Δεν θα πραγματοποιηθεί φέτος -για πρώτη φορά από το 1803- θεία λειτουργία στον καθεδρικό ναό της Παναγίας των Παρισίων.

Την είδηση επιβεβαίωσαν γάλλοι αξιωματούχοι και η απόφαση ελήφθη καθώς συνεχίζονται οι εργασίες επισκευής και αποκατάστασης στο ναό, μετά την καταστροφική πυρκαγιά.

Σύμφωνα με το γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων, το γραφείο Τύπου διευκρίνισε πως η μεταμεσονύκτια λειτουργία της παραμονής των Χριστουγέννων θα γίνει κανονικά, μόνο που δεν θα πραγματοποιηθεί στην παναγία των Παρισίων αλλά στην κοντινή εκκλησία του Saint-Germain l’Auxerrois.

Ο ναός παρέμενε ανοιχτός για τα Χριστούγεννα εδώ και δυο αιώνες, ακόμη και στη διάρκεια της κατοχής των Ναζί στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, έχοντας κλείσει μόνο δυο φορές – στην αντι-καθολική επαναστατική περίοδο στα τέλη του 18ου και αρχές του 19ου αιώνα.

Η Παναγία των Παρισίων καταστράφηκε σχεδόν ολοσχερώς από πυρκαγιά που ξέσπασε στις 15 Απριλίου, με αποτέλεσμα να καταρρεύσει η οροφή και ο κεντρικός οβελός της εκκλησίας.

Ο Εμανουέλ Μακρόν είχε ορίσει ένα χρονοδιάγραμμα πέντε ετών για την ολοκλήρωση των εργασιών αποκατάστασης στην Παναγία των Παρισίων, τη στιγμή που δωρεές ύψους σχεδόν 1 δισ. ευρώ έχουν συγκεντρωθεί για αυτό τον σκοπό, είχε ανακοινώσει το υπουργείο Πολιτισμού της Γαλλίας τον Οκτώβριο.