Στην αναγκαιότητα εξασφάλισης περαιτέρω ενίσχυσης της χώρας μας με κοινοτικά μέσα μεγαλύτερων επιχειρησιακών δυνατοτήτων, καθώς επίσης και καλύτερης οικονομικής ενίσχυσης των συγχρηματοδοτούμενων ελληνικών επιχειρησιακών μέσων από τον Οργανισμό, λαμβάνοντας υπόψη κυρίως την κλιμάκωση του μεγέθους των προσφυγικών-μεταναστευτικών ροών στα ανατολικά θαλάσσια σύνορα της Ελλάδας επικεντρώθηκαν τα στελέχη του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής που συμμετείχαν σε συνάντηση στην έδρα του Οργανισμού της Ευρωπαϊκής Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής (Frontex) στην Βαρσοβία της Πολωνίας. Επρόκειτο για τη διεθνή συνάντηση (All-in-one) για την Αξιολόγηση της Μικτής Ευρωπαϊκής Επιχείρησης «ΠΟΣΕΙΔΩΝ» έτους 2019 και τον προγραμματισμό της ομώνυμης Επιχείρησης έτους 2020.

Συμμετείχαν εκπρόσωποι από όλα τα Κράτη Μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Ενιαίου Χώρου Schengen, καθώς αντιπροσωπείες λοιπών Ευρωπαϊκών Οργανισμών (EMSA, EFCA, EASO, EUROPOL, κτλ), ως επίσης και εκπρόσωποι τρίτων χωρών ως παρατηρητές.

Το Λιμενικό Σώμα – Ελληνική Ακτοφυλακή εκπροσωπήθηκε από τον eπικεφαλής της Υπηρεσίας Ολοκληρωμένης Θαλάσσιας Επιτήρησης (Υ.Ο.Θ.Ε.), Αντιπλοίαρχο Λ.Σ Γεώργιο Χριστιανό καθώς και τον συντονιστή του Διεθνούς Συντονιστικού Κέντρου Πειραιά, Πλωτάρχη Λ.Σ Αντώνιο Σοφιαδέλη.

Κατά τη συνάντηση αξιολόγησης παρουσιάσθηκαν και συζητήθηκαν τόσο τα αποτελέσματα που επιτεύχθηκαν, όσο και τα προβλήματα που διαπιστώθηκαν κατά την Επιχείρηση «ΠΟΣΕΙΔΩΝ 2019», καθώς και οι προτεινόμενες λύσεις για την αντιμετώπισή τους.

Στο περιθώριο της συνάντησης πραγματοποιήθηκε σειρά διμερών επαφών τόσο με στελέχη του Οργανισμού όσο και με εκπροσώπους των κρατών μελών προκειμένου να δοθούν σχετικές διευκρινίσεις επί των προτάσεων και των επιχειρησιακών απαιτήσεων του ΛΣ για την μελλοντική ανάπτυξη των κοινοτικών μέσων στην Μικτή Ευρωπαϊκή Επιχείρηση «ΠΟΣΕΙΔΩΝ», με αντικειμενικό σκοπό την βελτιστοποίηση της επιτήρησης των θαλασσίων συνόρων.

Εν τω μεταξύ σύμφωνα με στοιχεία του Λ.Σ. – ΕΛ. ΑΚΤ. από τις 07.00 της Τετάρτης έως την ίδια ώρα της Πέμπτης διασώθηκαν 115 πρόσφυγες και μετανάστες σε 3 περιστατικά σε Σάμο, Λέρο και Σύμη και κατεγράφησαν οι αποβιβάσεις 34 ατόμων σε Κω και Μεγίστη.