Ενα ιδιαίτερα αιχμηρό δημοσίευμα φιλοξενεί η βρετανική εφημερίδα «The Guardian» για τον τούρκο πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στο οποίο επικεντρώνεται τόσο στην εμμονή του στην εξουσία όσο και  τις πολιτικές αποφάσεις που έχει λάβει, με αποτέλεσμα να οδηγήσει την Τουρκία σε αρκετές διπλωματικές αντιπαραθέσεις.

Ο πολιτικός σχολιαστής Simon Tisdall αναφέρεται στον Ταγίπ Ερντογάν και εξηγεί αναλυτικά τους λόγους για τους οποίους ήρθε η ώρα για τον τούρκο πρόεδρο να αποχωρήσει από την εξουσία και την διακυβέρνηση της χώρας του.

Τα λάθη του Ερντογάν

Ο ίδιος αναφέρει χαρακτηριστικά πως «εάν ο Ερντογάν πραγματικά ανησυχούσε για την ασφάλεια και την ευημερία της χώρας του, θα έπρεπε να παραιτηθεί αμέσως» υποστηρίζοντας ότι «η εισβολή που ξεκίνησε η Τουρκία στη βόρεια Συρία είναι το πιο πρόσφατο από μια σειρά λαθών» του.

Συγκεκριμένα, ο αρθρογράφος αναφέρει ότι ο Ερντογάν «βλάπτει τη χώρα του, ενώ εξακολουθεί να ασκεί καθήκοντα όχι επειδή είναι δημοφιλής, αλλά λόγω του φόβου που προκαλεί στο εσωτερικό της χώρας του και της εξουσίας που ασκεί με αυταρχικό τρόπο».

Καταλήγει, δε, ότι «ήρθε η ώρα να φύγει» εννοώντας από την διακυβέρνηση της Τουρκίας.

Οι κυρώσεις και οι διεθνείς αντιδράσεις

Οι ΗΠΑ προχώρησαν στην επιβολή κυρώσεων κατά τριών τούρκων υπουργών, ενώ επέβαλαν δασμούς στον τουρκικό χάλυβα, με αφορμή την τουρκική στρατιωτική επιχείρηση στη βόρεια Συρία.

Επίσης, υπάρχει διακομματική συναίνεση και συμφωνία στο Κογκρέσο των ΗΠΑ για να τιμωρηθεί η Τουρκία με αυστηρότερες κυρώσεις, ενώ πολλά μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης αποφάσισαν να «παγώσουν» τις εξαγωγές όπλων στην Άγκυρα.

Ο αρθρογράφος σημειώνει ότι «όλοι οι δυτικοί ηγέτες έχουν κι αυτοί μερίδιο ευθύνης» για αυτό που συμβαίνει στη βόρεια Συρία, διότι «γνώριζαν εδώ και πολύ καιρό τι είναι ο Ερντογάν, αλλά για λόγους realpolitik, εθελοτυφλούσαν».

Στη συνέχεια, ο αρθρογράφος προσθέτει πως «πλέον πολλοί από αυτούς τους Δυτικούς ηγέτες θα ήθελαν να δουν τον Ερντογάν να αποσύρεται, ο οποίος κατάφερε τον Ντόναλντ Τραμπ να μοιάζει με αφελή ηλίθιο», ενώ υπογράμμισε πως αρκετές περιφερειακά κράτη ανησυχούν με το ενδεχόμενο αναζωπύρωσης και αναδιοργάνωσης του Ισλαμικού Κράτους.

Ας αποχωρήσει μόνος του…

Στο σημείο αυτό, ο πολιτικός αναλυτής λέει πως «η πρόωρη αποχώρηση του Ερντογάν από την διακυβέρνηση της Τουρκίας του θα ήταν προς όφελος των Ευρωπαίων, ωστόσο η απαλλαγή του από την εξουσία είναι θέμα των Τούρκων πολιτών».

Ο ίδιος αναφέρει ως παραδείγματα τις εκλογές του Ιουνίου, όπου το κυβερνών κόμμα υπέστη τρομερές ήττες, χάνοντας τον έλεγχο σε πέντε από τις έξι πολυπληθέστερες πόλεις της Τουρκίας, με αποκορύφωμα την «διπλή» εκλογή του «κεμαλικού» Ιμάμογλου.

Στο δημοσίευμά του στην εφημερίδα «The Guardian» ο Simon Tisdall καταλήγει λέγοντας πως «ο Ερντογάν δεν έχει καταλάβει ότι η Τουρκία είναι μια δημοκρατία και όχι μια μονοπρόσωπη δικτατορία και σταδιακά καταρρέει η χαρισματική αύρα που κάποτε είχε και θα ήταν καλύτερο και προτιμότερο για τον ίδιο να φύγει από την εξουσία, προτού τον ρίξουν».