Εντονες αντιδράσεις προκαλεί στους κόλπους της αλβανικής αντιπολίτευσης και της ελληνικής μειονότητας το νέο σχέδιο του πρωθυπουργού της Αλβανίας Εντι Ράμα για τις δημόσιες απαλλοτριώσεις, το οποίο, όπως καταγγέλλουν, έχει σκοπό να υφαρπάξει τις περιουσίες των ελλήνων μειονοτικών στον νότο της Αλβανίας.

Ο Οργανισμός Απαλλοτρίωσης

Η κυβέρνηση προετοιμάζει σχέδιο για τη διαδικασία απόκτησης περιουσίας από ιδιώτες- πολίτες και επιχειρήσεις- για δημόσιους σκοπούς με στόχο να διευρύνει την έκταση των απαλλοτριώσεων στην ιδιωτική περιουσία.

Μέσω του υπουργείου Υποδομών έχει ετοιμάσει σειρά προτάσεων για την τροποποίηση του νόμου περί δημόσιων απαλλοτριώσεων. Για τον σκοπό αυτό ιδρύει τον Οργανισμό Απαλλοτρίωσης.

Οπως μεταδίδει το echedoros-a.gr, η αλβανική «exit» αναφέρει η συγκρότηση τέτοιου οργάνου παραβιάζει το πνεύμα του νόμου και αφήνει περιθώρια για κατάχρηση, ιδίως για την επέκταση των σκοπών για τους οποίους μπορεί να απαλλοτριωθεί η ιδιοκτησία.

Μέχρι σήμερα, η αξιολόγηση των νομικών κριτηρίων και όρων απαλλοτρίωσης ακινήτου γίνεται από το αρμόδιο υπουργείο. Προτείνει σχέδιο και απαιτεί απαλλοτρίωση ενώ είναι υποχρεωμένο να χρησιμοποιεί ανεξάρτητους εμπειρογνώμονες:

Χωρίς ενστάσεις

«Τα μέλη των επιτροπών πρέπει να είναι ανεξάρτητοι υπάλληλοι ή εμπειρογνώμονες, με ειδική πείρα και νομικά προσόντα στον οικονομικό και μηχανολογικό τομέα, οι οποίοι, σε κάθε περίπτωση, δεν πρέπει να έχουν συγγενική ή ιδιοκτησιακή σχέση ή οποιαδήποτε άλλα συμφέροντα με τις υπό απαλλοτρίωση εκτάσεις καθώς και κάθε είδους σχέσεις με τους ενδιαφερόμενους των απαλλοτριώσεων».

Η κυβέρνηση προβλέπει μέσω των τροπολογιών, παράβλεψη του μέχρι τώρα καθεστώτος και επιδιώκει να προβαίνει σε ανεξάρτητες αξιολογήσεις, αναθέτοντας όλες τις διαδικασίες σε ενιαίο ίδρυμα, τον Οργανισμό Απαλλοτρίωσης.

Αυτές οι τροποποιήσεις που δεν λαμβάνουν υπόψη τις ενστάσεις των ιδιοκτητών, δίνουν τη δυνατότητα αμφισβήτησης των κυβερνητικών αποφάσεων για απαλλοτρίωση μόνο στο Δικαστήριο του Στρασβούργου.

Η επιδίωξη της κυβέρνησης του Εντι Ράμα είναι να πλήξει ιδιοκτήτες παραθαλάσσιων περιοχών στον νότο, κυρίως της ελληνικής μειονότητας.

«Βόμβα στο περιουσιακό»

Για το ίδιο θέμα, το himara.gr, σε άρθρο του με τίτλο «Βόμβα στο περιουσιακό με την Εταιρεία Επενδύσεων του Ράμα» αναφέρει ότι με τη δημοσιοποίηση των δύο βασικών κινήσεων, οι οποίες αφορούν τις «Στρατηγικές επενδύσεις» και την «Εταιρεία επενδύσεων», έρχεται στο προσκήνιο και ο προς συζήτηση νόμος.

Πράγμα που διευρύνει έντονα την όλη υπόθεση, μιας και απασφαλίζεται η αβεβαιότητα στην κατοχύρωση της ιδιωτικής περιουσίας.

Η κυβέρνηση φαίνεται πως συνεχίζει να τοποθετεί προσκόμματα, δυσχεραίνοντας το πρόβλημα, έχοντας υπόψη και σχετικές υποθέσεις προς όφελος του δημοσίου και εις βάρος μερίδας πολιτών σε προάστια των Τιράνων.

Η αβεβαιότητα της ιδιοκτησίας

Ο νόμος που αφορά την ίδρυση του Πρακτορείου Απαλλοτριώσεων έρχεται ως απόρροια δύο άλλων σημαντικών νόμων οι οποίοι αφορούν τις λεγόμενες «στρατηγικές επενδύσεις». Επιπλέον, η νομοθέτησή του από το αλβανικό κοινοβούλιο, έγινε μόλις πριν μία μέρα.

Η δημοσιοποίησή τους παρέχει πλήρη δικαιώματα επί της ιδιωτικής περιουσίας, στην κυβέρνηση. Ενώ υπάρχει η πιθανότητα να τηρηθούν εξωτερικά τα προσχήματα, μιας και το Πρακτορείο έχει τη δυνατότητα να παράσχει σχέδιο για την ανέγερση επιχείρησης.

Στην καλύτερη περίπτωση, όσες οικογένειες έχουν τίτλους ιδιοκτησίας, θα λάβουν σχετική αποζημίωση. Ενώ όσες δεν έχουν, εξέρχονται της διαδικασίας χωρίς κανένα όφελος.

Το Πρακτορείο Αποζημιώσεων θα αποτελεί την υπηρεσία η οποία θα χρησιμεύσει ως σύνδεσμος μεταξύ των επενδυτών και των πολιτών.

Θα ενεργεί από μόνο του

Εάν οι επενδυτές δεν δείξουν ενδιαφέρον για τη συγκεκριμένη εδαφική έκταση από Βορρά προς το Νότο, το Πρακτορείο θα ενεργεί από μόνο του όλες τις διαδικασίες απαλλοτρίωσης της περιουσίας των πολιτών.

Εν ολίγοις, σημασία θα έχει η άποψη και οι ενέργειες του Πρακτορείου, χωρίς καμία δικλείδα ασφαλείας προς όφελος των ιδιωτών (πολιτών).

Οπως με την ανέγερση σχολικών μονάδων και τη δημιουργία νέων δρόμων, αναλόγως θα γίνει και με τις στρατηγικές επενδύσεις. Οι πολίτες θα πρέπει να αρκεστούν μόνο στην αποζημίωση, αν και εφόσον καταφέρουν ποτέ να τη λάβουν.

Ο νόμος για την ίδρυση του Πρακτορείου Απαλλοτριώσεων, παρά του ότι δεν έχει ακόμη συμπληρωθεί από τα απαραίτητα άρθρα, καθορίζει τις νέες διαδικασίες οι οποίες θα αφορούν τις απαλλοτριώσεις.

Από τη στιγμή που στο Πρακτορείο θα φτάσει η αίτηση ενός επενδυτή, η κυβέρνηση θα δημοσιοποιήσει στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης, το ανάλογο επενδυτικό σχέδιο.

«Ο Ράμα μοναδικός ιδιοκτήτης»

«Με την δημοσίευση της αιτήσεως απαλλοτρίωσης προς δημόσιο όφελος, σύμφωνα με την παράγραφο 1 του άρθρου 14 του παρόντος νόμου, με σκοπό τη δημιουργία ευκαιριών για την προστασία των συμφερόντων τρίτων προσώπων, οι οποίοι έχουν περιουσία προς απαλλοτρίωση, το Πρακτορείο Απαλλοτριώσεων δημοσιοποιεί την αίτηση απαλλοτρίωσης στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης», αναφέρει ο νόμος.

Και μόνο αυτό αρκεί για να ανακοινώσει η Κυβέρνηση πως η διαδικασία είναι σωστή και αμερόληπτη.

Επειτα, θα ακολουθήσουν οι πρακτικές απαλλοτρίωσης, καθώς και η λίστα των οικογενειών τις οποίες θα πρέπει να αποζημιώσει η κυβέρνηση.

Αντιδράσεις

Η αλβανική αντιπολίτευση αναφέρει πως ο Ράμα περνά νόμους που τον κάνουν μοναδικό ιδιοκτήτη σε περιουσίες αθροιστικής αξίας πολλών δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ.