Μια διαφορετική επιχείρηση διάσωσης ετοιμάζεται αυτές τις ημέρες στην ανατολική Αυστραλία, και συγκεκριμένα στην πολιτεία της Νέας Νότιας Ουαλίας, που πλήττεται από πυρκαγιές.

Εκεί, σε μια θαμνώδη περιοχή χιλιάδων στρεμμάτων, που απέχει περί τα 400 χιλιόμετρα από το Σίδνεϊ, και βρίσκεται κοντά στο Πορτ Μάκαρι, ζουν κοάλα. Σήμερα Τετάρτη, η υπηρεσία προστασίας της πανίδας της πολιτείας της Νέας Νότιας Ουαλίας εξέφρασε την ανησυχία της για αυτό «τον ιδιαίτερο πληθυσμό» των κοάλα που ζουν στην περιοχή, που δοκιμάζεται από τις φλόγες, καθώς υπάρχουν φόβοι ότι εκατοντάδες κοάλα έχουν καεί ζωντανά.

«Τα κοάλα αυτά έχουν ξεχωριστή σημασία διότι είναι ένας ιδιαίτερα ποικιλόμορφος πληθυσμός σε γενετικό επίπεδο», εξήγησε η Σου Άστον πρόεδρος του Νοσοκομείου για Κοάλα στο Πορτ Μάκαρι, εκφράζοντας φόβους ότι «εκατοντάδες» ζώα που ζουν στην περιοχή «έχουν χαθεί στην πυρκαγιά».

«Πρόκειται για μια εθνική τραγωδία διότι αυτός ο πληθυσμός των κοάλα είναι μοναδικός» υπογράμμισε.

Η εκχέρσωση και η αλλαγή χρήσης της περιοχής έχει οδηγήσει στην απώλεια του φυσικού περιβάλλοντος των κοάλα, με αποτέλεσμα να περιοριστεί η γενετική τους ποικιλομορφία, αλλά κι ο αριθμός τους.

Το Νοσοκομείο για Κοάλα, το οποίο μπορεί να φιλοξενήσει έως και 40 κοάλα, έχει συγκεντρώσει περισσότερους από 150 εθελοντές για να αντιμετωπίσει την αναμενόμενη εισροή τραυματισμένων ζώων. Προς το παρόν δεν μπορεί να εκτιμηθεί η κατάσταση, καθώς οι διασώστες δεν μπορούν να πλησιάσουν στην περιοχή επειδή η φωτιά, παρόλο που έχει περιοριστεί, καίει ακόμη. Αυτό αναμένεται να γίνει ενδεχομένως  αύριο.

Να σημειωθεί ότι  περισσότερες από 70 πυρκαγιές παραμένουν ενεργές στην πολιτεία της Νέας Νότιας Ουαλίας, που είναι αντιμέτωπη με μεγάλη ξηρασία.

Οι φωτογραφίες είναι αρχείου:

.