Αντίστροφα μετρά η Αγκυρα για το τελεσίγραφο που έχει δώσει στους Κούρδους της Συρίας προκειμένου να αποχωρήσουν από την περιοχή μετά και τη συμφωνία με τις ΗΠΑ. Σε κάθε τόνο μάλιστα, φροντίζει να στείλει το μήνυμα επανέναρξης της στρατιωτικής επιχείρησης, εφόσον δεν ολοκληρωθεί εγκαίρως η αποχώρηση των Κούρδων.

Οπως επιβεβαίωσε ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, η διαδικασία αποχώρησης είναι σε πλήρη εξέλιξη. Παρ’ όλα αυτά έκανε λόγο για «συνέχιση της παραβίασης της κατάπαυσης του πυρός».

«Τα πυρά συνεχίζονται και εμείς ανταποδίδουμε σ’ αυτά. Τώρα, πλέον, παρατηρούμε ότι δυνάμεις των YPG-PKK έχουν αρχίσει να αποχωρούν από τις περιοχές που εμείς ελέγχουμε. Έχουν μείνει 35 ώρες. Εάν οι κουρδικές δυνάμεις δεν αποσυρθούν, η επιχείρηση θα ξεκινήσει ξανά» δήλωσε ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας, από το βήμα του «TRT World Forum», στην Άγκυρα.

«Εάν όλα τα μέλη του YPG/PKK αποσυρθούν από αυτή την περιοχή, μπορούμε να σταματήσουμε την επιχείρηση» πρόσθεσε, όπως μεταδίδει το τουρκικό πρακτορείο Anadolu.

Παράλληλα, ο ίδιος απέρριψε την κατηγορία ότι η Τουρκία χρησιμοποίησε χημικά όπλα, απαντώντας σε επίθεση από υποστηρικτές του YPG / PKK. «Οι διεθνείς συνθήκες μάς δεσμεύουν και δεν έχουμε χημικά όπλα. Πρόκειται για μαύρη προπαγάνδα» ανέφερε ο τούρκος υπουργός.

Ηταν κατηγορηματικός δε, ότι ο στόχος της επιχείρησης «Πηγή Ειρήνης» ήταν μόνο οι τρομοκράτες και καταβλήθηκε ιδιαίτερη προσπάθεια ώστε να μην πληγεί άμαχος πληθυσμός.

«Θα συντρίψουμε τα κεφάλια των Κούρδων αν δεν αποσυρθούν πλήρως»

Οι δηλώσεις του τούρκου προέδρου έρχονται λίγες μόλις ώρες μετά την ιδιαίτερα επιθετική ρητορική Ερντογάν σχετικά με τους Κούρδους της Συρίας. «Θα συντρίψουμε τα κεφάλια τους εάν δεν αποχωρήσουν πλήρως από την περιοχή» μετά την παρέλευση των ημερών που ορίζει η συμφωνία για κατάπαυση πυρός, είχε πει χαρακτηριστικά.

Ο Ερντογάν σημείωσε πως η Άγκυρα θα θέσει σε εφαρμογή το δικό της πλάνο εάν δεν υπάρξει συμφωνία με τη Μόσχα σχετικά με την ανάπτυξης των δυνάμεων της Δαμασκού στη βόρεια Συρία.

Επί του ίδιου ζητήματος, προσέθεσε πως είναι διατεθειμένος να συζητήσει με τον Ρώσο ομόλογό του, Βλαντιμίρ Πούτιν, την πιθανότητα ανάπτυξης των συριακών δυνάμεων στην λεγόμενη «ζώνη ασφαλείας» κατά τη συνάντηση που θα έχουν την ερχόμενη εβδομάδα.

Αποχώρηση από την Ρας αλ-Άιν

Στο μεταξύ, οι Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF) ανακοίνωσαν ότι όλοι οι μαχητές τους αποχώρησαν από τη μεθοριακή πόλη Ρας αλ-Άιν, στη βόρεια Συρία, στο πλαίσιο της συμφωνίας μεταξύ ΗΠΑ και Τουρκίας.

«Δεν έχουμε άλλους μαχητές στην πόλη» ανέφερε ο Κίνο Γκάμπριελ, εκπρόσωπος των SDF.

Λίγο νωρίτερα, αντάρτες που στηρίζονται από την Τουρκία και είχαν θέσει υπό τον έλεγχό τους το μεγαλύτερο μέρος της πόλης την περασμένη εβδομάδα, ανέφεραν ότι οι Κούρδοι πολιτοφύλακες των Μονάδων Προστασίας του Λαού (YPG, η μεγαλύτερη από τις συνιστώσες των SDF), παραμένουν στο 30% της Ρας αλ-Άιν.

Το τηλεοπτικό δίκτυο Al Arabiya ωστόσο μετέδωσε ότι ο τουρκικός στρατός έχει υπό τον έλεγχό του την πόλη.

Τα βλέμματα στη Μόσχα

Στο μεταξύ, ιδιαίτερα κρίσιμη είναι η αυριανή ημέρα για το συριακό, καθώς μεταβαίνει στο Σότσι ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, όπου θα έχει συνομιλίες με τον Βλαντιμίρ Πούτιν. Λίγες ώρες μετά μάλιστα, λήγει η εκεχειρία των 120 ωρών την οποία συμφώνησαν Ουάσινγκτον – Άγκυρα.

Η συμφωνία προβλέπει την αποχώρηση των Κούρδων του YPG μέσα σε 120 ώρες σε βάθος 30 χλμ. από τα σύνορα της Τουρκίας και σε μία ζώνη μήκους περίπου 120 χλμ. αποκλειστικά και μόνο στα ανατολικά του Ευφράτη.

Ωστόσο, στόχος της Άγκυρας δεν είναι μόνο τα 120 χλμ. Με τη συνάντηση που θα έχει ο Ερντογάν με τον Πούτιν επιδιώκει να την επεκτείνει και σε μήκος έως και 444 χλμ. (από τα δυτικά του Ευφράτη μέχρι και το Ιράκ) αλλά και σε βάθος σε τρεις περιοχές που είναι υπό τον έλεγχο του Άσαντ. Ο λόγος για τις Μάνμπιτζ, Κομπάνι και Καμισλί.

Στη συνάντηση, λοιπόν, το βασικό πρόσκομμα που έχει να υπερπηδήσει ο Ερντογάν είναι αυτά τα δύο ζητήματα με τη στάση που θα τηρήσει η Μόσχα να αποτελεί το μεγάλο ερώτημα.