Την Κυριακή θα αναχωρήσει από την Αθήνα με προορισμό τις Ηνωμένες Πολιτείες ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, όπου θα έχει σειρά επαφών με πολιτικούς και οικονομικούς παράγοντες, καθώς και με στελέχη της ελληνικής ομογένειας.

Στο πρόγραμμα του κ. Μητσοτάκη ξεχωρίζει η επίσκεψη στο Λευκό Οίκο, όπου θα έχει συνάντηση με τον αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, καθώς και η συνάντησή του με τη νέα επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα.

Το πρόγραμμα του πρωθυπουργού διαμορφώνεται ως εξής:

– Την Κυριακή, 5 Ιανουαρίου, ο πρωθυπουργός θα αφιχθεί στο Τάρπον Σπρινγκς της Φλόριντα όπου από τις 18:00 τοπική ώρα (01:00 μετά τα μεσάνυχτα ώρα Ελλάδας) θα έχει επαφές με μέλη της ελληνικής ομογένειας.

Ειδικότερα, ο κ. Μητσοτάκης θα συναντηθεί με τον δήμαρχο του Τάρπον Σπρινγκς Χρυσόστομο Αλαχούζο και το μέλος της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ Gus Bilirakis. Στη συνέχεια, ο κ. Μητσοτάκης θα έχει την ευκαιρία να συνομιλήσει με τους απόδημους Έλληνες της Φλόριντα στο πλαίσιο εκδήλωσης της ΑΧΕΠΑ στην οποία θα συμμετάσχει και η Παγκρητική Ένωση Αμερικής.

– Την Δευτέρα, 6 Ιανουαρίου, ο πρωθυπουργός θα συμμετάσχει στην εορτή των Θεοφανείων στο Τάρπον Σπρινγκς. Στις 10:00 το πρωί (17:00 ώρα Ελλάδας) ο κ. Μητσοτάκης, συνοδευόμενος από τη σύζυγό του Μαρέβα Γκραμπόφσκι-Μητσοτάκη, θα παρακολουθήσει τη Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου στο Τάρπον Σπρινγκς. Στις 13:00 (20.00 ώρα Ελλάδας) θα παραστεί στην τελετή κατάδυσης του Τιμίου Σταυρού και στη συνέχεια θα έχει επαφές με ομογενείς στην ευρύτερη περιοχή.

– Την Τρίτη, 7 Ιανουαρίου ο έλληνας πρωθυπουργός θα βρεθεί στην Ουάσινγκτον.

Εκεί, θα συναντηθεί στις 09:50 τοπική ώρα (16:50 ώρα Ελλάδας) με την ηγεσία του Atlantic Council και στις 10:15 (17:15 ώρα Ελλάδας) θα συμμετάσχει σε πάνελ με τον αντιπρόεδρο του Atlantic Council Damon Wilson.

Στις 11:30 (18:30 ώρα Ελλάδας) ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί με τη γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, στην έδρα του ΔΝΤ στην Ουάσινγκτον.

Στις 14:00 (21:00 ώρα Ελλάδας) ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα μεταβεί στον Λευκό Οίκο όπου θα συναντηθεί με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ. Μετά την κατ’ ιδίαν συνάντηση θα ακολουθήσει συνάντηση διευρυμένων αντιπροσωπειών.

– Την Τετάρτη, 8 Ιανουαρίου, ο πρωθυπουργός θα συνεχίσει τις επαφές του στην αμερικανική πρωτεύουσα.

Στις 10:00 (17:00 ώρα Ελλάδας) ο κ. Μητσοτάκης θα επισκεφθεί τη Γερουσία και θα συναντηθεί με μέλη της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων, ενώ στις 11:00 (18:00 ώρα Ελλάδας) θα συναντήσει τη διακομματική ηγεσία της Βουλής των Αντιπροσώπων.

Στις 13:00 (20:00 ώρα Ελλάδας) ο κ. Μητσοτάκης θα παρακαθήσει σε γεύμα που παραθέτουν ομογενειακές οργανώσεις, ενώ στη συνέχεια θα συναντηθεί με αμερικανούς επενδυτές.

Στις 18:00 (01:00 μετά τα μεσάνυχτα, ώρα Ελλάδας) ο κ. Μητσοτάκης θα παραστεί στη δεξίωση που παραθέτουν ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Μάικλ Πενς και ο υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο.

Μαζί με στελέχη της κυβέρνησης

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν θα βρεθεί μόνος του στις ΗΠΑ, αλλά θα έχει στο πλευρό του αρκετά μέλη της κυβέρνησης, τα οποία και «τρέχουν» μεγάλο μέρος των προτεραιοτήτων που έχει θέσει ο πρωθυπουργός.

Ειδικότερα, τον πρωθυπουργό θα συνοδεύουν στις ΗΠΑ ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος, o υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης, η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως, ο υφυπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για την οικονομική διπλωματία και την εξωστρέφεια Κώστας Φραγκογιάννης και ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας.