Μέσα σε συγκινησιακά φορτισμένη ατμόσφαιρα ο Μάριο Ντράγκι, στην τελευταία του συνέντευξη Τύπου ως πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας υπεραμύνθηκε της πολιτικής του για την τόνωση της ανάπτυξης και του πληθωρισμού στην ευρωζώνη, επαναλαμβάνοντας την έκκληση του για ενίσχυση του ρόλου της δημοσιονομικής πολιτικής.

Ο «Σούπερ Μάριο», ο άνθρωπος που πιστώνεται πως έσωσε την ευρωζώνη το 2012 με την εμβληματική του φράση πως θα κάνει «ό,τι χρειαστεί» για να προστατέψει το ευρώ, ολοκληρώνει τη θητεία του στο τέλος του μήνα παραδίδοντας το τιμόνι της ΕΚΤ στα χέρια της πρώην επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ.

Θετική η έξοδος της Ελλάδας στις αγορές με αρνητικά επιτόκια

Ο Μάριο Ντράγκι χαρακτήρισε μεγάλη επιτυχία για την Ελλάδα την έξοδο στις αγορές με αρνητικά επιτόκια, μια επιτυχία που όπως υπογράμμισε, ανήκει πρώτιστα στους Έλληνες πολίτες, που κλήθηκαν να αναλάβουν «τρομερές θυσίες».

Υποστήριξε πως θα μπορούσε να αποτελέσει ρίσκο αν οδηγούσε σε μια χαλάρωση των μεταρρυθμιστικών πολιτικών, αλλά όπως τόνισε, οι εξελίξεις στην Ελλάδα δείχνουν πως κάτι τέτοιο δεν διαφαίνεται.

Είναι μια καλή εποχή για την Ελλάδα, σημείωσε ο ίδιος.

Θετικός ο αντίκτυπος από τα αρνητικά επιτόκια

Ο Ντράγκι επανέλαβε ότι τα επιτόκια θα παραμείνουν στα σημερινά ή χαμηλότερα επίπεδα, μέχρι ο πληθωρισμός να συγκλίνει προς τον στόχο του λίγο κάτω από το 2% και μέχρι η σύγκλιση αυτή να αντανακλάται στην πληθωριστική δυναμική.

Επισήμανε ότι τα αρνητικά επιτόκια βοήθησαν να βελτιωθεί η ευρύτερη οικονομία, «κάτι που αντισταθμίζει τις αρνητικές επιπτώσεις για τον τραπεζικό τομέα». Επίσης, πρόσθεσε ότι «η πρόσφατη εισαγωγή του συστήματος των βαθμίδων μετριάζει αυτές τις επιπτώσεις για τις τράπεζες».

Ο πρόεδρος της ΕΚΤ τόνισε ότι το πακέτο του Σεπτεμβρίου είχε στόχο να θωρακιστεί η διευκολυντική κατεύθυνση της νομισματικής πολιτικής. «Αυτό έχει επιτευχθεί σε μεγάλο βαθμό σήμερα» ανέφερε, δίνοντας ώθηση στην ευρωζώνη έναντι των καθοδικών κινδύνων που συνεχίζουν να περιβάλλουν τις προοπτικές ανάπτυξης.

Επισήμανε παράλληλα, ότι σήμερα νιώθει πως πάντα στην καριέρα του προσπαθούσε «να εφαρμόζει την αποστολή του με τον καλύτερο δυνατό τρόπο», ενώ δήλωσε περήφανος για τον τρόπο λειτουργίας του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ.

«Αλλάξαμε στάση το 2017»

Ο Μάριο Ντράγκι αναγνώρισε ότι το 2017 η ΕΚΤ ξεκίνησε τις προετοιμασίες για να αλλάξει την κατεύθυνση της νομισματικής πολιτικές, ωστόσο αναγκάστηκε να προσαρμόσει και πάλι την πολιτική της λόγω της αυξημένης αβεβαιότητας.

«Η προετοιμασία ξεκίνησε, μετά όμως οι συνθήκες άλλαξαν. Βασική μας επιδίωξη πάντα είναι η εκπλήρωση του στόχου μας για τον πληθωρισμό και σε αυτό το πλαίσιο αλλάξαμε την πορεία μας», ανέφερε.

«Υπάρχει πολιτική πίεση»

Ο Μάριο Ντράγκι αναγνώρισε ότι υπάρχει πολιτική πίεση στις κεντρικές τράπεζες, διευκρινίζοντας πάντως ότι η ΕΚΤ είναι σε πολύ καλύτερη θέση από άλλες κεντρικές τράπεζες.

Ο απερχόμενος πρόεδρος της ΕΚΤ επανέλαβε ότι πρέπει να συνεισφέρουν με πιο αποφασιστικό τρόπο και άλλοι φορείς άσκησης πολιτικής. Οι κυβερνήσεις με δημοσιονομικό χώρο πρέπει να δράσουν με αποφασιστικό και έγκαιρο τρόπο. Σε χώρες όπου το δημόσιο χρέος είναι υψηλό, οι κυβερνήσεις πρέπει να ακολουθήσουν συνετή δημοσιονομική πολιτική, υπογράμμισε.

«Η νομισματική πολιτική θα συνεχίσει να κάνει τη δουλειά της, αλλά είναι ξεκάθαρο ότι με πιο ενεργό ρόλο της δημοσιονομικής πολιτικής, οι στόχοι της νομισματικής πολιτικής θα επιτευχθούν νωρίτερα και αποτελεσματικότερα».

«Σε αυτό το πλαίσιο, εάν κάποιος θέλει να δει υψηλότερα τα επιτόκια της ΕΚΤ θα πρέπει να μπει στο κάδρο και η δημοσιονομική πολιτική», πρόσθεσε με νόημα.

Με χιούμορ απάντησε σε πιο προσωπικές ερωτήσεις

Σε ερώτηση για το πώς βλέπει τη θητεία του ως κεντρικού τραπεζίτη, ο κ. Ντράγκι απάντησε πως αισθάνεται ως κάποιος που προσπάθησε να τηρήσει τις εντολές που είχε. Αρνήθηκε να απαντήσει ποιο είναι το μεγαλύτερο λάθος και ποια είναι η συμβουλή του στη διάδοχό του Κριστίν Λαγκάρντ. «Δεν χρειάζεται συμβουλές, ξέρει καλά τι πρέπει να κάνει», είπε.

Ερωτηθείς αν έχει μετανιώσει για κάποιες από τις αποφάσεις της κεντρικής τράπεζας, ο Μάριο Ντράγκι παρατήρησε με χιούμορ ότι «δεν μπορείς να αλλάξεις το παρελθόν – εκτός και αν είσαι ιστορικός».

Στις επίμονες ερωτήσεις για τα μελλοντικά του σχέδια παρέπεμψε τους δημοσιογράφους στη… γυναίκα του, αναφέροντας πως «αυτή θα ξέρει».