Σοκ προκαλεί η είδηση πως τέσσερις μετανάστες βρήκαν τραγικό θάνατο σε δώμα κτηνοτροφικής μονάδας στα Καλύβια από αναθυμιάσεις από αυτοσχέδιο μαγκάλι υγραερίου που είχαν ανάψει για να ζεσταθούν.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, η κτηνοτροφική μονάδα όπου βρέθηκαν νεκροί οι τέσσερις μετανάστες  βρίσκεται στα Καλύβια στην πλατεία Ανθυπολοχαγού Βασιλείου Φιλίππου ενώ και οι τέσσερις άνθρωποι φέρονται να εργάζονταν εκεί.

Δυστυχώς η είδηση αυτή ξύπνησε μνήμες από τα χρόνια της βαθιάς κρίσης, όπου πολλοί άνθρωποι βρήκαν τραγικό θάνατο από αυτοσχέδιες κατασκευές προκειμένου να ζεσταθούν.

Ο τραγικός θάνατος 13χρονης στην Θεσσαλονίκη από αναθυμιάσεις

Ήταν Φεβρουάριος του 2013 όταν είχε σοκάρει το Πανελλήνιο ο θάνατος μίας 13χρονης κοπέλας στο διαμέρισμά της στην περιοχή Ξηροκρήνη, στη Θεσσαλονίκη.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες που είχαν κάνει τότε τον γύρο των ελληνικών ΜΜΕ, η τραγωδία εκτυλίχθηκε όταν η μητέρα άναψε ένα μαγκάλι, προκειμένου να ζεσταθεί εκείνη και η κόρη της, καθώς όπως είχε γράψει το Thesstoday, στο σπίτι δεν υπήρχε ηλεκτρικό ρεύμα.

Εκείνο το βράδυ η μητέρα λιποθύμησε και όταν ανέκτησε τις αισθήσεις της, είδε λιπόθυμη την κόρη της, η οποία όμως δεν ανταποκρινόταν στις προσπάθειες ανάνηψης. Στο σημείο είχε σπεύσει ο ιατροδικαστής, που εκ πρώτης όψεως διαπίστωσε ότι ο θάνατος της 13χρονης οφείλεται σε δηλητηρίαση από αέρια.

Φοιτητές νεκροί στη Λάρισα από μαγκάλι

Ηταν  Φεβρουάριος του 2013 πάλι όταν δύο φοιτητές στη Λάρισα έχασαν τη ζωή τους και τρεις έπεσαν σε κώμα από αναθυμιάσεις που εισέπνευσαν από αυτοσχέδιο μαγκάλι που είχαν βάλει μέσα στο σπίτι τους για να ζεσταθούν.

Το τραγικό περιστατικό είχε συμβεί στο ισόγειο διαμέρισμα μονοκατοικίας στην οδό Παπαζαχαρίου στη Λάρισα.  Τότε μία παρέα πέντε φοιτητών του ΤΕΙ Λάρισας που σπουδάζουν στο Τμήμα Πολιτικών Eργων Υποδομής, τρεις Κρητικοί, ένας Γιαννιώτης και ένας από τη Χαλκίδα είχαν δώσει ραντεβού στο σπίτι όπου έμεναν δύο από τα παιδιά.

Ήταν λίγο πριν από τις έξι το απόγευμα τους δύο φοιτητές που διέμεναν επί της Παπαζαχαρίου αναζήτησαν δύο συμφοιτήτριές τους. Οι πέντε φοιτητές δεν απαντούσαν στα τηλέφωνά τους, ούτε άνοιγαν την πόρτα του σπιτιού τους.

Οι φοιτήτριες ανησύχησαν και απευθύνθηκαν στη σπιτονοικοκυρά για να τους ανοίξει την πόρτα. Οταν μπήκαν μέσα βρέθηκαν μπροστά σε ένα τραγικό θέαμα: Οι πέντε φοιτητές λιπόθυμοι στο πάτωμα. Το αυτοσχέδιο μαγκάλι που είχε κατασκευαστεί πρόχειρα από παλιό, κομμένο θερμοσίφωνα βρισκόταν στη μέση του δωματίου.

Οι φοιτήτριες κάλεσαν αμέσως νοσοκομειακά του ΕΚΑΒ τα οποία έφθασαν αμέσως, συνοδευόμενα από περιπολικά αλλά και οχήματα της Πυροσβεστικής.

Δύο από τους φοιτητές, ηλικίας 21 και 22 ετών αντίστοιχα ήταν ήδη νεκροί, ενώ οι υπόλοιποι τρεις, ηλικίας 22 και 23 ετών διακομίστηκαν με ασθενοφόρα στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας και εισήχθησαν στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, από όπου και πήραν εξιτήριο λίγες μέρες μετά.

Νεκροί πρόσφυγες από μαγκάλι και στην Μόρια

Τρεις άνθρωποι είχαν χάσει τη ζωή τους στην Μόρια τον Γενάρη του 2017 από τον ίδιο λόγο, από αναθυμιάσεις.

Συγκεκριμένα, ήταν δύο 20χρονοι και ένας 46χρονος που είχαν χάσει τη ζωή τους μέσα στον προσφυγικό καταυλισμό της Μόριας από αναθυμιάσεις από αυτοσχέδιο μαγκάλι στην προσπάθειά τους να ζεσταθούν.

Αυτές βέβαια δεν είναι οι μόνες περιπτώσεις που άνθρωποι έχουν βρει τραγικό θάνατο στην προσπάθειά τους να ζεσταθούν, καθώς κάθε χρόνο και ειδικά τους κρύους μήνες του χειμώνα πληροφορούμαστε με βαθιά οδύνη πως πολίτες χάνουν την ζωή τους από αναθυμιάσεις.

Νεκροί αλλοδαποί στη Ρόδο το 2019

Ήταν τον Ιανουάριο του 2019 όταν ένας αλλοδαπός  που διέμενε στην πόλη της Ρόδου βρήκε τραγικό θάνατο από αναθυμιάσεις από αυτοσχέδιο μαγκάλι.

Ο άτυχος αλλοδαπός, μαζί με δύο συμπατριώτες του έμεναν σε παλαιά οικία στην συνοικία των Αγίων Αναργύρων στην οποία δεν υπήρχε ηλεκτρικό ρεύμα και άναψαν αυτοσχέδιο μαγκάλι για να ζεσταθούν. Οι δυο άλλο αλλοδαποί είχαν διακομιστεί στο νοσοκομείο της Ρόδου από διασώστες του ΕΚΑΒ και είχαν πάρει εξιτήριο λίγες μέρες μετά.