Είναι εύστοχος ο παραλληλισμός του Ντόναλντ Τραμπ με το ανεγκέφαλο «Σκιάχτρο» από τον «Μάγο του Οζ» που κάνουν πολλοί επικριτές του 45ου Προέδρου των ΗΠΑ;

Η νεοϋρκέζα καλλιτέχνης και συγγραφέας Coco Fusco έχει μάλλον διαφορετική γνώμη.

Η Fusco φιλοτέχνησε χρησιμοποιώντας τη μορφή του αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, ένα γλυπτό του «Τενεκεδένιου Ανθρώπου» από τον «Μάγο του Οζ» , το βάφτισε «Ο Τενεκεδένιος Άνθρωπος του 21ου αιώνα» και συμμετέχει με αυτό στην μπιενάλε τέχνης στην επαρχία Σιτσουάν της Κίνας.

Το σχόλιο για την ένταση στις αμερικανο-κινεζικές σχέσεις μπορεί κανείς με ασφάλεια να πει ότι είναι ξεκάθαρο.

View this post on Instagram

“Tin-man of the twenty-first century” @artbasel by Coco Fusco.

A post shared by Wörn (@woern_dauerfeuer) on

«Ο Μάγος του Οζ» του Βίκτορ Φλέμινγκ είναι ένα από τα πλέον διάσημα κινηματογραφικά μιούζικαλ στην ιστορία του Χόλιγουντ.

Η θρυλική πια ταινία, γυρίστηκε το 1939 και είναι η γνωστότερη και πιο εμπορική μεταφορά του μυθιστορήματος «The Wonredful Wizard of Oz», που έγραψε το 1900 ο Λ. Φρανκ Μπάουμ.

Τον ρόλο της «Ντόροθι» υποδυόταν η Τζούντι Γκάρλαντ και ο Τζακ Χέιλι ήταν ο «Χίκορι», ο Τενεκεδένιος Άνθρωπος.

«»Ο Τενεκεδένιος Άνθρωπος» στην ταινία «Ο Μάγος του Οζ» δεν έχει καρδιά και χρειάζεται λάδι για να μην σκουριάζουν οι κλειδώσεις του» υπογραμμίζει, μιλώντας για τη δημιουργία της η Coco Fusco, αναφερόμενη στην πηγή έμπνευσης για το γλυπτό που φιλοτέχνησε σε συνεργασία με τον Chico MacMartie.

View this post on Instagram

#cocofusco Via @alexandergrayassociates

A post shared by Eric Green Art (@ericgreenart) on

Νωρίτερα, μέσα στο 2019, το γλυπτό είχε παρουσιαστεί στην Art Basel, αλλά τώρα εκτίθεται στη δεύτερη Anren Biennale, η οποία εγκαινιάστηκε στις αρχές του μήνα. Είναι προφανές το ενδιαφέρον των Κινέζων για αυτό το έργο λόγω των κατάστασης πραγμάτων στις σχέσεις ΗΠΑ-Κίνας.

«Νομίζω ότι αυτός είναι πιθανά ο λόγος για τον οποίο η μπιενάλε στη Σετσουάν ήθελε το έργο – δική τους ήταν η ιδέα» εκτιμά η Coco Fusco.

«Και στη Βασιλεία της Ελβετίας τράβηξε, σε μεγάλο βαθμό, την προσοχή των Κινέζων δημοσιογράφων» προσθέτει.

Σημειώνεται ότι η Anren Biennale ολοκληρώνεται στις 12 Φεβρουαρίου του 2020.