Επιμένει στην νομιμότητα του συμφώνου Τουρκίας και Λιβύης ο τούρκος πρόεδρος Ερντογάν τονίζοντας ότι πρόκειται για ένα«μνημόνιο σύμφωνο με το διεθνές δίκαιο της θάλασσας».

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανέφερε χαρακτηριστικά, μιλώντας σε δημοσιογράφους στη Γενεύη στα πλαίσια του διεθνούς φόρουμ γα τους Πρόσφυγες: «Ο πρωθυπουργός της Ελλάδας και ο υπουργός Εξωτερικών λένε πως το μνημόνιο με την Λιβύη είναι παράνομο. Κι εμείς αντιθέτως λέμε πως «είναι ένα μνημόνιο σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο της θάλασσας». Εμείς υπολογίσαμε και μετρήσαμε κάθε βήμα μας πριν το κάνουμε. Άλλωστε η πορεία αυτή δεν ξεκίνησε τώρα. Αυτή η ιστορία έχει παρελθόν και διαφορετικούς χάρτες. Από πότε; Aπό την εποχή του Καντάφι το 2009. Κάναμε κινήσεις αλλά δεν έζησε ο Καντάφι. Όμως η προεργασία αυτή είναι στα αρχεία μας».

Ο ίδιος ανέφερε πως η Τουρκία σχεδιάζει να επιταχύνει τη συνεργασία με την κυβέρνηση της Τρίπολης: «Τα βήματα μας με την Λιβύη είναι σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο. Ο πρωθυπουργός Σάρατς πρόσφατα ήρθε, συναντηθήκαμε και συζητήσαμε τι άλλο μπορούμε να κάνουμε. Θα επιταχύνουμε την διαδικασία αυτή μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης και αναφέραμε πως είμαστε έτοιμοι για κάθε είδους βοήθεια. Είμαστε έτοιμοι για στρατιωτική και αμυντική συνεργασία μέχρι και στο ζητημα των δικαιωμάτων στις θάλασσες».

Ο Ερντογάν αναφέρθηκε και στην αποστολή drones στα κατεχόμενα λέγοντας ότι «είμαστε σε διαδικασία να αυξήσουμε τον αριθμό τους αν είναι απαραίτητο. Όλα μπορούν να αλλάξουν ανάλογα τις ανάγκες».

Independent: Κίνδυνος για την ασφάλεια της Μεσογείου

Στο μεταξύ, τους κινδύνους για τη Μεσόγειο στην περίπτωση που ο τούρκος πρόεδρος Ερντογάν στείλει στρατεύματα στη Λιβύη επισημαίνει με δημοσίευμά της η εφημερίδα «Independent».

«Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θέτει σε σοβαρό κίνδυνο την ασφάλεια της Μεσογείου στέλνοντας στρατεύματα στη Λιβύη»,  αναφέρει σε σχετικό της άρθρο η βρετανική εφημερίδα «Independent».

Τονίζεται ακόμη πως με αυτόν τον τρόπο «ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, διακινδυνεύει μία τεράστια σύγκρουση στη Μεσόγειο, δηλώνοντας ότι θα στείλει ειδικές δυνάμεις και μονάδες επιτελείου στη βορειοαφρικανική χώρα που πλήττεται από συγκρούσεις».

Φέρεται, σύμφωνα όσα γράφει η εφημερίδα,  να επιδιώκει τη δημιουργία ενός ενιαίου  στρατηγικού αδιεξόδου με τη συγχώνευση δύο συγκρούσεων : μία στη Λιβύη και μία στην Ανατολική Μεσόγειο».