Γιορτές με το μυαλό στις προκλήσεις της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο και με το βλέμμα στην Άγκυρα θα κάνει ο πρωθυπουργός, ο οποίος μόνο τυχαία δεν επέλεξε να βρίσκεται ανήμερα τα Χριστούγεννα στην Κάσο.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μεταβαίνει αύριο Τετάρτη 25 Δεκεμβρίου στην Κάσο όπου θα επισκεφτεί το ακριτικό φυλάκιο, θα παρακολουθήσει τη Θεία Λειτουργία, θα συναντηθεί με τον Δήμαρχο του νησιού και θα συνομιλήσει με κατοίκους.

Ο συμβολισμός της επιλογής του πρωθυπουργού αποτελεί μήνυμα προς την Άγκυρα καθώς το πρόσφατο τουρκολιβυκό σύμφωνο για την ΑΟΖ μεταξύ των δύο χωρών ουσιαστικά εξαφανίζει από το χάρτη της Ανατολικής Μεσογείου την υφαλοκρηπίδα και κατ’ επέκταση και την ΑΟΖ των ελληνικών νησιών Ρόδου, Κρήτης, Καρπάθου και Κάσου.

Ουσιαστικά η επίσκεψη του πρωθυπουργού στην Κάσο είναι μέρος του διπλωματικού μαραθωνίου στον οποίο έχει επιδοθεί η Ελλάδα καταγγέλλοντας ως ανυπόστατο και νομικά άκυρο και παράνομο το μνημόνιο συνεργασίας της Τουρκίας με την κυβέρνηση της Τρίπολης.

Η παρουσία του πρωθυπουργού στην Κάσο ουσιαστικά θέλει να αναδείξει ότι η Ελλάδα θα υπερασπιστεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα με βάση και το δίκαιο της θάλασσας. Αποτελεί ταυτόχρονα και μια απάντηση στις ωμές απειλές κυβερνητικών αξιωματούχων της Τουρκίας για στρατιωτικού τύπου λύσεις στην Ανατολική Μεσόγειο.

Σημειώνεται ότι για την ελληνική διπλωματία οι ρυθμοί της δουλειάς είναι εντατικοί και δεν υπάρχει καμία εορταστική ανάπαυλα. Ο Νίκος Δένδιας μόλις προχθές μετέβη στην Λιβύη και σήμερα τα λιβυκά ΜΜΕ μεταδίδουν ότι ο στρατάρχης Χαφτάρ θα επισκεφτεί την Ελλάδα τις επόμενες μέρες. Βεβαίως η πληροφορία προς ώρας δεν επιβεβαιώνεται από την Αθήνα.

Σε κάθε περίπτωση πάντως ο κ. Δένδιας είχε δηλώσει ότι υπάρχει σύμπτωση απόψεων μετά τη συνάντησή του με τον Λίβυο στρατάρχη.

Est Med

Υπενθυμίζεται άλλωστε ότι στις 2 Ιανουαρίου του 2020 αναμένεται να πέσουν οι υπογραφές της συμφωνίας για τον ενεργειακό αγωγό EastMed, ο οποίος επί της ουσίας αποτελεί επίσημο «μπλόκο» στις κινήσεις του Ταγίπ Ερντογάν να οριοθετήσει ΑΟΖ μεταξύ Λιβύης και Τουρκίας.

Η διακρατική συμφωνία για τον East Med θα υπογραφεί στην Αθήνα από τον πρωθυπουργό της Ελλάδας Κυριάκο Μητσοτάκη, τον πρωθυπουργό του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου και τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη.

Η Συμφωνία θα ολοκληρωθεί και με την υπογραφή της από την Ιταλία.