Μια συμφωνία στο παρά ένα για το Brexit, που θα διασφαλίζει την συντεταγμένη έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση την 31η Οκτωβρίου, επετεύχθη ανάμεσα σε Βρυξέλλες και Λονδίνο.

Οι δύο πλευρές κατάφεραν να βρουν κοινά σημεία επαφής σε μια προσπάθεια να απαλλαγούν δια παντός από τον αέναο «πονοκέφαλο» του Brexit.

Ωστόσο, ουδείς μπορεί να πει με βεβαιότητα αν η «φαρσοκωμωδία» τελειώνει ή αν ξεκινάει ένα νέο κεφάλαιο. Αυτό θα αποσαφηνιστεί τις επόμενες ώρες, με τις παρασκηνιακού τύπου ζυμώσεις να βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη.

Πώς, όμως, οι δύο πλευρές έφτασαν σε συμφωνία, ενώ όλα έδειχναν ότι οδηγούνται σε ναυάγιο; Οπως αναλύει το πρακτορείο Bloomberg, δύο τηλεφωνήματα ήταν που έπαιξαν καθοριστικό ρόλο ως προς αυτό.

Το πρώτο τηλεφώνημα

Ήταν 8 το πρωί της 8ης Οκτωβρίου, όταν οι αξιωματούχοι στη Downing Street βρέθηκαν μπροστά σε μια διπλωματική καταστροφή.

Ο Μπόρις Τζόνσον είχε κλονιστεί από την εκτίμηση της Άγκελα Μέρκελ για το πόσο δύσκολο θα ήταν να επιτευχθεί συμφωνία και ο απότομος τηλεφωνικός διάλογος που ακολούθησε, προκάλεσε πραγματική αναταραχή στους συμβούλους και των δυο ηγετών.

Είτε ήταν η ενέδρα της Μέρκελ, όπως την περιέγραψαν οι Βρετανοί, είτε απλώς η στιγμή που ο Τζόνσον είδε κατάματα την πραγματικότητα, όπως υποστηρίζουν οι Γερμανοί, το ανάλγητο «blame game» των δυο φαινόταν ότι ήταν αυτό που θα οδηγούσε στο τέλος των διαπραγματεύσεων.

Ωστόσο, σύμφωνα με το Bloomberg, εννέα ημέρες μετά την επισήμανση εκ μέρους του βρετανικού επιτελείου ότι η συμφωνία είναι «ουσιαστικά αδύνατη», τα ίδια άτομα συζητούσαν με τον Μπόρις Τζόνσον πάνω από ένα «βασιλικό» πρωινό με λουκάνικα και μπέικον, μέσα στο αεροπλάνο που τους μετέφερε από το Λονδίνο στις Βρυξέλλες.

Ήταν αυτή η ανταλλαγή επιχειρημάτων με τη γερμανίδα καγκελάριο που ξεκλείδωσε τη συμφωνία.

Το δεύτερο τηλεφώνημα

Καθώς το επιτελείο της Μέρκελ επικέντρωνε στην αγριότητα των βρετανικών επιθέσεων και οι μαχητές υπέρ του Brexit αναρτούσαν στο twitter μια προσβλητική εικόνα της Μέρκελ, ο Τζόνσον επικοινώνησε με έναν άλλο ηγέτη, η θέση του οποίου επίσης κινδύνευε εξίσου, ανάλογα με την πορεία των συνομιλιών: τον Ιρλανδό ομόλογό του, Λίο Βαραντκάρ.

Συνομιλώντας τηλεφωνικά, μόλις λίγες ώρες μετά την θυελλώδη συνομιλία του Τζόνσον με τη Μέρκελ, οι δύο άνδρες αποφάσισαν να πάρουν τα πράγματα στα χέρια τους. Να συναντηθούν σε μια προσπάθεια να σπάσουν το αδιέξοδο, όπερ και εγένετο.