Οι προοπτικές της ευρωζώνης, η αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής στον ΦΠΑ, η τήρηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, η Συνθήκη για τη Βιοποικιλότητα, η επιλογή Ευρωπαίου Μεσολαβητή και η επιβίωση των μελισσών είναι μερικά από τα θέματα στα οποία καλούνται να ψηφίσουν οι επιτροπές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου αυτή την εβδομάδα.

Την πρώτη της ακρόαση από την Επιτροπή Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων θα έχει τη Δευτέρα η Κριστίν Λαγκάρντ, κατά την οποία θα συζητηθούν οι προοπτικές της ευρωζώνης και τα επόμενα βήματα της νομισματικής πολιτικής της ΕΚΤ.

Καταπολέμηση της φορολογικής απάτης

Σε ψηφοφορία θα τεθούν από την Επιτροπή Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων δύο νομοθετικά μέτρα για την πάταξη της φοροδιαφυγής στον ΦΠΑ. Θα περιλαμβάνουν την υποχρέωση των παρόχων υπηρεσιών να τηρούν λεπτομερή στοιχεία των συναλλαγών ώστε οι κρατικές αρχές να διεξάγουν ελέγχους.

Η Επιτροπή Περιβάλλοντος τη συνεδρίαση της Τρίτης θα θέσει το πλαίσιο των απαιτήσεων για τη Συνθήκη Βιοποικιλότητας COP15, της αντίστοιχης Συμφωνίας του Παρισιού για την κλιματική αλλαγή , που θα γίνει στην Κίνα το 2020. Οι ευρωβουλευτές προτείνουν η Συνθήκη να περιλαμβάνει νομικά δεσμευτικούς στόχους, χρονοδιαγράμματα και δείκτες επιδόσεων.

Ετήσια έκθεση για τα ανθρώπινα δικαιώματα το 2018

Η Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων και η Υποεπιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων θα κάνουν απολογισμό της κατάστασης στον κόσμο βάσει της έκθεσης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του 2018 και θα εκτιμήσουν πώς ανταποκρίνεται η ΕΕ στις δεσμεύσεις της.

Ευρωπαίος Διαμεσολαβητής

Σε δημόσια ακρόαση στην Επιτροπή Αναφορών θα καταθέσουν τις προτεραιότητές τους πέντε υποψήφιοι για τη θέση του Ευρωπαίου Ombudsman από την Ιταλία, τη Λετονία, την Εσθονία, τη Σουηδία και την Ιρλανδία. Ο νέος διαμεσολαβητής θα εκλεγεί από την ολομέλεια τον Δεκέμβριο με μυστική ψηφοφορία.

Ο Πρόεδρος του ΕΚ και οι ηγέτες των πολιτικών ομάδων(διάσκεψη των προέδρων) θα μεταβούν στο Ζάγκρεμπ για να συζητήσουν τις προτεραιότητες της κροατικής προεδρίας στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, η οποία αναλαμβάνει την 1 Ιανουαρίου.

Προτάσεις για έναν ευρωπαϊκό οδικό χάρτη προκειμένου να αποτραπεί η μείωση των μελισσών και άλλων επικονιαστών θα θα ψηφίσει την Τρίτη η Επιτροπή Περιβάλλοντος.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ