Πιάνει δουλειά η Βουλή με περίπου 15 νομοσχέδια να βρίσκονται προ των πυλών του Κοινοβουλίου, με  “ποδαρικό” να κάνει ο εκλογικός νόμος με τη ψηφοφορία να προγραμματίζεται για τις 22 Ιανουαρίου. Τα νομοθετηματα προθερμαίνουν το κλίμα πριν ξεκινήσει η αντίστροφη μέτρηση για τη συνεδρίαση της εκλογής του   Προέδρου της Δημοκρατίας.

Η  επεξεργασία του εκλογικού νομοσχεδίου θα αρχίσει την Τετάρτη  στην Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης της Βουλής και θα εισαχθεί στην Ολομέλεια  την επόμενη Τετάρτη 22 Ιανουαρίου, με στόχο να ψηφιστεί είτε την ίδια ημέρα είτε την επομένη.

Μεταξύ των 15 νομοσχεδίων θα είναι και η κύρωση της σύμβασης αμυντικής συνεργασίας με τις ΗΠΑ η οποία θα εισαχθεί στην επιτροπή την Τρίτη 21 Ιανουαρίου. Την ίδια εβδομάδα, πιθανότητα Πέμπτη, θα ψηφιστεί το νομοσχέδιο του Υπουργείου Παιδείας για την Ανώτατη Εκπαίδευση ενώ την Παρασκευή θα ψηφιστεί το νομοσχέδιο για την αντιμετώπιση του Brexit.

Μετά την πρόταση του προέδρου της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξης Τσίπρα να ζητήσει από τον πρωθυπουργό την αναστολή της κύρωσης της σύμβασης αμυντικής συνεργασίας με τις ΗΠΑ, η εν λόγω ψηφοφορία αποκτά ιδιαίτερη πολιτική βαρύτητα. Από τις συναντήσεις των πολιτικών αρχηγών με τον κ. Κυριάκο Μητσοτάκη φαίνεται πως το Κίνημα Αλλαγής θα στηρίξει τη συμφωνία, άγνωστο  τι θα κάνει το Μερα25 , αλλά και ο ΣΥΡΙΖΑ.

Ακόμα τέσσερα νομοσχέδια  βρίσκονται σε ώριμη φάση, όπως εκείνο για το επίδομα γέννας, το νομοσχέδιο για τα υδατοδρόμια , το νομοσχέδιο για τους αγροτικούς συνεταιρισμούς και το νομοσχέδιο για πολιτική προστασία. Παράλληλα προετοιμάζονται  το ασφαλιστικό νομοσχέδιο και το νομοσχέδιο για τις πορείες.

Να σημειωθεί ότι την προσεχή Δευτέρα ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσιοχοΐδης θα μεταβεί στη Βουλή για να απαντήσει σε επίκαιρη επερώτηση 68 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ για τα κρούσματα αστυνομικής βίας.

Τέλος, όπως ενημέρωσε ο κ. Τασούλας, η διάσκεψη των προέδρων της Βουλής όρισε με μεγάλη πλειοψηφία (20 στους 24) τους καθηγητές Σπ. Βλαχόπουλο και Ν. Κυριαζή στις θέσεις προέδρου και αντιπροέδρου αντίστοιχα, της νέας Επιτροπής Αξιολόγησης Ποιότητας της Νομοπαρασκευαστικής Διαδικασίας της ΒτΕ. Η επιτροπή αυτή αντικαθιστά την κατηργημένη Κεντρική Νομοπαρασκευαστική Επιτροπή (ΚΕΝΕ).

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από