Ότι «η Ελλάδα έχει πρωθυπουργό με διεθνή αποδοχή και βρίσκει πάλι τη θέση της μέσα στην Ευρώπη -δεν ζητάμε, συζητάμε και είμαστε σε όλα παρόντες» και ότι «η χώρα μας δεν είναι πρόβλημα, αλλά συμμετέχει ενεργά στη διαμόρφωση λύσεων» θα είναι, σύμφωνα με πληροφορίες, τα βασικά μηνύματα του Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος βρίσκεται στις Βρυξέλλες για τη Σύνοδο Κορυφής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Νωρίτερα ο κ. Μητσοτάκης θα μετέχει στις εργασίες της Συνόδου του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος.

«Η Ελλάδα δεν είναι πρόβλημα, προτείνει λύσεις»

Ο κ. Μητσοτάκης θα υπογραμμίσει ότι η Ελλάδα «είναι ο αναγκαίος παίκτης στην ευρύτερη περιοχή μας, για το προσφυγικό, για την καταγγελία της στάσης της Τουρκίας στην Κύπρο, για τη Συρία που έχει φέρει την ‘Αγκυρα σε ένταση με την Ευρώπη και την Αμερική, για τα Βαλκάνια».

Ο πρωθυπουργός θα επισημάνει ότι η χώρας μας δεν είναι πρόβλημα, αλλά συμμετέχει ενεργά στη διαμόρφωση λύσεων, ενώ την ίδια ώρα υπάρχει συνεχής επαφή της Αθήνας – Μέγαρο Μαξίμου, υπουργείο Εξωτερικών, υπουργείο ‘Αμυνας – με Βερολίνο, Παρίσι, Βρυξέλλες, αλλά και Ουάσιγκτον το τελευταίο δεκαήμερο».

Η Κύπρος και το προσφυγικό

Παράλληλα, ο κ. Μητσοτάκης θα τονίσει την στήριξη της Ελλάδας  προς την Κύπρο, ενώ θα αναδείξει την συνεισφορά της στη διαμόρφωση των κατάλληλων συμμαχιών στο θέμα των κυρώσεων κατά της Τουρκίας, η οποία παραβιάζει το διεθνές δίκαιο κάνοντας έρευνες σε θαλάσσια ύδατα που ανήκουν στην Κύπρο.

Επίσης, θα σημειωθεί ότι η Ελλάδα έχει ενεργό ρόλο στη διαμόρφωση της πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης απέναντι στην Τουρκία – με την οποία διατηρούμε διαύλους επαφής σε πολλά επίπεδα και είμαστε σε διαρκή συνεργασία με τις Βρυξέλλες, το Βερολίνο και το Παρίσι για το προσφυγικό, θέτοντας τα προβλήματα, ενημερώνοντας για τις ενέργειές μας και διεκδικώντας μια νέα πολιτική τόσο για τη συνολική αντιμετώπιση των ροών όσο και για το άσυλο.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές ο πρωθυπουργός, κατά τη διάρκεια της Συνόδου- θα έχει επαφές με τους ομολόγους του των χωρών του Νότου – Ιταλία, Ισπανία – που πλήττονται από το πρόβλημα.

«Δεν έχουμε κάτι να αποδείξουμε στις Βρυξέλλες»

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα πάρει μέρος στη Σύνοδο Κορυφής ως ο πρώτος Έλληνας πρωθυπουργός εδώ και μια δεκαετία που πάει στις Βρυξέλλες χωρίς να αμφισβητείται η παρουσία ή η πολιτική του. Έχει ένα από τα υψηλότερα ποσοστά στην Ευρώπη -40%- και αυτοδύναμη κυβέρνηση. Στο τέλος μιας χρονιάς με τέσσερις εκλογές, τα δημοσιονομικά του 2019 κλείνουν με πλεόνασμα, ενώ ο προϋπολογισμός του 2020 έχει πλήρως εγκριθεί από τους θεσμούς. Το πρόγραμμα της κυβέρνησης για μείωση φόρων και επιστροφή στην ανάπτυξη έχει γίνει πλήρως αποδεκτό από τους εταίρους. Μεγάλο είναι και το ενδιαφέρον των ξένων επενδυτών για την Ελλάδα -ιδίως στο θέμα της πράσινης ενέργειας. Η χώρα έχει εδώ και εκατό μέρες θετική δημοσιότητα στα ξένα ΜΜΕ, αναφέρουν κυβερνητικές πηγές.

«Πάμε στις Βρυξέλλες χωρίς να έχουμε κάτι να αποδείξουμε -αλλά για να δείξουμε πού θέλουμε να είναι η Ευρώπη την επόμενη δεκαετία» είναι το μήνυμα που στέλνει η Ελλάδα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ