Παράσταση διαμαρτυρίας πραγματοποίησαν σήμερα, Δευτέρα, φοιτητές στην πρυτανεία του ΑΠΘ, με αφορμή το σχέδιο νόμου του υπουργείου Παιδείας, που κατατέθηκε στη Βουλή.

Οι φοιτητές ζήτησαν συνάντηση με τον πρύτανη, ο οποίος ωστόσο ζήτησε να μπει στο γραφείο του αντιπροσωπεία. Όπως καταγγέλλουν, ο πρύτανης έπειτα αρνήθηκε να τους συναντήσει ενώ οι πρυτανικές αρχές κλείδωσαν με λουκέτο 7ο και 8ο όροφο του κτιρίου διοίκησης.

Οι φοιτητές καλούν τους συναδέλφους τους σε έκτακτη γενική συνέλευση την Τετάρτη, προκειμένου να αποφασίσουν για τον προγραμματισμό των κινητοποιήσεών τους.

Ζητούν «απόσυρση του νομοσχεδίου του υπουργείου Παιδείας, καμία αξιολόγηση, πτυχία ενιαία και ισχυρά, καμία διαγραφή, όχι στην εντατικοποίηση, δημόσια και δωρεάν εκπαίδευση για όλους».

Η απάντηση της πρυτανείας

Από την πλευρά της, η πρυτανεία του ΑΠΘ εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία αναφέρεται, μεταξύ άλλων ότι «η ομάδα απέρριψε την πρόταση διαλόγου και μερίδα αυτών εξαγριωμένοι επιχείρησαν να παραβιάσουν την πόρτα εισόδου στα γραφεία της πρυτανείας στον 7ο όροφο».

«Η ασφάλεια των φοιτητών και των εργαζομένων είναι ευθύνη και προτεραιότητα των Πρυτανικών Αρχών», τονίζει σε ανακοίνωσή της η διοίκηση του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ). Στην ανακοίνωση του ΑΠΘ τονίζεται ότι «οι πρυτανικές Αρχές με γνώμονα την ακαδημαϊκή δεοντολογία και δημοκρατική ευαισθησία επεδίωξαν να συζητήσουν με αντιπροσωπεία της ομάδας φοιτητών», όμως «η ομάδα απέρριψε την πρόταση διαλόγου και μερίδα αυτών εξαγριωμένοι επιχείρησαν να παραβιάσουν την πόρτα εισόδου στα γραφεία της πρυτανείας στον 7ο όροφο».

«Προτάσσοντας την ασφάλεια των εργαζομένων στο κτίριο, αλλά και των ιδίων των φοιτητών, οι Πρυτανικές Αρχές έκριναν σκόπιμο να διακόψουν, μέχρι να εκτονωθεί η ένταση, τη χρήση των ανελκυστήρων, προς αποφυγή εγκλωβισμών ατόμων», διευκρινίζεται. «Η προσήλωσή μας στις δημοκρατικές διαδικασίες είναι αδιαπραγμάτευτη. Η δημοκρατία δεν εκβιάζεται, δεν απειλείται. Η πανεπιστημιακή κοινότητα δεν τίθεται σε ομηρία από κανέναν», υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση της διοίκησης του ΑΠΘ.