Οι Δημοκρατικοί της Βουλής των Αντιπροσώπων συσκέφθηκαν χθες, Σάββατο, κεκλεισμένων των θυρών, για να προετοιμάσουν την, όπως αναμένεται, τελευταία εβδομάδα της έρευνας που πραγματοποιούν εδώ και μήνες για την παραπομπή του προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ.

Στόχος της Επιτροπής Δικαστικών Υποθέσεων της Βουλής των Αντιπροσώπων ήταν αυτό το Σαββατοκύριακο να εξετάσει ενδελεχώς τα στοιχεία που υπάρχουν κατά του Ρεπουμπλικάνου προέδρου και να συντάξει το προσχέδιο επίσημων κατηγοριών, οι οποίες είναι γνωστές ως άρθρα παραπομπής, τα οποία μπορεί να εισηγηθεί να ψηφιστούν από την ολομέλεια της Βουλής των Αντιπροσώπων ήδη την Πέμπτη.

Οι βουλευτές συνέταξαν χθες έκθεση 55 σελίδων, στην οποία σκιαγραφούν τη συνταγματική βάση πάνω στην οποία θα μπορούσαν να στηριχθούν τα άρθρα παραπομπής.

Η Επιτροπή Δικαστικών Υποθέσεων επικεντρώνεται σε δύο άρθρα, με τα οποία θα κατηγορείται ο πρόεδρος για κατάχρηση εξουσίας στις συναλλαγές του με την Ουκρανία και παρεμπόδιση του έργου του Κογκρέσου, αρνούμενος να συνεργαστεί με τις Επιτροπές έρευνας.

Ο Δημοκρατικός πρόεδρος της Επιτροπής αυτής, ο Τζέρολντ Νάντλερ, δήλωσε κατά την κοινοποίηση της σύνταξης της έκθεσης ότι η παραπομπή είναι ο μόνος τρόπος για να λογοδοτήσει ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος.

«Ο πρόεδρος Τραμπ καταχράστηκε την εξουσία του, πρόδωσε την εθνική μας ασφάλεια και διέφθειρε την εκλογική μας διαδικασία, κι όλα αυτά για προσωπικό όφελος» σημειώνει ο Νάντλερ σε ανακοίνωσή του.

«Το Σύνταγμα προβλέπει λεπτομερώς μόνο ένα φάρμακο γι’ αυτήν την ανάρμοστη συμπεριφορά: παραπομπή» υπογράμμισε.

Η Επιτροπή Δικαστικών Υποθέσεων θα πραγματοποιήσει μια δημόσια ακροαματική διαδικασία τη Δευτέρα, για να εξετάσει τις αποδείξεις που συγκεντρώθηκαν κατά την έρευνα για την παραπομπή του Τραμπ.

Οι Ρεπουμπλικάνοι ζήτησαν η ακροαματική αυτή διαδικασία να καταλάβει όλο το εργασιακό ωράριο της Δευτέρας, για να εξετάσουν τα δικά τους στοιχεία, συμπεριλαμβανομένης έκθεσης 110 σελίδων, στην οποία επισημαίνεται ότι κατά την έρευνα δε βρέθηκαν αποδείξεις για κάποιο αδίκημα που να στοιχειοθετούν την παραπομπή του προέδρου.

Την Παρασκευή ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε στον Νάντλερ ότι δε θα μετάσχει στην ακροαματική διαδικασία της Επιτροπής Δικαστικών Υποθέσεων και καταδίκασε την έρευνα, λέγοντας ότι είναι «εντελώς αβάσιμη».

Ο Νάντλερ εξέφρασε την απογοήτευσή του γι’ αυτό, σημειώνοντας ότι «ο αμερικανικός λαός αξίζει να πάρει απαντήσεις από τον πρόεδρο Τραμπ».

Χθες, Σάββατο, ο Τραμπ χαρακτήρισε άλλη μια φορά τη διαδικασία αυτήν «κυνήγι μαγισσών».

Η επίσημη υιοθέτηση κατηγοριών στην ελεγχόμενη από τους Δημοκρατικούς Βουλή των Αντιπροσώπων, κάτι το οποίο θεωρείται πλέον βέβαιο, θα οδηγήσει σε μια δίκη στη Γερουσία για το αν θα απομακρυνθεί ο Τραμπ από το αξίωμά του.

Δεν υπάρχουν, ωστόσο, ενδείξεις ότι οι Ρεπουμπλικάνοι, οι οποίοι ελέγχουν τη Γερουσία, θα υποστηρίξουν την απομάκρυνση του Τραμπ.

(Πηγή πληροφοριών: ΑΠΕ – ΜΠΕ)