Σε κρίσιμη κατάσταση, διασωληνωμένοι, νοσηλεύονται οι δύο από τους τρεις φοιτητές στη Λάρισα που εισέπνευσαν μονοξείδιο του άνθρακα από αυτοσχέδιο μαγκάλι, ενώ σε καλύτερη κατάσταση βρίσκεται ο τρίτος. Δύο συμφοιτητές τους δεν τα κατάφεραν και πέθαναν από ασφυξία. Οι πέντε φοιτητές είχαν ανάψει φωτιά σε μια αυτοσχέδια ψησταριά για να ψήσουν φαγητό στη βεράντα του σπιτιού όπου έμεναν οι δύο εξ αυτών. Στη συνέχεια για να αντιμετωπίσουν το κρύο μετέφεραν την ψησταριά μέσα στο σπίτι. Οι φοιτητές από το φθινόπωρο κιόλας είχαν δηλώσει στη σπιτονοικοκυρά τους ότι δεν είχαν χρήματα για να βάλουν πετρέλαιο. Ηταν παιδιά φτωχών οικογενειών από τα Χανιά, τη Χαλκίδα και τα Γιάννινα.

Οι τρεις φοιτητές που επιβίωσαν νοσηλεύονται στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας στο Πανεπιστημιακό και στο Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας. Οπως λέει στα «ΝΕΑ» ο διοικητής Ηλίας Σκυλλάκος, η κατάσταση της υγείας των δύο νεαρών είναι κρίσιμη. Καλύτερα φαίνεται να εξελίσσεται η πορεία της υγείας του γιαννιώτη φοιτητή, ο οποίος είναι με μάσκα οξυγόνου στην Εντατική.

Ο διοικητής διευκρινίζει ότι δεν είναι ακόμη δυνατή η εκτίμηση για την επέκταση των βλαβών –ο κίνδυνος εγκεφαλικής βλάβης είναι υπαρκτός λόγω της ελλιπούς οξυγόνωσης -, δεδομένου ότι οι γιατροί δεν επιτρέπουν προς το παρόν τη μετακίνησή τους, ώστε να υποβληθούν σε απεικονιστικές εξετάσεις.

Σύμφωνα με τον ιατροδικαστή Χρήστο Κραβαρίτη, στην πρωτοφανή τραγωδία συνέβαλε και η κατανάλωση αλκοόλ από τους πέντε φοιτητές. «Ο συνδυασμός του αλκοόλ με το μονοξείδιο του άνθρακα προκαλεί ένα εξαιρετικά τοξικό και θανατηφόρο κοκτέιλ, το οποίο επισπεύδει τη δηλητηρίαση και τελικά τον θάνατο», δήλωσε ο κ. Κραβαρίτης.

Αστυνομικοί που έκαναν την αυτοψία δήλωσαν στα «ΝΕΑ» ότι στο σπίτι υπήρχαν τρεις ηλεκτρικές σόμπες, μία σε κάθε δωμάτιο, οι οποίες όμως βρέθηκαν κλειστές. Παράλληλα, τόνισαν ότι το σπίτι είχε πρόσφατα ανακαινιστεί και είχαν τοποθετηθεί σε αυτό καινούργια κουφώματα αλουμινίου, κάτι που σημαίνει ότι το μονοξείδιο του άνθρακα δεν είχε κανένα απολύτως σημείο διαφυγής.

Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι το μονοξείδιο του άνθρακα είναι ύπουλο δηλητήριο, καθώς αρχικά ζαλίζει και εν συνεχεία προκαλεί βαθύ ύπνο. Κατόπιν ο χρόνος μετρά αντίστροφα, πέφτοντας σε κώμα ώσπου να υποκύψει ο οργανισμός εξαιτίας της απουσίας οξυγόνου.

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας και διευθυντής της Πνευμονολογικής Κλινικής του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Λάρισας Κώστας Γουργουλιάνης διευκρινίζει ότι η επικινδυνότητα του μονοξειδίου του άνθρακα, προϊόντος της ατελούς καύσης, εντοπίζεται στη μεγάλη ικανότητα δέσμευσής του από την αιμοσφαιρίνη.

«Η αιμοσφαιρίνη ωστόσο είναι το όχημα του οξυγόνου. Η μη επαρκής οξυγόνωση του ανθρώπου που εκτίθεται σε υψηλές συγκεντρώσεις μονοξειδίου του άνθρακα οδηγεί σε υποξία», προσθέτει. Η χορήγηση οξυγόνου λειτουργεί ως αντίδοτο, καθώς απομακρύνει το μονοξείδιο του άνθρακα από την αιμοσφαιρίνη, με αποτέλεσμα τα επίπεδα του οξυγόνου να επανέλθουν σταδιακά στα φυσιολογικά επίπεδα.

Ανακοινώσεις με τις οποίες επισημαίνουν ότι η τραγωδία στη Λάρισα είναι αποτέλεσμα της οικονομικής πολιτικής και του Μνημονίου εξέδωσαν ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΚΕ.