Δοκιμάστηκαν αρκετά οι φετινοί δρομείς με πολλά περιστατικά (τουλάχιστον 1000) να χρειάζονται πρώτες βοήθειες. Στο νοσοκομείο οδηγήθηκαν 46 δρομείς και 2 έπαθαν έμφραγμα. Οι περιπτώσεις με το έμφραγμα μυοκαρδίου, εισήχθησαν στην Καρδιολογική Μονάδα του Γενικού Νοσοκομείου Αθηνών «Γεννηματάς». Τέσσερις ακόμα ασθενείς, αντιμετωπίζουν ήπια καρδιολογικά προβλήματα και παραμένουν στην Καρδιολογική Κλινική του εν λόγω νοσοκομείου.

Έμφραγμα και συμπτώματα

Το έμφραγμα του μυοκαρδίου ή καρδιακή προσβολή, προκαλείται από αιφνίδια διακοπή της ροής του αίματος προς την καρδιά. Το έμφραγμα συνήθως «προειδοποιεί» μέρες πριν τους περισσότερους ασθενείς. Τα τυπικά συμπτώματα είναι, σφίξιμο στο στήθος, πόνος  σε στήθος και πλάτη που συνδυάζεται με μούδιασμα στο αριστερό χέρι. Επίσης, ο πόνος παρουσιάζεται στα δύο χέρια και στις δύο ωμοπλάτες.

Το ίδιο ισχύει και για τον λαιμό με ταυτόχρονο μούδιασμα στο κάτω σαγόνι, ενώ πόνος εκδηλώνεται και στο στομάχι ψηλά. Τυπικά συμπτώματα είναι η εφίδρωση, η δυσκολία στην αναπνοή και η αρρυθμία που εκδηλώνεται τοιουτοτρόπως για πρώτη φορά.

Αίτια εμφράγματος

Το κάπνισμα, η υψηλή χοληστερόλη, ο διαβήτης, είναι μερικές από τις αιτίες. Η παχυσαρκία, η ελάχιστη άσκηση, η κακή διατροφή, καθώς και η κληρονομικότητα διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στην εκδήλωση εμφράγματος του μυοκαρδίου.

Συνήθως παρουσιάζεται

Κατά τη διάρκεια κόπωσης μετά από απότομη άσκηση.

Όταν κάποιος κάνει απότομη και έντονη άσκηση (ανεβαίνει τρέχοντας τις σκάλες  χωρίς να έχει προετοιμάσει το σώμα του).

Το έμφραγμα δύναται να εκδηλωθεί και στην περίπτωση που γίνεται συνδυασμός ασκήσεων και προσπάθειας. Δηλαδή κάποιος που έτρεχε,  ανέβηκε τις σκάλες, ενώ παράλληλα κουβαλούσε πράγματα κλπ

Έλεγχος

Καλό θα είναι οι συμμετέχοντες σε αγώνες τόσο μεγάλων διαδρομών, να έχουν επισκεφτεί καρδιολόγο νωρίτερα. Ο κόσμος οφείλει να γνωρίζει τι συμβαίνει με το σώμα του και πώς αυτό θα ανταποκριθεί στην εκάστοτε περίσταση. Σε περίπτωση εμφράγματος, το άτομο πρέπει να οδηγείται άμεσα στο νοσοκομείο, στην αρμόδεια μονάδα. Η σωματική άσκηση είναι ωφέλιμη όταν γνωρίζει κάποιος τις αντοχές του, τις αδυναμίες και τα όριά του.