Όταν ο Πρόεδρος Τραμπ ανακοίνωσε την Κυριακή το πρωί ότι οι Αμερικάνοι στρατιώτες σκότωσαν τον ηγέτη του Ισλαμικού Κράτους, Αμπού Μπακρ αλ-Μπαγκντάντι, ανέφερε δύο πράγματα που μερικοί ίσως τα θεώρησαν κάπως αντιφατικά.

Το ένα ήταν πως ο Μπαγκντάντι σκοτώθηκε μέσα σε μια σήραγγα όταν πυροδότησε το γιλέκο αυτοκτονίας που φορούσε και το άλλο πως το τεστ DNA έδωσε συγκεκριμένα και γρήγορα αποτελέσματα, ότι δηλαδή ήταν αυτός.

Τα αντιφατικά σημεία της συνέντευξης Τραμπ

Ο Τραμπ δεν έδωσε λεπτομέρειες για τον τρόπο με τον οποίο έγινε η αναγνώριση, αλλά ανέφερε πως έγινε μέσα σε μόλις 15 λεπτά.

Σύμφωνα με τους New York Times τα «εξπρές» αποτελέσματα από το DNA υποδηλώνουν ότι οι αμερικανικές δυνάμεις χρησιμοποίησαν βιομετρικές δοκιμές και προχωρημένα τεχνολογικά μέσα.

Οι υπερσύγχρονες μηχανές ελέγχου DNA, οι οποίες χρησιμοποιούνται σήμερα από ορισμένες κρατικές και τοπικές αρχές στην Αμερική,  μπορούν να δώσουν θετική ταυτοποίηση σε περίπου 90 λεπτά, σύμφωνα με τον David H. Kaye, καθηγητή του νομικού τμήματος του Πανεπιστημίου του Penn που ειδικεύεται στον τομέα.

Πώς λοιπόν είχαμε  ταυτοποίηση μόλις σε 15 λεπτά;

Σύμφωνα με τα όσα έγιναν γνωστά η πρώτη ταυτοποίηση του Αλ Μπαγκντάντι ήρθε σχεδόν αμέσως, αλλά έπρεπε να περάσουν μερικές ώρες μέχρι να επιβεβαιωθεί 100%.

Ο  Τραμπ δήλωσε την Κυριακή ότι αξιωματούχοι είχαν συγκεντρωθεί στο Λευκό Οίκο για να παρακολουθήσουν την επιδρομή από τις ένοπλες δυνάμεις Delta Force γύρω στις 5 μ.μ. το Σάββατο.

Πρόσθεσε ότι οι ένοπλες δυνάμεις παρέμειναν περίβολο όπου ο σκοτώθηκε ο ηγέτες του ISIS στη βορειοδυτική Συρία για περίπου δύο ώρες.

Αυτό σημαίνει πως μέχρι τις 21:23, ο κ. Trump ήταν αρκετά σίγουρος για τον θάνατο του με αποτέλεσμα να «τιτιβίσει»  λέγοντας: «Κάτι πολύ μεγάλο έχει συμβεί».

Ωστόσο οι Αμερικανοί αξιωματούχοι δεν επιβεβαίωσαν τη δολοφονία του ηγέτη του ISIS στους δημοσιογράφους για αρκετές ώρες.

Έτσι ο Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε την είδηση στον κόσμο από τον Λευκό Οίκο την Κυριακή λίγο μετά τις 9 π.μ.

Οι  ένοπλες δυνάμεις “Delta Force” που στοχεύουν στους λεγόμενους «στόχους υψηλής αξίας» έχουν συχνά προσωπικό με εξειδικευμένη εμπειρία σε τομείς… από την συλλογή πληροφοριών μέχρι και την εξουδετέρωση βόμβας.

Όταν ο Αλ Μπαγκντάντι  σκοτώθηκε, τότε η ομάδα ανέλαβε το δύσκολο έργο να διαπιστώσει πως πράγματι ο άνθρωπος που κυνηγούσαν ήταν ο ηγέτης του ISIS.

Τι ισχύει με τις βόμβες αυτοκτονίας

Αυτό μπορεί να είναι δύσκολο και σκληρό ειδικά όταν ο εν λόγω άνθρωπος έχει εκραγεί με ένα εκρηκτικό γιλέκο.

Οι βόμβες αυτοκτονίας συχνά αφήνουν άθικτο το κεφάλι του τρομοκράτη, σημειώνουν οι ειδικοί πράγμα που σημαίνει ότι οι Αμερικανοί ίσως βοηθήθηκαν από αυτό.

Και παρ΄όλο που είναι δυνατό να γίνει ταυτοποίηση δακτυλικών αποτυπωμάτων από κάποιον που είχε πεθάνει τόσο βίαια ή ακόμη και να γίνει σάρωση των ματιών του, αν είναι άθικτα, η αλήθεια είναι πως η ανάλυση τέτοιων δεδομένων μπορεί μερικές φορές να είναι αναξιόπιστη, καθώς ασφαλείς αποτελέσματα δίνονται μόνο όταν το δείγμα είναι από άνθρωπο που βρίσκεται εν ζωή.

Η λύση έχει βρεθεί τα τελευταία δύο έως τρία χρόνια, καθώς η πρόοδος της τεχνολογίας οδήγησε στην παραγωγή φορητών συσκευών ταχείας αποστολής DNA, οι οποίες μπορούν να παρέχουν ακριβή αυτοματοποιημένα αποτελέσματα σε μόλις 90 λεπτά.

Τόσο το Πεντάγωνο όσο και το F.B.I. έχουν επενδύσει στην τεχνολογία.

Οι συσκευές είναι τόσο μικρές όσο ένας φούρνος μικροκυμάτων και αποθηκεύονται εύκολα σε ένα στρατιωτικό ελικόπτερο.

Δεν είναι γνωστό αν οι δυνάμεις που διενήργησαν την επιδρομή του Σαββάτου είχαν ένα τέτοιο μαζί τους στην Συρία, αλλά δεν αποκλείεται και τα δείγματα να έχουν μεταφερθεί σε κάποια στρατιωτική βάση.

Πέραν όμως από την προηγμένη τεχνολογία δεν αποκλείεται να υπήρξε ακόμη ένα στοιχείο που να βοήθησε τόσο πολύ τις ειδικές δυνάμεις, ώστε να εξακριβώσουν το DNA του μέσα σε… 15 λεπτά.

Η σύλληψη του Μπαγκντάντι το 2004

Ειδικότερα η κράτηση του Αλ Μπαγκντάντι σε μια φυλακή στο Ιράκ το 2004 διαδραμάτισε βασικό ρόλο στην αναγνώριση του πτώματος του ηγέτη της Isis στο συγκρότημά του στο βορειοδυτικό Ιράκ σήμερα το πρωί.

Τότε γνωστός ως Ibrahim Awad Ibrahim al-Badry, συνελήφθη από αμερικανούς στρατιώτες σε ένα σπίτι στη Φαλούτζα δυτικά της Βαγδάτης στην επαρχία Anbar του Ιράκ.

Ο ηγέτης του ISIS ήταν ένας από τους περίπου 80.000 κρατούμενους που κρατήθηκαν σε τέσσερα συγκροτήματα φυλακών στο Ιράκ κατά τη διάρκεια της Σουνιτικής εξέγερσης που ξέσπασε μετά την αμερικανική εισβολή στο Ιράκ το 2003.

Ορίστηκε ως πολιτικός κρατούμενος και οδηγήθηκε σε μια φυλακή γνωστή ως Στρατόπεδο Bucca, κοντά στα σύνορα με το Κουβέιτ.

Πώς απελευθερώθηκε τότε ο ηγέτης του ISIS

Όπως όλοι έτσι και ο Αλ Μπαγκντάντι φωτογραφήθηκε από διάφορες γωνίες λήψης, ενώ είχαν παρθεί και δακτυλικά του αποτυπώματα και δείγμα DNA.

Πέρασε επίσης έναν πλήρη βιομετρικό έλεγχο, συμπεριλαμβανομένου του ύψους, του βάρους και της καταμέτρησης των ουλών του.

Όλες οι λεπτομέρειες συγκεντρώθηκαν και καταχωρήθηκαν στο αρχείο με τους ύποπτους για τρομοκρατία.

Ο Μπαγκντάντι πέρασε δέκα μήνες στο στρατόπεδο Bucca μετά τη σύλληψή του τον Φεβρουάριο του 2004. Παραδόθηκε κατόπιν στα χέρια της ιρακινής κυβέρνησης τον Δεκέμβριο του ίδιου έτους επειδή θεωρήθηκε ως απειλή χαμηλού επιπέδου.

Η κυβέρνηση της Βαγδάτης τον απελευθέρωσε.

Ήταν αυτά τα βιομετρικά στοιχεία και  το δείγμα του DNA του που χρησιμοποιήθηκαν τώρα, μετά την επιδρομή στην βάση του Μπαγκντάντι στο βορειοδυτικό Ιράκ.

Μετά τον θάνατό του, πυροδοτώντας ένα γιλέκο αυτοκτονίας, καθώς έτρεχε σε μια σήραγγα κάτω από το κρυσφήγετό του, οι  ειδικοί Αμερικανοί κομάντο κατάφεραν να ανακτήσουν υπολείματα του σώματός του που βρίσκονταν θαμένα κάτω από τα μπάζα της κατεστραμμένης σήραγγας.

Ετσι ο Πρόεδρος Τραμπ γνώριζε μέσα σε 15 λεπτά από το θάνατο του ηγέτη του ISIS ότι αυτό ήταν το σώμα του ιδρυτή και ηγέτη του Isis, αφού τα δείγματα DNA ταίριαζαν με εκείνα που είχαν αποθηκευτεί στα κυβερνητικά κομπιούτερ.