Μία συνολική συμφωνία για την μελλοντική σχέση ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Ενωση και τη Βρετανία θα χρειασθεί περισσότερο χρόνο για να επιτευχθεί από την 11μηνη μεταβατική περίοδο που εκκινεί με την έξοδο από την Ευρωπαϊκή Ενωση στο τέλος του Ιανουαρίου, προειδοποιεί ο επικεφαλής μεσολαβητής της Ενωσης Μισέλ Μπαρνιέ.

«Απλώς δεν μπορούμε να περιμένουμε ότι θα συμφωνήσουμε για κάθε έναν τομέα αυτής της νέας σύμπραξης σε διάστημα κάτω του ενός έτους», δήλωσε ο Μισέλ Μπαρνιέ κατά τη διάρκεια ομιλίας του στην Στοκχόλμη.

«Είμαστε έτοιμοι να κάνουμε το καλύτερο στο μάξιμουμ στους 11 αυτούς μήνες για να διασφαλίσουμε μία βασική συμφωνία με το Ηνωμένο Βασίλειο, αλλά θα χρειασθούμε περισσότερο χρόνο για να συμφωνήσουμε για κάθε επιμέρους σημείο αυτής της πολιτικής διακήρυξης».

Δεδομένου του εξαιρετικά στενού χρονοδιαγράμματος, η Ευρωπαϊκή Ενωση θα πρέπει να θέσει προτεραιότητες, είπε.

«Κατ΄αρχάς, θα οικοδομήσουμε νέα ικανότητα συνεργασίας με την Βρετανία τόσο διμερώς όσο και σε θεσμικό επίπεδο για να αντιμετωπίσουμε θέματα όπως η κλιματική αλλαγή και η ειρήνη στην Μέση Ανατολή», πρόσθεσε.

«Το δεύτερο σημείο είναι ότι χρειάζεται να οικοδομήσουμε μία πολύ στενή σχέση στον τομέα της ασφάλειας», τόνισε ο Μπαρνιέ, αναγνωρίζοντας ωστόσο ότι η μελλοντική σχέση στον τομέα αυτόν με το Ηνωμένο Βασίλειο να βρίσκεται εκτός της ΕΕ θα σημαίνει ότι το επίπεδο συνεργασίας θα είναι αναγκαστικά χαμηλότερο σε σχέση με σήμερα.

Τέλος, η Ευρωπαϊκή Ενωση θα επιμείνει στην οικοδόμηση της μελλοντικής οικονομικής σχέσης με βάση την ισοτιμία ως προς τα κοινωνικά, τα περιβαλλοντικά και τα φορολογικά θέματα.

«Ο ανταγωνισμός ως προς τα κοινωνικά ή περιβαλλοντικά standards δεν μπορεί να οδηγήσει παρά σε μία κούρσα προς τον πάτο, γεγονός που θα θέσει τους εργαζόμενους, τους καταναλωτές και τον πλανήτη στην θέση του χαμένου», εκτίμησε ο ίδιος.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον έχει δηλώσει ότι το Λονδίνο δεν επιδιώκει να βασίσει την νέα σχέση με την Ενωση στην διατήρηση των παρόντων κανόνων.

Πιο μακροπρόθεσμα, ο Μισέλ Μπαρνιέ αναφέρθηκε στο ενδεχόμενο μίας στενής σχέσης ανάμεσα στην Ευρώπη και την Βρετανία.

«Θα επιδιώξουμε μία σύμπραξη που θα ξεπερνά το εμπόριο… θα καλύπτει τα πάντα από τις υπηρεσίες και την αλιεία μέχρι την δράση για το Κλίμα, την ενέργεια, τις μεταφορές, το διάστημα, την ασφάλεια και την άμυνα, αλλά αυτή είναι μία τεράστια ατζέντα και δεν μπορούμε να περιμένουμε συμφωνία επί κάθε επιμέρους τομέα της νέας σχέσης σε χρόνο μικρότερο του ενός έτους», είπε.

Η Βρετανία θα αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ενωση στις 31 Ιανουαρίου και οι δύο πλευρές δεν έχουν χρονικό περιθώριο παρά μέχρι το τέλος του 2020 για να διαπραγματευθούν μία νέα εμπορική σχέση, πολύ μικρή χρονική περίοδος δεδομένης της πολυπλοκότητας των συνομιλιών.

Ο βρετανός πρωθυπουργός έχει αποκλείσει παράταση της μεταβατικής περιόδου πέραν του Δεκεμβρίου.

Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ