Δύο μέρες μετά τις εκλογές στην Ισπανία φαίνεται ότι θα υπάρξει νέα κυβέρνηση, δίνοντας τέλος στο πολιτικό αδιέξοδο.

Παρά το γεγονός ότι οι Σοσιαλιστές του Πέδρο Σάντσεθ δεν κέρδισαν την πλειοψηφία, προχώρησαν σε κατ’ αρχήν συμφωνία με τους Podemos του Πάμπλο Ιγκλέσιας για κυβέρνηση συνεργασίας.

Οι σχετικές πληροφορίες μεταδίδονται από την El Pais που επικαλείται πηγές του Σοσιαλιστικού κόμματος.

Μάλιστα, υπήρξε και συνάντηση μεταξύ των δύο πλευρών έτσι ώστε να ρυθμιστούν οι τελικές λεπτομέρειες. Ακόμη, υπάρχουν πληροφορίες που αναφέρουν ότι ο Ιγκλέσιας θα αναλάβει την αντιπροεδρία της κυβέρνησης.

Επίσης, θα πρέπει να διευκρινιστεί ποιοι άλλοι σχηματισμοί θα στηρίξουν την κυβέρνηση, αφού τα δύο κόμματα δεν φτάνουν τις 176 έδρες που συνιστούν πλειοψηφία στην κοινοβούλιο.

Η κατανομή των εδρών

Υπενθυμίζεται πως στις βουλευτικές εκλογές της Κυριακής, το Σοσιαλιστικό Εργατικό Κόμμα (PSOE) εξασφάλισε 120 έδρες, χάνοντας τρεις θέσεις στο κοινοβούλιο από την εκλογική αναμέτρηση του Απριλίου, ακολουθεί το συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα (PP) με 88 έδρες, ιδιαίτερα ενισχυμένο κερδίζοντας 22 νέες θέσεις, ενώ τρίτη κοινοβουλευτική δύναμη αναδείχθηκε το ακροδεξιό Vox με 52 έδρες.

Η ακροδεξιά καταφέρνει όχι απλά να εισέλθει στην ισπανική Βουλή για δεύτερη φορά εδώ και 40 χρόνια, από το 1982, αλλά να υπερδιπλασιάσει την παρουσία τους, καθώς τον περασμένο Απρίλιο είχε εξασφαλίσει 24 έδρες.

Τέταρτη δύναμη αναδείχθηκε η ισπανική ριζοσπαστική αριστερά Unidas Podemos (UP, «Ενωμένοι Μπορούμε»), του Πάμπλο Ιγκλέσιας, που κέρδισε 35 έδρες, έναντι των 42 εδρών που είχε εξασφαλίσει τον Απρίλιο.

Πρόκειται για την τέταρτη εκλογική αναμέτρηση σε διάστημα τεσσάρων ετών.