της πριν σχεδόν τρία χρόνια.

Οι αρχές αποκατέστησαν την πρόσβαση στην ηλεκτρονική εγκυκλοπαίδεια, έπειτα από απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου.

Η απόφαση του κορυφαίου τουρκικού δικαστηρίου τον Δεκέμβριο ότι ο αποκλεισμός που είχε επιβληθεί στη Wikipedia παραβιάζει το δικαίωμα στην ελευθερία της έκφρασης, δημοσιεύθηκε χθες, Τετάρτη, στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης.

Η απόφαση διαβιβάσθηκε στην κρατική Διεύθυνση Επικοινωνιών και Ψηφιακών Τεχνολογιών (BTK), η οποία ήρε την απαγόρευση αργά χθες το βράδυ, σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu.

Η πρόσβαση στη Wikipedia αποκαταστάθηκε σταδιακά για σχεδόν όλους τους χρήστες στην Τουρκία, σύμφωνα με το NetBlocks, που παρακολουθεί τη χρήση του Ίντερνετ και την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο.

Το ιστορικό των περιορισμών και ιστοσελίδων στην Τουρκία

Η απαγόρευση είχε επιβληθεί τον Απρίλιο 2017 εξαιτίας καταχωρήσεων στη Wikipedia οι οποίες αναφέρονταν σε σχέσεις της Τουρκίας με τρομοκράτες μαχητές και τρομοκρατικές οργανώσεις στη Συρία.

Το Wikipedia Foundation, το μη κερδοσκοπικό ίδρυμα της Wikipedia, ανακοίνωσε πως είναι «ενθουσιασμένο που ο λαός της Τουρκίας θα μπορέσει και πάλι να συμμετάσχει στη μεγαλύτερη παγκόσμια συζήτηση για τον πολιτισμό και την ιστορία της Τουρκίας στο διαδίκτυο».

Το ίδρυμα, το οποίο προσέφυγε τον Μάιο 2017 στο Συνταγματικό Δικαστήριο, ανακοίνωσε πως εκκρεμεί επίσης προσφυγή του στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρώπινων Δικαιωμάτων.

Η Τουρκία είχε προηγουμένως επιβάλει περιορισμούς στο YouTube και το Twitter.

Περισσότεροι από 288.000 ιστότοποι είναι αυτή τη στιγμή μπλοκαρισμένοι στη χώρα, σύμφωνα με τον Γιαμάν Ακντενίζ, έναν ακτιβιστή των δικαιωμάτων στο Ίντερνετ και καθηγητή του Δικαίου στο πανεπιστήμιο Μπιλγκί της Κωνσταντινούπολης.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ