Τον κώδωνα του κινδύνου χτυπούν οι παιδοψυχίατροι αναφορικά με τα δεκάδες παιδιά που βρίσκονται στα δύο παιδιατρικά νοσοκομεία της Αθήνας κατόπιν εισαγγελικής εντολής.

Συγκεκριμένα, στα νοσοκομεία παίδων «Αγλαΐα Κυριακού» και «Η Αγία Σοφία», φιλοξενούνται 48 παιδιά και ο αριθμός τους αυξάνεται συνεχώς.

Με αφορμή αυτή τη κατάσταση, ο Πρόεδρος της Ελληνικής Παιδοψυχιατρικής Εταιρείας, Δημήτρης Αναγνωστόπουλος, μιλά στην εκπομπή One Direct, εξηγώντας τι ακριβώς συμβαίνει. «Δεν πρόκειται για ένα καινούργιο ζήτημα. Υπάρχει τα τελευταία χρόνια. Βαίνει επιδεινούμενο και αυξανόμενο» σημειώνει.

«Πρόκειται για παιδιά που είτε παραμελήθηκαν από την οικογένειά τους, είτε για κακοποιημένα παιδιά, για παιδιά με σοβαρή παραπτωματική συμπεριφορά αλλά και για ασυνόδευτα προσφυγόπουλα» εξηγεί.

«Οι συνέπειες αυτών των περιστατικών επιβαρύνουν το σύνολο των παιδιατρικών και των λιγοστών παιδοψυχιατρικών υπηρεσιών σε όλη τη χώρα» προσθέτει μια και «τα νοσοκομεία είναι για να θεραπεύουν όσους το έχουν ανάγκη. Οι Παιδιατρικές κλινικές το ίδιο. Εάν οι κλινικές φιλοξενούν τέτοια περιστατικά δεν μπορούν να επιτελέσουν το έργο τους. Κι εκεί αρχίζουν δευτερογενή προβλήματα».

Το μεγάλο πρόβλημα είναι η έλλειψη προνοιακών δομών, όπως λέει χαρακτηριστικά.

«Πολλές φορές, τα παιδιά βάσει εισαγγελικής παραγγελίας καταλήγουν στο νοσοκομείο για αρχική αξιολόγηση και παραμείνουν μέχρι να βρεθεί το τι θα γίνει. Το πρόβλημα είναι ότι δεν υπάρχουν δομές. Από τις αρχές της δεκαετίας του 2000, όταν ξεκίνησε σταδιακά η αποδόμηση της κρατικής πρόνοιας και πέρασε στα χέρια των ιδιωτών, εμείς διαπιστώσαμε το πρόβλημα» τονίζει.

Πηγή: onetv.gr