«Η συνταγματική προθεσμία είναι μέχρι τις 13 Φεβρουαρίου. Το οποιοδήποτε χρονικό διάστημα από τώρα μέχρι τη συνταγματική προθεσμία είναι ανοιχτό» ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας σχετικά το χρόνο της ανακοίνωσης για τον υποψήφιο πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Ήδη από χτες το σύνθημα το έδωσε ο Γιώργος Γεραπετρίτης που δήλωσε πως είναι θέμα χρόνου οι ανακοινώσεις του πρωθυπουργού.

Μια εβδομάδα υπομονή…

«Να σεβαστούμε την ανακοίνωση του ονόματος» απάντησε ο κ. Πέτσας ερωτηθείς -κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών- σχετικά με την ισχύ ή όχι των δημοσιευμάτων που θέλουν τον πρωθυπουργό να έχει λάβει τις αποφάσεις του και να μην προτείνει για μια δεύτερη θητεία του Προκόπη Παυλόπουλου.

Την ίδια στιγμή ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος συνέστησε μια εβδομάδα υπομονή μέχρι τις ανακοινώσεις του πρωθυπουργού για τον υποψήφιο πρόεδρο της Δημοκρατίας.

«Για το θέμα του προέδρου της Δημοκρατίας, ο μόνος υπεύθυνος για να πάρει τις αποφάσεις είναι ο πρωθυπουργός της χώρας, ο κ. Μητσοτάκης και θα ανακοινώσει τις αποφάσεις του όταν έρθει η ώρα. Ο χρόνος έχει πλησιάσει, διότι η κυβέρνηση έχει πει ότι η ανακοίνωση θα γίνει αμέσως μετά την ψήφιση του νέου εκλογικού νόμου, η οποία θα γίνει στις 22 Ιανουαρίου, επομένως μια εβδομάδα υπομονή και θα μάθουμε την απόφαση του πρωθυπουργού».

Αξίζει να σημειωθεί ότι την Τρίτη 21 Ιανουαρίου συνεδριάζει η Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ενώ την επομένη 22 Ιανουαρίου θα βρίσκεται στο παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός. Οι πληροφορίες και το ως τώρα χρονοδιάγραμμα του κυβερνητικού σχεδιασμού έλεγε πως οι ανακοινώσεις για τον υποψήφιο πρόεδρο της Δημοκρατίας θα γίνουν λίγο πριν την αναχώρηση του πρωθυπουργού για το Νταβός.

Ποιος έκαψε τον Παυλόπουλο;

Οι τόνοι αυτοί στις τοποθετήσεις των υπουργών τις τελευταίες ώρες ουσιαστικά οφείλονται στο γεγονός ότι στο κυβερνητικό στρατόπεδο υπάρχουν γκρίνιες από όσους έχουν ταχθεί υπέρ της επανεκλογής Παυλόπουλου. Η πλευρά αυτή των βουλευτών και στελεχών της ΝΔ υποστηρίζει πως ο τρόπος που έχει εξελιχθεί σε μάκρος και εύρος η συζήτηση για τον υποψήφιο πρόεδρο της Δημοκρατίας θίγει και προσβάλλει τον Προκόπη Παυλόπουλο.

Κάτι που, άλλωστε έχει αξιοποιήσει ο ΣΥΡΙΖΑ και ο Αλέξης Τσίπρας προβάλλοντας αυτή τη διάσταση. Πάντως στο παρασκήνιο υπάρχουν φωνές μέσα στη ΝΔ που χρεώνουν και στους χειρισμούς της Κουμουνδούρου το γεγονός πως –πλην συγκλονιστικού απροόπτου- ο κ. Μητσοτάκης δεν θα προτείνει τον Προκόπη Παυλόπουλο. Αυτό για το οποίο εγκαλούν τον κ. Τσίπρα αυτοί οι κύκλοι είναι πως με τους χειρισμούς του μετέτρεψε σε κομματική υποψηφιότητα του ΣΥΡΙΖΑ τον κ. Παυλόπουλο.

Βέβαια την ίδια ώρα οι ίδιοι κύκλοι αναγνωρίζουν πως η μεγαλύτερη δυσκολία του κ. Μητσοτάκη για να προτείνει Παυλόπουλο θα ήταν να εξηγήσει τι άλλαξε σε σχέση με τη στάση του το 2015 όταν ως ο μόνος βουλευτής της ΝΔ είχε καταψηφίσει τον νυν πρόεδρο της Δημοκρατίας. Ενώ προσθέτουν τις έντονες αντιδράσεις σαμαρικών και άλλων βουλευτών που κινούνται στο ευρύτερο κλίμα Σαμαρά.

Ασχέτως ποια θα είναι η πρόταση Μητσοτάκη για τον πρόεδρο της Δημοκρατίας –πλην του Προκόπη Παυλόπουλου- ανοιχτό είναι το θέμα αν ο ΣΥΡΙΖΑ θα προτείνει αριστερό υποψήφιο ή θα επιλέξει να μην καταθέσει πρόταση απέχοντας ουσιαστικά από τη διαδικασία. Οι απόψεις στο εσωτερικό του διίστανται.

Από την πλευρά του το ΚΙΝΑΛ και η Φώφη Γεννηματά θέλουν μεν κεντροαριστερό πρόεδρο αλλά όχι οποιονδήποτε κεντροαριστερό πρόεδρο και διαμηνύουν ότι αν ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιλέξει νεοδημοκρατική –με τον έναν ή τον άλλο τρόπο- υποψηφιότητα τότε θα κατεβάσουν δικό τους υποψήφιο πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Εκλογικός νόμος και εκλογικός χρόνος

Σε ότι αφορά τον εκλογικό νόμο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας υποστήριξε πως το σχέδιο της κυβέρνησης είναι κοντά στο προηγούμενο εκλογικό σύστημα, θυμίζοντας ότι «δεν απέτρεψε τη διαμόρφωση κυβερνήσεων συνεργασίας, όχι μόνο δύο κομμάτων, αλλά και περισσότερων, όπως το παράδειγμα της κυβέρνησης Σαμαρά. Ο εκλογικός νόμος δεν αποτρέπει τις συνεργασίες. Θέλουμε όταν ένα κόμμα λαμβάνει μεγάλο ποσοστό να μπορεί να σχηματίζει γρήγορα αυτοδύναμη κυβέρνηση και να θέσει το πρόγραμμά του σε εφαρμογή».

Συμπλήρωσε μάλιστα ότι είπε ο κ. Πέτσας, ότι ο νέος εκλογικός νόμος έρχεται σε χρόνο μακριά από τις επόμενες εκλογές, προκειμένου να ολοκληρωθούν οι θεσμικές μεταρρυθμίσεις που θα εξασφαλίσουν σταθερότητα.

Η αναφορά αυτή απεικονίζει και την προσπάθεια της κυβέρνησης να διαψεύσει τα σενάρια πρόωρων εκλογών, ακόμα και μέσα στο 2020. Κάτι άλλωστε που το έκανε χτες –για δεύτερη φορά μέσα σε λίγες μέρες- ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο Ελληνοαμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο.

«Ο εκλογικός νόμος που καταθέτει η κυβέρνηση απεικονίζει αντιπροσωπευτικότερα τον συσχετισμό των πολιτικών δυνάμεων και είναι πιο δίκαιος από εκείνον που ίσχυσε στις προηγούμενες εκλογές. Ο νόμος αυτός επαναφέρει το μπόνους εδρών για το πρώτο κόμμα, το οποίο, όμως, δεν θα δίνεται αδιακρίτως και ασχέτως ποσοστού. Θα ξεκινά από το επίπεδο του 25% και θα κλιμακώνεται, ανάλογα με το ποσοστό που θα λαμβάνει το πρώτο κόμμα. Συγκεκριμένα, δεν θα δίνεται κανένα bonus στο πρώτο κόμμα που συγκέντρωσε λιγότερο από 25%. Στο κόμμα που συγκέντρωσε ακριβώς 25% θα δίνεται bonus 20 εδρών. Από εκεί και πάνω, μέχρι το ποσοστό του 40%, θα δίνεται μπόνους μία έδρα για κάθε 0,5%. Ανώτατο bonus θα είναι οι 50 έδρες και θα δίνεται στο κόμμα που θα έχει το 40% των ψήφων. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι ένα κόμμα που κινείται κοντά στα 37% θα μπορεί να έχει αυτοδυναμία στη Βουλή. Σημειώνεται ότι μπόνους 50 εδρών δεν σημαίνει ότι ένα κόμμα με ποσοστό 40% παίρνει 50 έδρες περισσότερες από ό,τι θα έπαιρνε με απλή αναλογική. Κι αυτό διότι αν εφαρμοζόταν απλή αναλογική και κατανέμονταν σε όλα τα κόμματα οι 50 αυτές έδρες, το 40% από αυτές θα πήγαινε στο πρώτο κόμμα», τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Έφερε, δε, το παράδειγμα του περασμένου Ιουλίου, όταν η ΝΔ δεν πήρε 50 περισσότερες έδρες, αλλά 28, καθώς τις υπόλοιπες 22 θα τις έπαιρνε και με απλή αναλογική.

Διαρροές βουλευτών και πρόωρες εκλογές

Πάντως δεν λείπουν και οι ερμηνείες από κύκλους πέριξ ακόμα και εντός της ΝΔ που υποστηρίζουν ακραία ομολογουμένως σενάρια, σύμφωνα με τα οποία ο κ. Μητσοτάκης φέρνει τώρα τον εκλογικό νόμο γιατί έχει σκοπό να πάει σε πρόωρες εκλογές αφού πρώτα μέσω της προεδρικής εκλογής προκαλέσει σοβαρές ανακατατάξεις στο εσωτερικό της ΝΔ, λόγω εσωκομματικών διαφοροποιήσεων κατά την ψηφοφορία στη βουλή.

Για τη βασιμότητα όλων αυτών των σεναρίων όπως θα έλεγε και ο νυν πρόεδρος της Δημοκρατίας «μόνο ο Θεός ξέρει».