Σε θρίλερ δίχως τέλος και με ανοιχτά όλα τα σενάρια έχει εξελιχθεί για ακόμη μια φορά η υπόθεση του Brexit.

Ο Μπόρις Τζόνσον, και κορυφαίοι κυβερνητικοί αξιωματούχοι επιμένουν ότι το σχέδιο εξόδου από την Ευρωπαϊκή Ενωση θα έχει ολοκληρωθεί στις 31 Οκτωβρίου, ωστόσο η ήττα του βρετανού πρωθυπουργού στη Βουλή περιπλέκει ακόμη περισσότερο τα πράγματα.

Οι βρετανοί βουλευτές προτείνουν τη λύση της συμφωνίας με τους Ευρωπαίους, θεωρώντας το no deal Brexit καταστροφικό σενάριο. Οι βουλευτές ενέκριναν τροπολογία του πρώην Συντηρητικού βουλευτή, Όλιβερ Λέτουιν, η οποία προβλέπει ότι, ακόμη και εάν το Κοινοβούλιο εγκρίνει τη νέα συμφωνία, ο πρωθυπουργός θα πρέπει να ζητήσει παράταση στο Brexit μέχρι να ολοκληρωθεί η νομοθεσία για την αποχώρηση και από τα δύο σώματα της Βουλής.

Ο Μπόρις Τζόνσον από την πλευρά του έστειλε ανυπόγραφη επιστολή προς τον Ντόναλντ Τουσκ, ζητώντας νέα αναβολή του Brexit, υποστηρίζοντας ότι την στέλνει εκ μέρους του Κοινοβουλίου. Εκτός αυτής πάντως, έστειλε και μια δεύτερη προς τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, με την οποία δηλώνει ότι μια νέα αναβολή αποτελεί λάθος.

«Συμπεριφέρεται λίγο σαν ένα κακομαθημένο παιδί. Το Κοινοβούλιο πήρε μια απόφαση και πρέπει να την σεβαστεί. Και το να στείλει μια νέα επιστολή που αντικρούει την πρώτη δείχνει ότι δεν αξία στις αποφάσεις του κοινοβουλίου και των δικαστηρίων» τόνισε ο σκιώδης υπουργός Οικονομικών, Τζον Μακντόνελ.

Κρίσιμη εβδομάδα

Η εβδομάδα που ξεκινά σε Λονδίνο και Βρυξέλλες είναι ιδιαίτερα κρίσιμη, καθώς αναμένεται να ξεκαθαρίσει το τοπίο ως προς τι μέλλει γενέσθαι στο Brexit, με ανοιχτά πολλά σενάρια.

Σε πρώτη φάση πάντως, η κυβέρνηση Τζόνσον θέλει να προχωρήσει σε νέα ψηφοφορία στη Βουλή για τη συμφωνία με την ΕΕ σχετικά με το Brexit, αλλά παραμένει άγνωστο αν αυτό θα το επιτρέψει ο πρόεδρος της Βουλής.

Ο Τζον Μπέρκοου αναμένεται να αποφασίσει αν θα επιτρέψει στην κυβέρνηση να προτείνει τη διεξαγωγή ψηφοφορίας για τη συμφωνία του πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον με τις Βρυξέλλες.

«Το Κοινοβούλιο δεν μπορεί να αλλάξει το μυαλό του πρωθυπουργού, Το Κοινοβούλιο δεν μπορεί να αλλάξει την απόφαση ή την πολιτική της κυβέρνησης. Ο πρωθυπουργός είναι ξεκάθαρος, το ίδιο και οι ευρωπαίοι ηγέτες, θέλουν αυτό να τελειώσει» δήλωσε ο καγκελάριος του Δουκάτου του Λάνκαστερ, Μάικλ Γκόουβ.

Η πλευρά Τζόνσον υποστηρίζει ότι αυτή τη φορά έχει τις ψήφους που απαιτούνται, ωστόσο το βράδυ της Κυριακής υπήρξε μια κίνηση των Εργατιών για να σχηματιστεί ένα μέτωπο με «αντάρτες» συντηρητικούς και μέλη του DUP, με τον Guardian να επισημαίνει ότι η συμμαχία αυτή μπορεί είτε να υποχρεώσει την κυβέρνηση σε ένα πιο «μαλακό» Brexit είτε σε μια ψηφοφορία για το αν θα υπάρχει αποχώρηση από την ΕΕ.

Νέα παράταση;

Την ώρα που στις Βρυξέλλες εξετάζουν το αίτημα Τζόνσον για νέα αναβολή, βρετανικές εφημερίδες υποστηρίζουν ότι θα δοθεί παράταση αν δεν εξασφαλιστεί η έγκριση της Βουλής των Κοινοτήτων για τη συμφωνία και μάλιστα θα είναι ευέλικτη, κάτι που σημαίνει ότι το Ηνωμένο Βασίλειο μπορεί να φύγει νωρίτερα εφόσον η συμφωνία επικυρωθεί στο μ εταξύ.

Πάντως, δεν φαίνεται ότι θα ληφθεί κάποια απόφαση μέχρι οι κυβερνήσεις των χωρών μελών της ΕΕ να αποτιμήσουν πόσες πιθανότητες έχει να περάσει από το κοινοβούλιο η Συμφωνία Αποχώρησης μέχρι την Τρίτη.

«Ήταν μια πολύ σύντομη και φυσιολογική συνάντηση των 27 ευρωπαίων πρεσβευτών σχετικά με τα επόμενα βήματα επικύρωσης της συμφωνίας. Ο πρόεδρος Τουσκ θα το συζητήσει μαζί τους τις επόμενες ημέρες» επεσήμανε ο επικεφαλής διαπραγματευτής της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το Brexit, Μισέλ Μπαρνιέ.

Ευρωπαίοι διπλωμάτες και αξιωματούχοι δηλώνουν ότι, αναλόγως των εξελίξεων στο Λονδίνο, μπορεί να δοθεί παράταση στο Brexit από έναν μήνα (μέχρι τα τέλη Νοεμβρίου) έως και έξι μήνες ή και ακόμη περισσότερο.