Η αμερικανική εφημερίδα «Atlanta Journal Constitution» κατηγορεί τον Κλιντ Ιστγουντ για συκοφαντική δυσφήμηση της δημοσιογράφου της Κάρι Σκραγκς – η οποία δεν βρίσκεται πια στη ζωή. Το ισχυρό έντυπο υποστηρίζει ότι ο τρόπος με τον οποίο παρουσίασε ο σπουδαίος σκηνοθέτης τη Σκραγκς στη νέα του ταινία «Η μπαλάντα του Ρίτσαρντ Τζούελ» (Richard Jewell), η οποία θα βγει αύριο στις αμερικανικές κινηματογραφικές αίθουσες δεν ήταν τιμητικός. Για τον λόγο αυτόν προσέλαβε τον δικηγόρο Μάρτι Σίνγκερ, ο οποίος εξειδικεύεται σε θέματα των μέσων μαζικής ενημέρωσης.

Στο νέο του φιλμ ο Κλιντ Ισγουντ αναζητεί απαντήσεις σχετικά με την απόπειρα βομβιστικής επίθεσης στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Ατλάντα το 1996. Κεντρικό πρόσωπο της ταινίας είναι ο Ρίτσαρντ Τζούελ – τον οποίο ερμηνεύει ο Πολ Γουόλτερ Χάουζερ -, πρωταγωνιστής εκείνων των ημερών στην Ατλάντα. Ο Τζούελ βρίσκει ένα σακίδιο με βομβιστικό μηχανισμό σε ένα πάρκο και καλεί την αστυνομία. Αυτή η αναφορά του τον μετέτρεψε από ήρωα σε νούμερο ένα ύποπτο του FBI και γίνεται κεντρικό πρόσωπο στον Τύπο της εποχής.

Σοβαρές αποκαλύψεις φέρεται ότι είχε κάνει και η Κάθι Σκραγκς, την οποία στην ταινία υποδύεται η Ολίβια Γουάιλντ. Σύμφωνα με το σενάριο, η ρεπόρτερ της «Atlanta Journal Constitution» κοιμήθηκε με πράκτορα του FBI προκειμένου να του αποσπάσει πληροφορίες γύρω από την τρομοκρατική υπόθεση η οποία είχε ως βασικό ύποπτο τον Ρίτσαρντ Τζούελ. Η επιστολή που απέστειλε ο δικηγόρος της εφημερίδας Μάρτι Σίνγκερ στον Κλιντ Ιστγουντ, στους συντελεστές της ταινίας και στην εταιρεία παραγωγής Warner Brothers αναφέρει ότι «μια τέτοια εξιστόρηση δείχνει πως η εφημερίδα εκμεταλλεύτηκε σεξουαλικά τη ρεπόρτερ και φαίνεται ότι διευκόλυνε ή συγχώρεσε τις σεξουαλικές υπηρεσίες της σε δημοσιογραφικές πηγές με αντάλλαγμα τη συλλογή πληροφοριών. Αυτό είναι εντελώς ψευδές, κακόβουλο, εξαιρετικά δυσφημιστικό και καταστρεπτικό».

ΝΑ ΚΟΠΕΙ Η ΣΚΗΝΗ. Ο Μάρτι Σίνγκερ, o οποίος στο παρελθόν έχει υπερασπιστεί για μεγάλο χρονικό διάστημα πολλούς διάσημους αστέρες, όπως ο Σιλβέστερ Σταλόνε και ο Τσάρλι Σιν, απείλησε τον Κλιντ Ιστγουντ αλλά και τους υπόλοιπους συντελεστές της ταινίας με αγωγή για δυσφήμηση για λογαριασμό της εφημερίδας «Atlanta Journal Constitution». Το κείμενο της επιστολής περιλαμβάνει την απαίτηση ο διάσημος σκηνοθέτης να κόψει το μέρος που προσβάλλει την τιμή και την υπόληψη της ρεπόρτερ που συνδέθηκε με την τρομοκρατική αυτή υπόθεση.

Η εταιρεία παραγωγής Warner Brothers χαρακτήρισε τους ισχυρισμούς της «Atlanta Journal Constitution» ως αβάσιμους και ο αρχισυντάκτης της αμερικανικής εφημερίδας Κέβιν Ρίλεϊ δήλωσε στην ιστοσελίδα Daily Beast: «Είναι εξαιρετικά ανησυχητικό σε αυτή την εποχή, όπου τα μέσα μαζικής επικοινωνίας δέχονται σχεδόν συνεχή επίθεση, μια ταινία που ισχυρίζεται ότι αφηγείται πραγματικά περιστατικά να δείχνει ότι έτσι λειτουργούν οι δημοσιογράφοι».

Διαμάχη ξέσπασε και στα μέσα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για τη διένεξη Ιστγουντ και εφημερίδας. Η πλειονότητα των ανταρτήσεων χαρακτηρίζει «βαρετή» και «λάθος» την αφήγηση του Κλιντ Ιστγουντ σχετικά με τη ρεπόρτερ της εφημερίδας και βρίσκουν ευκαιρία να υπερασπιστούν τις γυναίκες δημοσιογράφους.

Να σημειωθεί ότι ο Ρίτσαρντ Τζούελ, μετά την περιπέτειά του με τη Δικαιοσύνη, αθωώθηκε πλήρως για όλες τις κατηγορίες, αλλά ο Τύπος δεν το φιλοξένησε στα πρωτοσέλιδά του και το πέρασε στα ψιλά γράμματα. Η περίπτωση του Τζούελ είναι χαρακτηριστικό παράδειγμα συκοφαντικής δυσφήμησης σε πολίτη που στηρίζεται σε αβάσιμες κατηγορίες. Ο Ρίτσαρντ Τζούελ πέθανε στα 44 του χρόνια από καρδιά.

* Η ταινία «Η μπαλάντα του Ρίτσαρντ Τζούελ» θα προβάλλεται στην Ελλάδα από τις 23 Ιανουαρίου.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ