Μη νόμιμη και απορριπτέα χαρακτήρισε, και εντός του ελληνικού Κοινοβουλίου, την πρόσφατη συμφωνία μεταξύ Τουρκίας και κυβέρνησης της Τρίπολης, ο πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων της Λιβύης, Αγκίλα Σάλεχ Ίσα.

O πρόεδρος της βουλής της Λιβύης σε δηλώσεις του μετά τη συνάντησή του με τον πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων, Κωνσταντίνο Τασούλα, παρουσία του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια, εξέφρασε την ιδιαίτερης σημασίας θέση ότι η παραπάνω «συμφωνία-συνθήκη» άπτεται της κυριαρχίας του λιβυκού κράτους, καθώς και των δικαιωμάτων των χωρών της ανατολικής Μεσογείου.

Η βουλή και οι Ένοπλες Δυνάμεις της Λιβύης απορρίπτουν το σύμφωνο Άγκυρας – Τρίπολης

«Δεν είναι νόμιμη. Εμείς ως Βουλή των Αντιπροσώπων της Λιβύης την απορρίπτουμε. Επίσης, και δημόσια, οι Ένοπλες λιβυκές Δυνάμεις την απορρίπτουν. Και θα αντισταθούμε σε όποιον προσπαθεί να παρέμβει στα εσωτερικά της Λιβύης» τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Αγκίλα Σάλεχ Ίσα.

Οι δηλώσεις αυτές έρχονται μετά και τις αποκαλύψεις που έκαναν νωρίτερα σήμερα το μεσημέρι ελληνικές διπλωματικές πηγές σύμφωνα με τις οποίες η Τουρκία εκβίασε την Λιβύη για να συναινέσει στην υπογραφή της παράνομης συμφωνίας με την αποστολή όπλων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η ελληνική πλευρά έχει μάλιστα στη διάθεσή της στοιχεία για την αποστολή των όπλων στο λιμάνι της Λιβύης και γνωρίζει τόσο τον χρόνο της παράδοσης όσο και το πλοίο με το οποίο έγιναν.

Υπ’ αυτή την έννοια οι αναφορές του κ. Ίσα για την αρνητική στάση των Ενόπλων Δυνάμεων της Λιβύης αποκτούν ιδιαίτερη σημασία καθώς συνάδουν με την καταγγελία της Αθήνας ότι ουσιαστικά η Τουρκία μέσω της αποστολής όπλων επιχειρεί να στηρίξει την κυβέρνηση της Τρίπολης.

Η επιστολή – καταπέλτης στον ΟΗΕ

Υπενθυμίζεται πως πριν από τη σημερινή του συνάντηση στην Αθήνα με τον Κώστα Τασούλα, παρουσία του Νίκου Δένδια, ο κ. Ίσα είχε σπεύσει να χαρακτηρίσει άκυρο το μνημόνιο συνεννόησης Άγκυρας-Τρίπολη.

«Η Βουλή των Αντιπροσώπων της Λιβύης, η οποία και αποτελεί τη διεθνώς αναγνωρισμένη νομοθετική αρχή στη χώρα, δεν αναγνωρίζει το εν λόγω μνημόνιο κατανόησης/συμφωνίας που υπογράφηκε μεταξύ της κυβέρνησης Εθνικής Συνεννόησης/Συμφωνίας και της Δημοκρατίας της Τουρκίας. Ως εκ τούτου, το κράτος της Λιβύης απαλλάσσεται πλήρως από κάθε είδους απορρέουσες υποχρεώσεις» είχε διαμηνύσει ο πρόεδρος της Βουλής της Λιβύης στην επιστολή που είχε αποστείλει στον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες.