Ηλεκτρισμένο είναι το κλίμα στα Διαβατά. Οι «Ενωμένοι Μακεδόνες» διοργανώνουν το μπάρμπεκιου «διαμαρτυρίας» στη συμβολή των οδών Αγίου Γεωργίου και 28ης Οκτωβρίου. Την ίδια ώρα η ΚΕΕΡΦΑ καλεί σε αντιρατσιστική συγκέντρωση.

Το μπάρμπεκιου και οι διαμαρτυρίες

Το «μπάρμπεκιου», όπως υποστηρίζουν οι διοργανωτές στην ανάρτησή τους, γίνεται ενάντια στην παράνομη μετανάστευση στη χώρα και θα περιέχει «άφθονο χοιρινό κρέας και αλκοόλ». Στην ανάρτηση παρατίθεται και το μήνυμα ότι «η Ελλάδα ανήκει στους Έλληνες».

Στον αντίποδα, η Κίνηση Ενωμένοι Ενάντια στο Ρατσισμό και τη Φασιστική Απειλή διοργανώνει κινητοποίηση την ίδια ώρα έξω από το κέντρο φιλοξενίας στο πρώην στρατόπεδο Αναγνωστοπούλου στα Διαβατά.

Στην ανακοίνωσή της η ΚΕΕΡΦΑ αναφέρει, μεταξύ άλλων, πως «καταγγέλλει το μισάνθρωπο «μπάρμπεκιου» που ανακοίνωσαν ότι θα οργανώσουν οι ακροδεξιοί «Ενωμένοι Μακεδόνες» έξω από το camp προσφύγων στα Διαβατά. Η κινητοποίησή τους έχει ξεκάθαρα ρατσιστικά χαρακτηριστικά αφού αποβλέπει στην προσβολή του θρησκευτικού αισθήματος ανθρώπων που έφυγαν από τις χώρες τους κυνηγημένοι από τον πόλεμο και τη φτώχεια».

Αναλυτικά η ανακοίνωση και η ανάρτηση της ΚΕΕΡΦΑ:

«Η ΚΕΕΡΦΑ Θεσσαλονίκης χαιρετίζει τους εκατοντάδες διαδηλωτές και διαδηλώτριες που γέμισαν τους δρόμους της Νεάπολης την Παρασκευή 8/11 για να δώσουν το μήνυμα ότι ο ρατσισμός δεν θα περάσει. Αυτή η μαζική κινητοποίηση ήταν η πρώτη απάντηση του κόσμου της περιοχής στη ρατσιστική επίθεση που δέχτηκε προσφυγόπουλο από «γνωστούς-άγνωστους» φασίστες που δεν δίστασαν να βάλουν στο στόχαστρό τους ένα μαθητή της Α Γυμνασίου, μόνο και μόνο επειδή δεν είναι ελληνικής καταγωγής.

Η ΚΕΕΡΦΑ ήταν εκεί και διαδήλωσε μαζί με τους εκπαιδευτικούς της Γ’ ΕΛΜΕ, τις δημοτικές και αντιφασιστικές κινήσεις και τις οργανώσεις της αριστεράς και δώσαμε όλοι μαζί το μήνυμα ότι στεκόμαστε πλάι στους πρόσφυγες και μετανάστες και απέναντι στο φασισμό.

»Συνεχίζουμε! Η ΚΕΕΡΦΑ Θεσσαλονίκης καταγγέλλει το μισάνθρωπο «μπάρμπεκιου» που ανακοίνωσαν ότι θα οργανώσουν οι ακροδεξιοί «Ενωμένοι Μακεδόνες» έξω από το camp προσφύγων στα Διαβατά.

Η κινητοποίησή τους έχει ξεκάθαρα ρατσιστικά χαρακτηριστικά αφού αποβλέπει στην προσβολή του θρησκευτικού αισθήματος ανθρώπων που έφυγαν από τις χώρες τους κυνηγημένοι από τον πόλεμο και τη φτώχεια. Αυτή τη θλιβερή εκστρατεία παλιανθρωπιάς έσπευσαν να στηρίξουν στελέχη της ΝΔ όπως ο Κυρανάκης ως δήθεν … αντίσταση στην προσπάθεια απαγόρευσης κατανάλωσης χοιρινού κρέατος.

Γρήγορα βέβαια τα στελέχη της ΝΔ άρχισαν να τα μαζεύουν όταν κατάλαβαν ότι η ρατσιστική εκστρατεία τους γύριζε μπούμερανγκ παρά τη συστηματική υστερία των κυρίαρχων ΜΜΕ που χύνουν καθημερινά το ρατσιστικό δηλητήριο της ισλαμοφοβίας απέναντι στους πρόσφυγες που δήθεν έκαναν χιλιάδες χιλιόμετρα από τις χώρες τους για να… αλλοιώσουν τον πολιτισμό μας.

»Οι εργαζόμενοι και η νεολαία πρέπει να σταματήσουμε αυτήν την πρόκληση και να ματαιώσουμε το ρατσιστικό «μπάρμπεκιου» των ακροδεξιών. Η ΚΕΕΡΦΑ Θεσσαλονίκης καλεί τους εργαζόμενους και τη νεολαία της πόλης σε συγκέντρωση την Κυριακή στις 11 πμ έξω από το camp των Διαβατών για να υπερασπιστούμε τους πρόσφυγες απέναντι στις προκλήσεις.

Παράλληλα, δηλώνει ότι θα δώσει όλες της τις δυνάμεις στον αγώνα για να ανοίξουν τα σύνορα, οι πόλεις και τα χωριά μας σ’ αυτόν τον ταλαιπωρημένο κόσμο, να δοθεί άσυλο και στέγη στους πρόσφυγες, με δημόσιες δομές φιλοξενίας στις γειτονιές και απέναντι σε κάθε προσπάθεια εγκλεισμού τους σε στρατόπεδα-γκέτο.»

Κινητοποιήσεις των κατοίκων

Κάτοικοι των Διαβατών πραγματοποίησαν και χθες, Σάββατο, συγκέντρωση διαμαρτυρίας για την άφιξη προσφύγων στη δομή της περιοχής.

Στο σημείο βρέθηκε και ο δήμαρχος Δέλτα, Γιάννης Ιωαννίδης, ο οποίος ανέφερε μεταξύ άλλων πως η συγκέντρωση, την οποία χαρακτήρισε ειρηνική, έγινε με πρωτοβουλία των κατοίκων για να κάνουν γνωστά τα αιτήματά τους για την ασφάλεια και την προστασία τους.

Ο δήμαρχος τόνισε παράλληλα πως η διαμαρτυρία γίνεται περίπου 700 με 800 μέτρα μακριά από τη δομή των προσφύγων, τονίζοντας ότι δεν επικροτούν συγκεντρώσεις που προσβάλλουν και προκαλούν όπως αυτή με το μπάρμπεκιου.

Σημειώνεται ότι μετά τις δηλώσεις του δημάρχου, κάτοικοι συνέχισαν να διαμαρτύρονται ενώ του επιτέθηκαν φραστικά, καθώς όπως είπαν αυτός όπως και η προηγούμενη διοίκηση δεν έκαναν τίποτα για το ζήτημα.

Στη συνέχεια οι κάτοικοι έκλεισαν την παλιά εθνική οδό Θεσσαλονίκης Κιλκίς και πραγματοποίησαν πορεία προς τη Συμμαχική οδό, κοντά στην οποία βρίσκεται η δομή φιλοξενίας των προσφύγων.

Αστυνομικές δυνάμεις έστησαν μπλόκο, με αποτέλεσμα να δημιουργηθούν εκ νέου αντιδράσεις από την πλευρά των κατοίκων των Διαβατών.