Ο νέος υπερηχητικός πύραυλος της Ρωσίας Kinzhal (Στιλέτο) δοκιμάστηκε με επιτυχία στις παγωμένες συνθήκες της Αρκτικής.

Εκτοξεύτηκε από αεροσκάφος και χτύπησε το στόχο στο έδαφος, στην παρθενική του δοκιμή αυτού του είδους.

Οι άκρως απόρρητες δοκιμές έγιναν στα μέσα Νοεμβρίου, στο πεδίο Πεμπόι, στη βορειοδυτική δημοκρατία Κόμι, σύμφωνα με αναφορές στο TASS.

Ο πύραυλος εκτοξεύτηκε από ένα μαχητικό αεροσκάφος MiG-31K.

«Ο πύραυλος Kinzhal έφθασε την ταχύτητα των 10 Mach, πάνω από 12.000 χλμ/ώρα» ανέφερε ανώνυμη πηγή στο πρακτορείο ειδήσεων TASS.

Ο πύραυλος Kinzhal ανήκει σε εκείνα τα υπερηχητικά οπλικά συστήματα της Ρωσίας που προετοιμάζονται για να μπουν σε υπηρεσία στις Ρωσικές Ένοπλες Δυνάμεις.

Τα υπερηχητικά όπλα λέγεται ότι είναι σε θέση να «τρυπήσουν» όλα τα υπάρχοντα  αντιαεροπορικά συστήματα αεράμυνας, μιας και ταξιδεύουν αρκετές φορές ταχύτερα από τον ήχο και διαρκώς αλλάζουν κατεύθυνση πτήσης, κατά την προσέγγισή τους στο στόχο.

Η Ρωσία ενισχύει τη στρατιωτική της παρουσία στην Αρκτική τα τελευταία χρόνια, χτίζοντας και επισκευάζοντας στρατιωτικές βάσεις και αεροδρόμια, ενώ παράλληλα αναπτύσσει τα καινούρια της συστήματα, συμπεριλαμβανομένων των αντιαεροπορικών συστημάτων S-400, πραγματοποιώντας συχνά ασκήσεις στην περιοχή.

Η ρωσική ανάπτυξη ξεκίνησε ως απάντηση στις προσπάθειες από άλλους «παίκτες» στην περιοχή –τον Καναδά, τη Δανία, τη Νορβηγία και τις ΗΠΑ– να προβάλουν διεκδικήσεις στην Αρκτική, λόγω του πλούτου της από απόψεως φυσικών πόρων και της στρατηγικής θέσης της.

Δείτε το βίντεο:

(Πηγή πληροφοριών: sputniknews.com)