Άγκυρα και Μόσχα είναι κοντά στην σύναψη συμφωνίας για την πώληση 36 ρωσικών μαχητικών Su-35 στην Τουρκία, μεταδίδει το πρακτορείο TASS επικαλούμενο την τουρκική εφημερίδα Daily Sabah.

Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας η Άγκυρα και η Μόσχα ενδέχεται επίσης να καταλήξουν σε συμφωνία βάσει της οποίας μερικά ανταλλακτικά των αεροσκαφών να κατασκευάζονται στην Τουρκία.

Πρόκειται για το επόμενο βήμα συνεργασίας μεταξύ Τουρκίας και Ρωσίας, οι οποίες έχουν ήδη συμφωνήσεις για τους S-400, με την Άγκυρα να έχει ήδη προμηθευτεί τους πρώτους από αυτούς.

Ακόμα πιο κομβική γίνεται η ημερομηνία, αφού η εν λόγω συμφωνία έρχεται λίγες ώρες μετά τη συνάντηση Πούτιν – Ερντογάν με την οποία οι δύο ηγέτες… μοίρασαν τα εδάφη στη Συρία, ενώ ανακοίνωσαν ότι ξεκινούν κοινές περιπολίες.

Υπενθυμίζεται πως οι δυο χώρες είχαν ξεκινήσει συνομιλίες για τα μαχητικά Su-35 εδώ και μερικούς μήνες κι ενώ η Άγκυρα βρισκόταν σε διένεξη με τις ΗΠΑ μετά την απόφαση της να αγοράσει τα ρωσικά πυραυλικά συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας S-400.

Ο λόγος της διαμάχης αυτής είναι πως η Ουάσιγκτον δηλώνει ότι δεν είναι συμβατά με τα αμυντικά συστήματα του ΝΑΤΟ, ενώ παράλληλα απειλεί ότι δεν θα πωλήσει στην Άγκυρα τα αμερικανικά μαχητικά F-35 τύπου «stealth».