Δημοσκόπηση με ηχηρά μηνύματα για το πώς βλέπουν οι πολίτες τα προβλήματα που τους απασχολούν, παρουσίασε η εταιρεία Pulse στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Σκάι με τη Σία Κοσιώνη.

Μια έρευνα σε 1.202 άτομα την περίοδο 16-18 Δεκεμβρίου η οποία σε πολιτικό επίπεδο επιβεβαιώνει την κυριαρχία της Νέας Δημοκρατίας έξι μήνες μετά τη νίκη της στις εκλογές.

Το κυβερνών κόμμα προηγείται του ΣΥΡΙΖΑ με 13 μονάδες διαφορά. Συγκεκριμένα, λαμβάνει ποσοστό 38%, το ίδιο με την έρευνα του περασμένου μήνα. Ο ΣΥΡΙΖΑ παίρνει ποσοστό 25% και ανεβαίνει μια μονάδα από το Νοέμβριο.

Στην τρίτη θέση βρίσκεται το Κίνημα Αλλαγής με 6,5% (από 6%) και ακολουθεί το ΚΚΕ με 5,5% (ίδιο ποσοστό), η Ελληνική Λύση του Βελόπουλου με 4,5% (4%), το Μέρα 25 του Βαρουφάκη με 3% (3,5%). Η Χρυσή Αυγή βρίσκεται στο 2%.

Στην καταλληλότητα για πρωθυπουργός, ο Κυριάκος Μητσοτάκης παίρνει ποσοστό 45% (το ίδιο με του Νοεμβρίου) και ο Αλέξης Τσίπρας 27% (26%) και κανένας 24%.

Ελληνοτουρκικά

Πολύ σημαντικά είναι τα ευρήματα σχετικά με τα θέματα που βρίσκονται στην επικαιρότητα, τα εθνικά, η οικονομία, η καθημερινότητα, η ασφάλεια.

Ως προς τα ελληνοτουρκικά και στο πόσο ανησυχούν οι Ελληνες από τις προκλητικές δηλώσεις και κινήσεις της Αγκυρας, το 61% λέει πολύ ή αρκετά, 18% μέτρια και μόλις 15% λέει λίγο ή καθόλου. Περισσότερο (68%) δείχνουν να ανησυχούν οι ψηφοφόροι της ΝΔ και αυτοί του ΣΥΡΙΖΑ σε ποσοστό 53%.

Αναφορικά με τις κινήσεις της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της τουρκικής προκλητικότητας, το 54% λέει ότι είναι σε σωστή ή μάλλον σωστή κατεύθυνση ενώ το 34% δεν επικροτεί αυτές τις κινήσεις.

Οικονομία

Στα οικονομικά και στον δείκτη προσωπικής οικονομικής κατάστασης, μόλις 15% λέει ότι είναι άνετη, το 49% μέτρια και το 32% δύσκολη και πολύ δύσκολη. Φαίνεται πάντως να «τσιμπάει» ο δείκτης που δείχνει ότι όλο και περισσότεροι χαρακτηρίζουν μέτρια την κατάστασή τους.

Στο ερώτημα για τις ενέργειες της κυβέρνησης στα φορολογικά/οικονομικά, το 55% λέει ότι κινούνται στη σωστή ή μάλλον σωστή κατεύθυνση ενώ το 36% μάλλον λανθασμένη ή σίγουρα λανθασμένη κατεύθυνση. Το 84% των ψηφοφόρων της ΝΔ στηρίζει την κυβέρνηση σ’ αυτές τις αποφάσεις ενώ το 69% των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ δεν τις επικροτεί.

Καθημερινότητα

Οι αποφάσεις της κυβέρνησης για τη βελτίωση της καθημερινότητας στηρίζονται από το 52% των ερωτηθέντων ενώ το 39% εκτιμά ότι είναι μάλλον λανθασμένες ή σίγουρα λανθασμένες. Οκτώ στους 10 ψηφοφόρους της ΝΔ επικροτούν τις κινήσεις της κυβέρνησης ενώ «όχι» λένε 7 στους 10 ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ.

Ασφάλεια

Στα θέματα ασφάλειας, που είναι στην επικαιρότητα, το 54% λέει ότι είναι σίγουρα σε σωστή ή μάλλον σε σωστή κατεύθυνση, το 35% ότι είναι μάλλον λανθασμένες ή σίγουρα λανθασμένες. Κι εδώ το 82% όσων ψηφίζουν ΝΔ επικροτεί τις αποφάσεις της κυβέρνησης ενώ 64% των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ όχι.

Ενδιαφέρον έχει το γεγονός ότι 2 στους 10 ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ είναι υπέρ της κυβέρνησης στα θέματα ασφάλειας.

Μεταναστευτικό

Για άλλη μια φορά, μια ακόμη έρευνα, χτυπά καμπανάκι στην κυβέρνηση ως προς τη διαχείριση του προσφυγικού/μεταναστευτικού. Είναι ο μοναδικός τομέας όπου οι αρνητικές γνώμες είναι περισσότερες από τις θετικές. Συγκεκριμένα, το 55% των ερωτηθέντων λέει ότι οι αποφάσεις και ενέργειες της κυβέρνησης είναι μάλλον ή σίγουρα λανθασμένες. Το 34% αντίθετα πιστεύει ότι είναι μάλλον ή σίγουρα σε σωστή κατεύθυνση.

Εδώ οι ψηφοφόροι της ΝΔ στηρίζουν την κυβέρνηση σε ποσοστό 62% ενώ υπάρχει ένα 31% που λέει ότι κινείται σε λάθος κατεύθυνση.

Οι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ σε ποσοστό 74% ρίχνουν «κόκκινο» στην κυβέρνηση για το προσφυγικό/μεταναστευτικό.