Την πρότασή του για τον νέο πρωθυπουργό της Ρωσίας ανακοίνωσε ο πρόεδρος της χώρας, Βλαντίμιρ Πούτιν, λίγες ώρες μετά την παραίτηση της κυβέρνησης Ντμίτρι Μεντβέντεφ.

Πρόκειται για τον επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Εφορίας, Μιχαήλ Μισούστιν.

«Ο πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν πραγματοποίησε συνάντηση εργασίας με τον Μιχαήλ Μισούστιν και τον κάλεσε να δεχτεί τη θέση του πρωθυπουργού. Λαμβάνοντας τη συγκατάθεσή του, υπέβαλε την υποψηφιότητα του Μισούστιν για τη θέση του πρωθυπουργού στην Κρατική Δούμα για εξέταση» αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Κρεμλίνο.

Οπως έγινε γνωστό, το κόμμα της Ενωμένης Ρωσίας θα συνεδριάσει αύριο για το συγκεκριμένο ζήτημα.

Η παραίτηση Μεντβέντεφ

Νωρίτερα, την παραίτηση της ρωσικής κυβέρνησης ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός της Ρωσίας, Ντμίτρι Μεντβέντεφ.

Σε τηλεοπτικό του διάγγελμα, ο Μεντβέντεφ επεσήμανε ότι η πρωινή ομιλία του Πούτιν περιγράφει μια σειρά «θεμελιωδών αλλαγών» στο ρωσικό Σύνταγμα.

«Αυτές οι αλλαγές, όταν υιοθετηθούν, θα σηματοδοτήσουν σημαντικές αλλαγές όχι μόνο στον αριθμό των άρθρων του Συντάγματος, αλλά και στην ισορροπία της εξουσίας ως σύνολο» επεσήμανε ο παραιτηθείς πρωθυπουργός. Οι αλλαγές, όπως έσπευσε να προσθέσει, θα εφαρμοστούν στην «εκτελεστική εξουσία, τη νομοθετική εξουσία, καθώς και στη δικαστική εξουσία».

«Στο πλαίσιο αυτό, είναι προφανές ότι εμείς, ως κυβέρνηση της Ρωσικής Ομοσπονδίας, θα πρέπει να παράσχουμε στον πρόεδρο την ευκαιρία να λάβει όλες τις αναγκαίες αποφάσεις. Υπό αυτές τις περιστάσεις, πιστεύω ότι είναι σωστό, εφαρμόζοντας το Άρθρο 117 του Συντάγματος, η ρωσική κυβέρνηση – υπό την παρούσα σύνθεση – να παραιτηθεί».