Μία «μπάλα απορριμμάτων» βάρους 100 κιλών βρέθηκε στο στομάχι μιας φάλαινας φυσητήρα, η οποία πέθανε αφού ξεβράστηκε στη Νήσο Χάρις της Σκωτίας.

Σύμφωνα με το BBC, στο στομάχι της άτυχης φάλαινας βρέθηκε ένα κουβάρι από δίχτυα ψαρέματος, σκοινιά, κορδέλες περιτυλίγματος, πλαστικές σακούλες και πλαστικά ποτήρια.

Ντόπιοι, οι οποίοι βρήκαν το πτώμα της στην ακτή Σίλεμποστ την Πέμπτη, υποστήριξαν ότι το συμβάν υπογραμμίζει το ευρύτερο πρόβλημα της θαλάσσιας ρύπανσης.

Τρομακτική η ποσότητα πλαστικού στο στομάχι της φάλαινας

Μέλη της μκο Scottish Marine Animal Stranding Scheme (Smass), μιας οργάνωσης που ερευνά τους θανάτους δελφινιών και φαλαινών, πραγματοποίησαν νεκροτομή στη φάλαινα για να επιχειρήσουν να εξακριβώσουν τα αίτια του θανάτου της.

Τα αντικείμενα αυτά πιστεύεται ότι προήλθαν τόσο από την βιομηχανία αλιείας όσο και από την χερσαία οικονομική δραστηριότητα.

Ειδικοί επιστήμονες σε αυτά τα κητώδη θηλαστικά δήλωσαν ότι δεν είναι ακόμη γνωστό αν τα αντικείμενα αυτά συνέβαλαν στον θάνατο της φάλαινας.

«Η ποσότητα του πλαστικού στο στομάχι (της φάλαινας) ήταν τρομακτική και σίγουρα εμπόδιζε την πέψη της», αναφέρεται σε δημοσίευση της ΜΚΟ στο Facebook.

Προσοχή – Σκληρή εικόνα:

Η ακτοφυλακή και εργαζόμενοι στο Συμβούλιο των Εξωτερικών Εβρίδων βοήθησαν στην εξέταση της φάλαινας το Σάββατο και στην κατασκευή ενός γιγαντιαίου λάκου στην παραλία για τον ενταφιασμό του ζώου.

Σύμφωνα με στοιχεία της μκο, περιστατικά με φάλαινες και δελφίνια που ξεβράζονται στις ακτές της Σκωτίας γνωρίζουν αύξηση.

Το 2009 είχαν καταγραφεί 204 τέτοια περιστατικά, ενώ το 2018 περισσότερα από 930.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από