Τεράστια ερωτήματα διατυπώνουν πολιτικοί παράγοντες και στελέχη της λεωφόρου Κατεχάκη ύστερα από τις διαδοχικές αποκαλύψεις για τη δραστηριότητα της ειδικής υπηρεσίας Προστασίας Μαρτύρων της ΕΛ.ΑΣ. και τον άγνωστο ρόλο που είχε σχετικά με τους αμφιλεγόμενους «καλυπτόμενους» μάρτυρες της υπόθεσης Novartis! Οπως εξάλλου και για αναφορές που έχουν υπάρξει σε υπηρεσίες της ΕΛ.ΑΣ. για παράνομες διαδικασίες στη φρούρηση άλλων πολιτών.

Με πρόσωπα που μνημονεύονται στη δικογραφία της Novartis να μιλούν για «μια νέα παράμετρο της υπόθεσης, αφού φαίνεται ότι στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. γνώριζαν ή μπορεί να συμμετείχαν στο παρασκήνιο σχετικά με τη στρατολόγηση και τη «χρήση» των περιβόητων «μαρτύρων υπό προστασία» των οποίων οι καταθέσεις αμφισβητούνται πλέον σφοδρά». Μάλιστα ήδη υπάρχει κινητικότητα στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και στην ΕΛ.ΑΣ. προκειμένου να συγκεντρωθούν τα επίμαχα στοιχεία, κυρίως της περιόδου 2017-2019, για να διαπιστωθεί τι ακριβώς συνέβαινε. Παράλληλα το θέμα αναμένεται να τεθεί στις επόμενες συνεδριάσεις της Προανακριτικής Επιτροπής της Βουλής.

Οπως αποκάλυψε «Το Βήμα της Κυριακής», το εν λόγω τμήμα της ΕΛ.ΑΣ., το οποίο δημιουργήθηκε το 2006, αριθμεί περίπου 50 αστυνομικούς και φρουρεί γύρω στους 40-55 μάρτυρες (για υποθέσεις νονών της νύχτας, εμπορίου ναρκωτικών, της Χρυσής Αυγής, του ΚΕΕΛΠΝΟ, του σκανδάλου υποθηκοφυλακείων κ.λπ.), είχε από την αρχή ενημέρωση και ανάμειξη στο θέμα χειρισμού των μαρτύρων με το κωδικό όνομα «Αικατερίνη Κελέση» και «Μάξιμος Σαράφης», οι οποίοι θεωρήθηκαν από την κυβέρνηση Τσίπρα «πυλώνες» του κατηγορητηρίου για τη Novartis.

Πιέσεις. Σύμφωνα με τις αναφορές, οι αξιωματικοί της εν λόγω υπηρεσίας είχαν διατυπώσει αντιρρήσεις για την τακτική δικαστικών λειτουργών να εντάσσονται διαρκώς νέα πρόσωπα -ορισμένα από αυτά αφερέγγυα – στο καθεστώς των προστατευόμενων μαρτύρων. Επιπλέον φαίνεται να είχαν δεχθεί πιέσεις προκειμένου η μάρτυρας «Αικατερίνη Κελέση» να λάβει παρατύπως χρηματικά ποσά από τα απόρρητα κονδύλια της ΕΛ.ΑΣ. αλλά και για να ασκηθεί δίωξη στον πρώην κοσμήτορα της Σχολής Δημόσιας Υγείας Νίκο Μανιαδάκη για παράνομη έξοδό του από τη χώρα. Ακόμα στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. φαίνεται να είχαν ενημέρωση για άγνωστα ταξίδια των εν λόγω προσώπων στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ. Επίσης διερευνώνται καταγγελίες από άλλους μάρτυρες της υπόθεσης Novartis ότι ορισμένοι από τους αστυνομικούς της εν λόγω υπηρεσίας πίεζαν άτομα να αποδεχθούν τις υποδείξεις των δικαστικών λειτουργών και να προχωρήσουν σε «αποκαλύψεις» για την υπόθεση Novartis.

Ωστόσο σχετικά με τη δραστηριότητα της υπηρεσίας Προστασίας Μαρτύρων της ΕΛ.ΑΣ. φαίνεται να έχουν υπάρξει καταγγελίες και στο εσωτερικό των αρχών ασφαλείας. Από την περίοδο 2016-2017 έχουν υπάρξει αναφορές, που δεν είχαν γνωστοποιηθεί, ότι αστυνομικοί του εν λόγω τμήματος παρακρατούσαν χρηματικά ποσά που προορίζονταν για άλλους μάρτυρες υπό προστασία, υπερκοστολογούσαν την ενοικίαση οικημάτων ασφαλείας (ένα από αυτά, κοντά στην πρεσβεία των ΗΠΑ, χρησιμοποιήθηκε για τη «στέγαση» των μυστικών καταθέσεων των μαρτύρων της Novartis).