Δεν πίστευε στα μάτια του ένας μανιταροσυλλέκτης στην Ξάνθη, καθώς στη βόλτα του σε βουνό της περιοχής, εντόπισε ένα μανιτάρι για ρεκόρ Γκίνες.

Το μανιτάρι είναι τόσο μεγάλο, που μπορείς να το κρατήσεις όπως μία ομπρέλα, όπως φαίνεται στη φωτογραφία.

Πρόκειται για ένα μανιτάρι ύψους σχεδόν μισού μέτρου, με διάμετρο που  ξεπερνά τα 30 εκατοστά.

Η φωτογραφία αναρτήθηκε από την ομάδα Μανιταρόφιλων Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.

Όσο για το πώς μπορεί να καταναλωθεί το μανιτάρι, που γίνεται πεντανόστιμο ψητό, αλλά κι αν μαγειρευτεί; Ακολουθούν τρεις συνταγές που μπορούν να δώσουν κάποιες ιδέες στον συλλέκτη του αλλά και στους λάτρεις των μανιταριών:

Μανιτάρια τηγανιτά με λεμόνι και πιπεριές

Υλικά

1 κιλό λευκά μανιτάρια κομμένα σε φέτες

3 πιπεριές (κόκκινη, κίτρινη και πράσινη)

3 ξερά κρεμμύδια μεσαίου μεγέθους κομμένα σε φέτες

5 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο

1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι

1 κουταλάκι του γλυκού μαύρο πιπέρι

1 κουταλιά της σούπας ρίγανη

χυμό ενός λεμονιού

λίγο γιαούρτι για το σερβίρισμα

Εκτέλεση

Σε ένα μεγάλο τηγάνι ζεσταίνετε το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και σοτάρετε το κρεμμύδι για 2-3 λεπτά μέχρι να γυαλίσει. Προσθέτετε τα μανιτάρια και τις πιπεριές και τα ανακατεύετε με το κρεμμύδι για 3-4 λεπτά. Στη συνέχεια ρίχνετε το αλάτι, το πιπέρι τη ρίγανη και το λεμόνι και ανακατεύετε ανά τακτά χρονικά διαστήματα. Σβήνετε τη φωτιά, προσθέτετε τον μαϊντανό και ανακατεύετε. Σερβίρετε με γιαούρτι.

Μανιταρόπιτα

Υλικά

1 πακέτο χωριάτικο φύλλο ή έξι φτιαχτά φύλλα

600 γραμμάρια μανιτάρια

2 καρότα ψιλοκομμένα

2 κουταλιές της σούπας φρέσκο βούτυρο

3 κουταλιές της σούπας αλεύρι

1 ½ νεροπότηρο γάλα

2 αβγά

3 φλιτζάνια τσαγιού κασέρι χοντροτριμμένο

1 φλιτζάνι του τσαγιού ελαιόλαδο για το άλειμμα των φύλλων

πρέζα μοσχοκάρυδο

αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση

Αρχικά ψιλοκόβετε τα μανιτάρια. Καθαρίζετε τα καρότα και τα περνάτε από τον τρίφτη. Στη συνέχεια βάζετε σε ένα μεγάλο τηγάνι και τα μανιτάρια και τα καρότα μαζί με λίγο νερό και τα αφήνετε να σιγοβράσουν, μέχρι να εξατμιστούν όλα τα υγρά. Για τη μπεσαμέλ σε μια μεγάλη κατσαρόλα ζεσταίνετε το φρέσκο βούτυρο μαζί με το αλεύρι και τα αφήνετε να ψηθούν για λίγα λεπτά. Προσθέτετε το γάλα χλιαρό και ανακατεύετε συνέχεια μέχρι να σχηματιστεί μια απαλή κρέμα. Αποσύρετε τη μπεσαμέλ από τη φωτιά, ρίχνετε μέσα τα αβγά ανακατεύοντας συνέχεια και έπειτα το μοσχοκάρυδο και το κασέρι. Ρίχνετε φρεσκοτριμμένο πιπέρι και τέλος τα μανιτάρια με τα καρότα. Η γέμιση είναι τώρα έτοιμη. Παίρνετε ένα ταψί του φούρνου, το λαδώνετε και απλώνετε 3 φύλλα λαδώνοντάς τα ένα-ένα. Αδειάζετε μέσα τη γέμιση, τη στρώνετε με ένα πιρούνι και σκεπάζετε το ταψί με άλλα 3 φύλλα. Με ένα μαχαίρι χαράζετε την πίτα σε μερίδες και την ψήνετε στο φούρνο για περίπου 40-50 λεπτά στους 180 βαθμούς μέχρι να ροδοκοκκινίσουν τα φύλλα.

Μανιταρόσουπα

Υλικά

500 γραμμάρια μανιτάρια σε φετάκια

1 ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο

2 κουταλιές της σούπας βούτυρο

2 κουταλιές της σούπας αλεύρι

2 λίτρα ζωμό λαχανικών ή ζεστό νερό

3-4 κλαράκια μαϊντανό ψιλοκομμένο αλάτι και πιπέρι

Εκτέλεση

Ζεσταίνετε το βούτυρο σε μια κατσαρόλα και σοτάρετε τα μανιτάρια σε δυνατή φωτιά για δέκα λεπτά, μέχρι να σταματήσουν να βγάζουν υγρά και να μαραθούν. Προσθέτετε το αλεύρι και ανακατεύετε και στη συνέχεια το ζωμό ή το νερό. Βράζετε τη σούπα σε μέτρια φωτιά για είκοσι λεπτά, μέχρι να δέσει. Προαιρετικά μπορείτε αν θέλετε να αλέσετε τη σούπα στο μπλέντερ, ή, αν υπάρχει, να χρησιμοποιήσετε μπλέντερ χειρός. Τέλος αρωματίζετε με το πιπέρι και τον μαϊντανό.