Νέα διάσταση λαμβάνουν οι έρευνες για το Boeing 737-800 της Ukraine International Airlines, το οποίο συνετρίβη στο Ιράν, μετά τους ισχυρισμούς αξιωματούχων των ΗΠΑ, Καναδά και Μεγάλης Βρετανίας ότι η πτώση του προήλθε από χτύπημα ιρανικού πυραύλου.

Μάλιστα, το σενάριο αυτό ήρθαν να ενισχύσουν δηλώσεις του Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος ουσιαστικά «έδειξε» την Τεχεράνη ως υπαίτια για τη συντριβή, ενώ αργά το βράδυ της Πέμπτης οι New York Times δημοσίευσαν βίντεο που φαίνεται να δείχνει ιρανικό πύραυλο να χτυπά το αεροπλάνο πάνω από την Παράντ, κοντά στο αεροδρόμιο της Τεχεράνης, περιοχή στην οποία σταμάτησε να μεταδίδει το σήμα του προτού συντριβεί.

Στις εικόνες που έχουν καταγραφεί διακρίνεται μια πολύ δυνατή λάμψη και ακούγεται η έκρηξη από το χτύπημα, με την αμερικανική εφημερίδα να κάνει λόγο για αυθεντικές εικόνες.

Απέναντι στους ισχυρισμούς αυτούς, η Τεχεράνη αντέδρασε έντονα, υποστηρίζοντας πως η «φημολογία» περί πυραυλικού πλήγματος «δεν έχει καμία λογική».

Ετσι, λοιπόν, ενώ τα αίτια συντριβής του ουκρανικού Boeing παραμένουν ακόμη αδιευκρίνιστα επισήμως, Ιράν και ΗΠΑ αναπτύσσουν τις δικές τους θεωρίες για την αεροπορική τραγωδία με τα 176 θύματα, δημιουργώντας νέο πεδίο σύγκρουσης.

Τι αναφέρουν οι Μυστικές Υπηρεσίες

Όπως ανέφεραν αμερικανοί αξιωματούχοι των Μυστικών Υπηρεσιών, εντοπίστηκαν τα ίχνη εκτόξευσης δύο πυραύλων επιφανείας – αέρος του ιρανικού στρατού λίγα λεπτά μετά την απογείωση του αεροσκάφους της ουκρανικής αεροπορικής εταιρείας, που είχε προορισμό το Κίεβο και μετέφερε κυρίως Ιρανούς και Ιρανοκαναδούς.

Το αεροσκάφος πιστεύεται ότι χτυπήθηκε από ρωσικό σύστημα πυραύλων Tor-M1, γνωστό στο ΝΑΤΟ ως Gauntlet, δήλωσαν οι τρεις αξιωματούχοι που μίλησαν στο Newsweek υπό καθεστώς ανωνυμίας.

Ένα αξιωματούχος του Πενταγώνου και ένας ακόμη αξιωματούχος των μυστικών υπηρεσιών των ΗΠΑ δήλωσαν στο Newsweek ότι το Πεντάγωνο θεωρεί πως το περιστατικό ήταν τυχαίο. Τα αντιαεροπορικά συστήματα του Ιράν ήταν πιθανότατα ενεργά μετά την πυραυλική επίθεση κατά αμερικανικών στόχων, ως αντίποινα στη δολοφονία την περασμένη εβδομάδα του στρατηγού Σουλεϊμανί με εντολή του Ντόναλντ Τραμπ.

Ο Τραμπ «δείχνει» Ιράν

Η κεντρική διοίκηση των ΗΠΑ μπορεί να αρνήθηκε να σχολιάσει το θέμα, ενώ δεν έγινε κάποιο σχόλιο από το Εθνικό Συμβούλιο Ασφαλείας των ΗΠΑ ή το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ωστόσο την ίδια τακτική δεν ακολούθησε ο αμερικανός πρόεδρος.

Ο Ντόναλντ Τραμπ είπε σε δημοσιογράφους στον Λευκό Οίκο ότι έχει ένα φοβερό αίσθημα σχετικά με το αεροπλάνο που κατέπεσε, χωρίς, εντούτοις, να παρουσιάζει κάποια απόδειξη. «Κάποιος θα μπορούσε να έχει κάνει κάποιο λάθος» σημείωσε, επισημαίνοντας ότι έχει υποψίες σχετικά με το δυστύχημα, χωρίς να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες.

«Λοιπόν, έχω τις υποψίες μου. Κάποιος θα μπορούσε να κάνει λάθος από την άλλη πλευρά… όχι το σύστημά μας. Δεν έχει καμία σχέση με εμάς» είπε, ενώ ερωτηθείς για το ενδεχόμενο μηχανικής βλάβης, υπογράμμισε: «Προσωπικά θεωρώ ότι δεν υπάρχει καμία περίπτωση. Νιώθω πως κάτι πολύ κακό συνέβη… αυτό φανεί από την εξέταση του μαύρου κουτιού».

Τριντό: Υπάρχουν στοιχεία που παραπέμπουν σε ιρανικό πύραυλο

Σε ανάλογο μήκος κύματος κινήθηκε και ο καναδός πρωθυπουργός, Τζάστιν Τριντό, σημειώνοντας πως πολλές υπηρεσίες πληροφοριών, συμπεριλαμβανομένης και της καναδικής, έχουν συγκεντρώσει στοιχεία που παραπέμπουν σε κατάρριψη από ιρανικό πύραυλο».

«Αυτό μπορεί να ήταν ακούσιο» δήλωσε ο Τρουντό, προσθέτοντας ότι οι διεθνείς εταίροι θα πρέπει να συμμετάσχουν στην έρευνα. «Είναι εξαιρετικά σημαντικό να υπάρχει διεξοδική και αξιόπιστη έρευνα» πρόσθεσε.

Τζόνσον: Υπάρχει «σύνολο πληροφοριών» ότι ιρανικός πυραύλος κατέρριψε το αεροπλάνο

Από την πλευρά του, με δήλωσή του αργά το βράδυ της Πέμπτης, ο βρετανός πρωθυπουργός, Μπόρις Τζόνσον, έκανε λόγο για «σύνολο πληροφοριών» ότι το ουκρανικό αεροσκάφος καταρρίφθηκε από ένα ιρανικό πύραυλο.

«Υπάρχει τώρα ένα πλήθος πληροφοριών ότι η πτήση καταρρίφθηκε από ένα ιρανικό πύραυλο, κάτι που ίσως δεν ήταν σκόπιμο. Εργαζόμαστε στενά με τον Καναδά και τους διεθνείς εταίρους μας και τώρα πρέπει να υπάρξει μια πλήρης και διαφανής έρευνα» πρόσθεσε.

Τεχεράνη: Καμία λογική στο σενάριο της κατάρριψης

Οι παραπάνω ισχυρισμοί προκάλεσαν την έντονη αντίδραση των ιρανικών αρχών, που υπογράμμισαν πως η «φημολογία» περί πυραυλικού πλήγματος «δεν έχει καμία λογική».

«Πολλές πτήσεις, διεθνείς και εσωτερικού, πετούσαν την ίδια στιγμή στον ιρανικό εναέριο χώρο, στο ίδιο ύψος των 8.000 ποδών και αυτή η ιστορία περί πυραυλικού πλήγματος στο αεροπλάνο δεν μπορεί κατά κανένα τρόπο να είναι σωστή» ανέφερε σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Μεταφορών του Ιράν.

«Αυτές οι φήμες δεν έχουν λογική» προσθέτει αυτή η ανακοίνωση, που επικαλείται τον Αλί Αμπεντζαντέχ, τον πρόεδρο του Οργανισμού Πολιτικής Αεροπορίας και υφυπουργό Μεταφορών του Ιράν.