Το τελευταίο «αντίο» στον Θάνο Μικρούτσικο είπαν η οικογένεια, οι φίλοι και όλοι όσοι ταξιδεύουν με τα τραγούδια του και τη μουσική του.

Ο αγαπημένος καλλιτέχνης έφυγε από τη ζωή το Σάββατο σε ηλικία 72 ετών, ύστερα από άνιση μάχη με τον καρκίνο. Aνθρωπος ανήσυχος, με πληθωρικό ταλέντο, αμεσότητα, χιούμορ και γενναιοδωρία, συγκλόνισε τους πάντες για τη δύναμη ψυχής και την γενναιότητα με την οποία έδωσε την άνιση μάχη με τον καρκίνο.

Τους επικηδείους, στην πολιτική του κηδεία που έγινε στην αίθουσα πολιτικών τελετών του Α’ Νεκροταφείου της Αθήνας εκφώνησαν ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, ο Γιώργος Κιμούλης, ο Οδυσσέας Ιωάννου, η γυναίκα του και τα παιδιά του. Αύριο η σορός του θα αποτεφρωθεί στη Ριτσώνα.

Οι σπαρακτικοί επικήδειοι

«Θάνο κοίτα, κατέβηκε ένα αστέρι να σου μιλήσει. Έχασα ένα δεύτερο πατέρα. Έχει αφήσει απαντήσεις για όλους μας. Αυτόν τον θάνατο δεν πρόκειται να τον αποδεχθώ ποτέ» είπε η τρίτη γυναίκα του, Μαρία Παπαγιάννη.

«Ήμουν σίγουρος για τον δρόμο που μου έδειχνες. Όταν χάνεις τον καλύτερο σου φίλο, νιώθεις ότι είσαι τελείως ανυπεράσπιστος. Τεράστια η ανάγκη της δύναμης που είχες και στην πίστη σου στην ουτοπία. Τυχεροί όσοι έζησαν μαζί σου φίλε. Σου υπόσχομαι ότι θα κατακτήσουμε το αδύνατο. Θα ακολουθώ αυτή τη φράση μέχρι να κλείσω τα μάτια μου. Και αν δεν το κάνουμε εμείς, θα το κάνουν οι επόμενοι μέχρι αυτό που φαίνεται αδύνατον να γίνει πραγματικότητα» είπε από την πλευρά του ο  Γιώργος Κιμούλης.

Η κόρη του ανέφερε μεταξύ άλλων πως «αν βρίσκεσαι σε ένα παράλληλο σύμπαν, κράτησε μου το πιάνο ζεστό μέχρι να ξανασυναντηθούμε. Σε αγαπάω».

Σε λαϊκό προσκύνημα η σορός του

Νωρίτερα, περίπου από τις 10:30 το πρωί η σορός είχε φτάσει στο Α’ Νεκροταφείο, όπου εκτέθηκε σε λαϊκό προσκύνημα. Πίσω από τη σορό του αγαπημένου τους έφτασαν πρώτοι η σύζυγος του Θάνου Μικρούτσικου, Μαρία Παπαγιάννη, μαζί με τα παιδιά τους Αλεξάνδρα και Στέργιο.

Μεταξύ των πρώτων στο Α’ Νεκροταφείο βρέθηκαν ο ανιψιός του Στέργιος Μικρούτσικος, γιος του Ανδρέα, ο Γιώργος Κιμούλης, η βουλευτής του ΚΚΕ Λιάνα Κανέλη που άφησε λουλούδια, το στέλεχος του ΚΚΕ Νίκος Σοφιανός, αλλά και ο Γιάνης Βαρουφάκης με τη σύζυγό του Δανάη Στράτου.

Λίγο πριν από τις 12 το μεσημέρι έφτασε στην αίθουσα των πολιτικών τελετών του Α’ Νεκροταφείου, συντετριμμένος, ο Ανδρέας Μικρούτσικος.

Το παρών έδωσαν καλλιτέχνες που έχουν συνδέσει την πορεία τους με τον Θάνο Μικρούτσικο, όπως ο Κώστας Θωμαΐδης.  Στο τελευταίο αντίο βρέθηκαν, επίσης, ο Γιάννης Μπέζος, ο Ηλίας Νικολακόπουλος, η Λόλα Νταϊφά, ο Αχιλλέας Χαρίτος κ.α