«Είναι ώρα να πούμε στοπ στις Τουρκικές προκλήσεις, να αντιδράσουμε αποφασιστικά! Δεν μπορεί η Ευρωπαϊκή Ένωση να αδιαφορεί στην επιθετικότητα της Τουρκίας και να εγκαταλείπει κυνικά τους συμμάχους μας τους Κούρδους, στον αγώνα κατά των τρομοκρατών του ISIS», υπογράμμισε η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά κατά την παρέμβασή της στη σύνοδο των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών , στις Βρυξέλλες.

Όπως είπε η κ. Γεννηματά οι φραστικές καταδίκες δεν αρκούν και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο (σ.σ. Σύνοδος Κορυφής) οφείλει να αποφασίσει και να υλοποιήσει συγκεκριμένες κυρώσεις κατά της Τουρκίας αρχής γενομένης από την επιβολή embargo στη πώληση όπλων.

Επικίνδυνος ταραξίας

Η κ. Γεννηματά κάλεσε τους ευρωπαίους ηγέτες να εξετάσουν σοβαρά την τοποθέτηση ειδικού εκπροσώπου (υψηλού επιπέδου) για το θέμα της Αν. Μεσογείου.

Διατύπωσε στην παρέμβασή της τέσσερα σημεία-προτάσεις υποστηρίζοντας οτι η Τουρκία έχει εξελιχθεί σε επικίνδυνο διεθνή «ταραξία».

Οι ενέργειές της θέτουν σε κίνδυνο την ειρήνη και την σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή της Αν. Μεσογείου.

Τόσο με την παράνομη εισβολή στη Συρία, όσο και με τις γεωτρήσεις που προσβάλλουν βάναυσα τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου.

Αποτέλεσμα της γενικότερης στάσης της Τουρκίας είναι και η αύξηση, των μεταναστευτικών-προσφυγικών ροών στα νησιά του Αιγαίου. Η Ελλάδα δεν μπορεί να αντιμετωπίσει αυτό το βάρος μόνη της. Το πρόβλημα είναι Ευρωπαϊκό.

Η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ, ενημέρωσε τους ομολόγους της στο Σοσιαλιστικό Κόμμα οτι η κατάσταση στα κέντρα υποδοχής προσφύγων στα νησιά επιδεινώνεται, τα προβλήματα που προσβάλλουν την ανθρώπινη αξιοπρέπεια σε κέντρα όπως στη Μόρια, παίρνουν εκρηκτικές διαστάσεις.

Σύμφωνα με την κ. Γεννηματά είναι υποχρέωση της Ε.Ε. να φυλάσσει τα σύνορά της, αναβαθμίζοντας τις δυνάμεις και τα μέσα που υπάρχουν ως τώρα ενω απαιτείται η άμεση ενίσχυση της συνοριοφυλακής.

Τι ζήτησε

Η κ. Γεννηματά ζήτησε να αλλάξει η Κοινή Δήλωση Ε.Ε.-Τουρκίας ώστε οι «επιστροφές» των μεταναστών να ισχύουν και για όσους μεταφέρονται στην ενδοχώρα για να αποσυμφορηθούν άμεσα τα νησιά!

Επίσης σημείωσε ότι πρέπει να αποφασιστεί νέα διαδικασία μετεγκατάστασης σε όλες τις χώρες της Ε.Ε. για τους αναγνωρισμένους πρόσφυγες, που σήμερα εγκλωβίζονται στην Ελλάδα.

Επανέφερε το αίτημα για αναθεώρηση του Κανονισμού Δουβλίνου, ώστε όλες οι χώρες μέλη της Ε.Ε. να αναλάβουν τις ευθύνες τους.

Η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής μίλησε για τη διεύρυνση Ε.Ε. προς Δυτικά Βαλκάνια υποστηρίζοντας ότι θα ήταν ένα θετικό γεγονός,πρέπει όμως να συνοδευτεί και από δεσμεύσεις από τις χώρες αυτές για το σεβασμό των Ευρωπαϊκών κανόνων και συμπεριφορών.« Δεν νοείται κανενός είδους αλυτρωτισμός, ούτε παραβίαση δικαιωμάτων μειονοτήτων », υπογράμμισε.